Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z wodą w koszu

edde

Recommended Posts

mam problem podczas dużych opadów deszczu (ulewy itp), mianowicie woda z kosza przelewa się nad rynną, dużym strumieniem i robi dziury w ziemi zupełnie niepożądane i uciżliwe :(

czy jest jakis sposób aby temu zaradzić? nakładka, blacha czy coś? jak to może wyglądać, może ma ktoś jakieś fotki tego rozwiązania?

a kosz wygląda tak:

http://img28.imageshack.us/img28/2222/koszf.jpg

jeżeli rynna będzie wyżej to bedzie niezgodnie z zasadami i instrukcją producenta (czyli ileśtam cm poniżej linii połaci, żeby jej śnieg osuwający się nie urwał)

żeby zebrać wodę z ulewy rynna musiałaby być sporo powyżej linii płaszczyzny połaci, czyli bez sensu

przypomnę ze chodzi o naprawdę solidne ulewy (których to w tym roku jakoś nie brakuje), normalne deszcze nie są tu żadnym problemem

co masz na myśli pisząc:

Źle wykonany okap!
?

Witam.

Mialem ten sam problem, że przy naprawdę dużych opadach woda przelewala się przez rynnę na wysokości kosza. W jednym z numerów Muratora (starych) gdzie byly opisywane różne akcesoria dachowe znalazlem tzw. anty przelewacze (może przekręcilem nazwe) firmy lindab. Taki gadżet jest stosunkowo drogi. Mi coś takiego zrobila firma dekarska na podstawie zdjęć (kosztowalo mnie to 25 zl). Polega to na tym, że wkladasz to w rynnę a dluższy bok, krawędź znacznie wystaje ponad rynnę, ciężko to opisać. Na deszcz to się sprawdza, ale zimą może być problem ze spadającym śniegiem. Jeżeli będziesz mial problem ze znalezieniem lub wyobrażeniem tego wynalazku odezwij się na PW to prześlę zdjęcia.

Sebxyz

...co masz na myśli pisząc: ?

No właśnie to co napisałem, że okap jest źle wykonany i kolejny raz ale już ostatni napiszę, że Twoje rynny są za nisko zamontowane! Do płaszczyzny połaci dużo im jeszcze brakuje. Pozdrawiam.

Posadowienie Twoich rynien zostało uwarunkowane chęcią wprowadzenia skroplin z krycia wstępnego właśnie do nich. Nad kryciem wstępnym masz kontrłatę i łatę. To o ich łączną grubość powiększoną dodatkowo o kąt nachylenia połaci mogłyby być zamocowane wyżej. Przy założeniu, że kontrłata 2,5 cm; łata 4 cm a kąt nachylenia połaci 45* to: (2,5 + 4) x 1,42 = ~9 cm. Poprawienie okapu wymaga demontażu pokrycia w okolicy okapu, pasów nadrynnowych, rynien oraz demontażu i wymianie pasów podrynnowych. Pozdrawiam.