Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duży dylemat

krzych37

Recommended Posts

witam wszystkich od przyszłego roku zaczynamy z żona budowe dmu tak w granicach do 140m2 z użutkowym poddaszem Nam osobiscie bardzo podobaja sie domy z bala nawet znalazlem juz gorala ktory bu mi taki dom postawil w cenie 100000zl bal 27cm( stan surowy zamkniety) nigdzie sie goral w internecie nie reklamuje poprostu u kolegi stawia :cool: pod minskiem. oczywiscie cala rodzina mi ten pomysl odradza i znajomi tez ze to same problemy i skrzypi cale zycie no i ze dom strasznie glosny, ze wszystko w nim bedzie slychac. no i wlasnie moje pytanie do tych ktorzy juz w takim domku mieszkaja

1 jakie sa wasze wraznienia czy tak jest naprawde co ludzie mowia?

2 jak ogrzewacie wasze domy ( ja myslalem o pompie ciepla i nie wiem czy da rade bo ostatnie mrozy byly duze) dodatkowo obowiazkowy kominek

3 ile jeszcze kasy bedzie trzeba wydac od takiego stanu budowy (czyli stanu zamknietego do takiego w ktorym juz mozna zamieszkac) tz elektryka hydraulika i caly koszt zwiazany z zainstalowaniem pompy ciepla

4 a moze darowac sobie bal i postawic z pustaka max plus steropian podstawa w tym wszystkim jest oczywiscie cena na wszystko chcemy wydac 300000tys (dzialke mamy prad na dzialce tez tylko sile trzeba doprowadzic, woda ze studni glebinowej)

z gory dziekuje ze wasze podpowiedzi i sugestje pozdrawiam Krzysiek