CityMatic 12.09.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Witam serdecznie.Proszę o pomoc, tak jak w temacie. Nie ukrywam, że kiedyś czytałem uwagi wymienione w punktach o czym należy pamiętać przy wykonaniu i projektowaniu instalacji elektrycznej , ale gdzieś to umknęło i nie mogę znaleźć.Chodzi mi głownie o to aby czegoś nie zapomnieć, a o czym należy pamiętać - dodatkowe gniazdo np: do myjki ciśnieniowej przed garażem, czy gniazdo do kosiarki na ścinach domu z niezależnym zasilaniem i zabezpieczeniem lub zasilanie lampek choinkowych na święta. Z góry dziękuję za wszystkie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.09.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Te trzy funkcje i pewnie jeszcze wiele innych spełnią 2 gniazda umieszczone na przeciwległych narożnikach domu (na zewnątrz). Dodatkowe gniazda możesz sobie dać w pobliżu wejścia do domu (choinka) i wyjścia na taras (grill, radyjko, lampa owadobójcza...).I wg mnie takich gniazd zewnętrznych wystarczy w zupełności.Zabezpieczenie 10-16A, przekrój 2,5mm2, różnicówka.... Jeśli masz większy ogród to przemyśl temat wypuszczenia jednego obwodu w głąb ogrodu i zakończenie go jakąś skrzynką przyłączeniową.Wtedy masz możliwość pracy w ogrodzie bez konieczności targania kilku przedłużaczy. W garażu zainstaluj sobie w pobliżu wyjścia gniazdo siłowe, najlepiej zespolone z gniazdem 230V.Zabezpiecz je sobie 16-20A z charakterystyką typu C. Pamiętaj, że przy wszelkich pracach spawanych (ogrodzenie) wykonawcy mają korzystać tylko z tego gniazda.Widziałem jeden domek, gdzie ślusarze wypalili obwód instalacji przy spawaniu (poprawianiu po innych) barierek na balkonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majki82 12.09.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Proponuję zrobić sobie puszkę hermetyczną na zewnątrz domu, doprowadzić do niej kilka obwodów załączanych w domu, np. zrobić sobie wyłącznik podwójny w garażu i wyprowadzić fazy "po wyłączniku" do tej puszki. Puszkę umieścić bądź na ścianie budynku (jeśli jeszcze nie ma tynków) lub w ziemi. Przydadzą się takie bajery osobom, które lubią podświetlane podjazdy, tarasy etc. Zamiast wyłączników można zrobić załączanie z czujnika zmierzchowego, ostatecznie z przekaźnika czasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 13.09.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Strych, stryszek czy co tam masz. Rekuperator, wszystkie multi...anteny, możliwość podłączenia przenośnej lampki dla jakiegoś fachowca który będzie coś poprawiał, instalował, sprawdzał. Oczywiście oświetlenie stałe tego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.09.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Strych/poddasze nieużytkowe czy co tam masz....Osobny obwód zasilający urządzenia RTV/Alarm/LAN zakończony listwą zasilającą z wbudowanymi ochronnikami przeciwprzepięciowymi D (koszt. ok. 60zł).Pozostałe gniazda rekuperacja, gniazdko dla fachowca może być puszczone z innych pomieszczeń, rekuperacja to moc 200W, fachowiec to wiertarka 500W raz na 10 lat.Koniecznie oświetlenie najlepiej 2 lampy hermetyczne (kurz, pył) z żarówkami 60W. Ponadto osobny przewód 2,5-4 mm2 koloru żółto-zielonego poprowadzony wprost z szyny uziemiającej na strych. Koniec tego przewodu podłączasz do zacisków uziemienia obudowy urządzeń RTV/LAN/Alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts