Mikord 12.09.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Witam Wkrótce zacznę prace z dociepleniem własnego domu i zastanowiło mnie parę rzeczy: 1. Dolna część budynku jest wykonana z pustaków, które nie są gładkie, lecz posiadają wzór (jak na zdjęciach)http://images43.fotosik.pl/339/dd31143699555336m.jpg http://images39.fotosik.pl/335/084df73ac44694c2m.jpg Przy przykręcaniu profili cokołowych (listew startowych) one się deformują, zbijać tego wzoru chyba nie ma sensu?Podłożyć coś? A może - jak widzicie na obrzeżach pustak jest gładki może w tym miejscu przykręcić profil? Tylko, że profil jest szeroki na około 10cm, czyli styropian 10 się nie zmieści do niego (licząc wzorki na pustaku, warstwa kleju i styropian) - może tak być?Do fundamentu nie mogę przykręcić listwy startowej, bo beż nie są zbyt równe, są uskoki, widocznie w niektórych miejscach deski musiało rozcisnąć przy wylewaniu betonu. 2. Myślę użyć zwykłych kołków (nie szybki montaż) - jaki rozmiar kołka proponujecie 8x60 (wkręt 6)? 3. Rynny oczywiście ściągnę - szpilki zostawić czy też wykręcić a później jeszcze raz nawiercić, wbić kołek (ale wydaje mi się, że zrobi się z tego dziura w styropiani, którą można wypełnić pianką a powierzchnie klejem wykończyć)? 4. Obróbka dachowa-ściana (miejsce gdzie powierzchnia dachu styka się ze ścianą np. w miejscu ściana lukarny/gibela z dachem) jest wygięta blacha przylegająca do ściany i dachu. Powinienem ją odkręcić tą blachę a później po akrylu zamontować ponownie czy mogę na nią przykleić styropian? 5. I jeszcze jedna sprawa, bo różnie czytałem. W jednej z instrukcji pisano, że koniecznie trzeba po przykręceniu listew startowych przykleić do ściany pas siatki, który po przyklejeniu styropianu należy wywinąć na powierzchnię płyty i zatrzeć siatkę. Nie robienie tego uznawano za duży błąd.A w innej instrukcji pisano, że jest to sposób w przypadku, gdy nie stosujemy listew startowych. W niektórych sprawach wychodzi na to, że ile fachowców tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 15.09.2010 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Widze że nie trafił się jeszcze fachowiec który by odpowiedział na jakieś pytanie. A mam następne: W niektórych miejscach u dołu śniany (zaraz przy ziemi) na ścianie jest cienka warstewka zielonego mchu, troche to zdarłem - czy wystarczy reszte przemalować gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 19.09.2010 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 (edytowane) Ad. 1W miejscu przykręcenia list startowych zarzuciłem ścianę zaprawą żeby wyruwnać powierzchnię - skuwanie wzorku nie zdało egzaminu ponieważ powierzchnia była nie równa a i murowanie nie było idealne. Ad. 2Użyłem kołków 10x60 - zwykłych lepiej niż w przypadku szybkiego montażu można w moim przypadku ustawić listwe. Ad. 3Rynny spustowe zdemontowałem razem ze szpilkami. Później po zatopieniu siatki wywiercę nowe otwory a dziury w styropianie wypełnię pianką. Ad. 5Mimo że zastosowałem listywy startowe to jeszcze przykleiłem najpierw pasy siatki w sposób opisany wyżej. Jest to mój dom i chcę to zrobić w najlepszy możliwy sposób i nie szkoda mi na to czasu.To nie robota za pieniądze gdzie liczą się metry - a fachowiec nie ma czasu na tracenie czasu. Zakupiony styropian okazał się tragiczny nie dość że płyty nie są płaskie to jeszcze zdażają się że jedna ma wysokość 50 cm a druga 50,2 lub 50,3 - Milimetry ale robią się szczeliny. No i na domiar wszystkiego krawędzie nie sa proste - są wklesłe lub wypukłe, niektórym płytą brak konta. Ustawisz idealnie poziom a przyłożysz poziomicę z boku to nie ma pionu.Mogę żądać wymiany tego syropianu? Albo coś z tym zrobić? No i zostało jeszcze pytanie nr 4 Ktoś odpowie??? Edytowane 19 Września 2010 przez Mikord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 20.09.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 No i zostało jeszcze pytanie nr 4 Ktoś odpowie??? Odkręć blachę i przykręć obróbkę po zakończeniu ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 20.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Zakupiony styropian okazał się tragiczny nie dość że płyty nie są płaskie to jeszcze zdażają się że jedna ma wysokość 50 cm a druga 50,2 lub 50,3 - Milimetry ale robią się szczeliny. No i na domiar wszystkiego krawędzie nie sa proste - są wklesłe lub wypukłe, niektórym płytą brak konta. Ustawisz idealnie poziom a przyłożysz poziomicę z boku to nie ma pionu. Mogę żądać wymiany tego syropianu? Albo coś z tym zrobić? Możesz, o ile masz na tyle czasu. Musisz się liczyć z tym, że procedura reklamacji potrwa, ale jeśli jest tak jak piszesz, to wygrywasz sprawę w cuglach. A jaki to styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 20.09.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Vivia Swisspor leszeq A co by się stało jakbym przykleił styropian na tą blache? 6I jeszcze jedna sprawa. Mam lampe z kloszem nad tylnymi drzwiami, przydało by się ją wypuścić poza styropian.Myślałem zamocować do ściany jakiś klocek drewna grubości syropianu a na niego przykręcić lampe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryan78 20.09.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 6 I jeszcze jedna sprawa. Mam lampe z kloszem nad tylnymi drzwiami, przydało by się ją wypuścić poza styropian. Myślałem zamocować do ściany jakiś klocek drewna grubości syropianu a na niego przykręcić lampe. Może spróbuj wkleić Styrodur współczynnik przewodzenia ciepła jak styropian, a wytrzymałość na ściskani też niemała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 01.10.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 7. Szpalety, z tego co czytałem minimum styropian 2 cm, a ile minimum powinno zostać ramy okna widocznej?Mój dom to starszy budynek w którym były wymieniane okna na nowe drewniane euro. W niektórych miejscach szpalety nawet wychodzą na zero co w takim wypadku zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 02.10.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 A co by się stało jakbym przykleił styropian na tą blache? Blacha zmienia swój rozmiar pod wpływem działania zmiennych temperatur. Przyklejenie styropianu do blachy może spowodować odparzenie styropianu. Poza tym obróbki blacharskie mają za zadanie uszczelnienie połączenia i odprowadzenie wody. Jeżeli nakleisz styropian na blachę, to licz się z ciągłym zawilgotnieniem tej części ocieplenia. I jeszcze jedna sprawa. Mam lampe z kloszem nad tylnymi drzwiami, przydało by się ją wypuścić poza styropian. Myślałem zamocować do ściany jakiś klocek drewna grubości syropianu a na niego przykręcić lampe. Na rynku są dostępne specjalne kołki PCV do mocowania różnych rzeczy na elewacjach ocieplonych. Jest to plastikowa spirala o średnicy około 2,5 cm. Taki "slimak" po wkręceniu w ocieploną ścianę potrafi przenieść dość duże obciążenia. 7. Szpalety, z tego co czytałem minimum styropian 2 cm, a ile minimum powinno zostać ramy okna widocznej? Mój dom to starszy budynek w którym były wymieniane okna na nowe drewniane euro. W niektórych miejscach szpalety nawet wychodzą na zero co w takim wypadku zrobić. Powinno się zasłonić styropianem minimum 1 cm ramy okna. Nie jest określone ile powinno zostac odsłonięte, ale chcąc zachować walory estetyczne okna, to dobrze jest pozostawić nie mniej niż 4 cm (im więcej ramy widać, tym ładniej okno wygląda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimex 08.10.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Witam:) po pierwsze listew startową mocuje się na murze a nie na części fundamentowej. Jeżeli chcesz mocowac startówki koniecznie na części fundamentowej to można np wyrównac poziomy pasek tych płytek klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 17.10.2010 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Na rynku są dostępne specjalne kołki PCV do mocowania różnych rzeczy na elewacjach ocieplonych. Jest to plastikowa spirala o średnicy około 2,5 cm. Taki "slimak" po wkręceniu w ocieploną ścianę potrafi przenieść dość duże obciążenia. A takie kołki utrzymią antene satelitarną która jest zamocowana na ścienie gdzie najbardziej wieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 22.10.2010 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Mam wysatjący ganek, gdzie są narożniki wewnętrzne, czy tam też dać narożniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 23.10.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 A takie kołki utrzymią antene satelitarną która jest zamocowana na ścienie gdzie najbardziej wieje? Takie kołki nie utrzymają anteny. Mam wysatjący ganek, gdzie są narożniki wewnętrzne, czy tam też dać narożniki? Nie. W narożnikach wewnętrznych należy wywinąć siatkę z jednej ściany na drugą (conajmniej 10 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 27.10.2010 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) Mam do przyklejenia styropian na schodach przylegających do ściany (na schodach są położone płytki).Czy zamontować listwę startową zaraz nad schodami tak żeby ona leżała na płytkach?Jakie jest prawidłowe rozwiązanie?Styropian chcę przykleić na ścianę nad schodami i podestem Edytowane 28 Października 2010 przez Mikord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 03.11.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Mam do przyklejenia styropian na schodach przylegających do ściany (na schodach są położone płytki). Czy zamontować listwę startową zaraz nad schodami tak żeby ona leżała na płytkach? Jakie jest prawidłowe rozwiązanie? Styropian chcę przykleić na ścianę nad schodami i podestem podciągam temat bo mam też taki problem, może ktoś wie jak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 11.03.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) podciągam temat bo mam też taki problem, może ktoś wie jak powinno być? Jeżeli to jeszcze aktualne to jeżeli będą tam cokoliki to nie trzeba listwy startowej, czyli syropian może dolegać do schodów/płytek - później przyklejamy płytki/cokolik. Ja mam z kolei inne pytanie. Końcem zeszłego roku widziałem jak jedna firma docieplała dom klejąc styropian na piance (nie używali do tego kleju). Następnie montowali kołki tylko że wyglądało na to że nie wiercili po prostu otworu w styropianie tylko najpierw chyba (tego właśnie nie widziałem) jakimś wykrojnikiem wycinali dziure w styropianie o średnicy większej niż łepek kołka,na głębokość paru cm (grubość styro wyglądała na co najmniej 12 cm), wbijali kołek a następnie na kołek przyklejali z powrotem wyciętą część. Podobno przy "tradycyjnej" metodzie montowania kołków powstają mostki termiczne a to jest metoda na to. Wie ktoś jak to się robi dokładnie? Czym oni te otowry wycinali?? Edytowane 12 Marca 2011 przez Mikord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 11.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) Czum oni te otowry wycinali?? Czymś takim http://allegro.pl/frez-aluminiowo-stalowy-i1441965025.html Edit: Jezeli dobrze kojarze,ktorys z Panow ( j-j,mpoplaw,piczman) ma wpis o tym w dziennikach Edytowane 11 Marca 2011 przez Dziesiatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 13.03.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Czymś takim http://allegro.pl/frez-aluminiowo-stalowy-i1441965025.html Edit: Jezeli dobrze kojarze,ktorys z Panow ( j-j,mpoplaw,piczman) ma wpis o tym w dziennikach Czyli robi się to tak ze wycina się tym frezem kawałek styropianu (niszcząc go) a później trzeba wyciąć zatyczke i wkleić go w to miejsce? Mało znalazłem informacji na temat tego frezu, czy to jest jedyna nazwa? Nie wiem o co chodzi z tym dziennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jest budynek -kostka. Strop beton na nim styro 20 cm , który łączy się z ociepleniem ściany też 20 cm. Jak powiesić rynnę ? Mam kilka patentów ale ciekaw jestem przemyśleń innych. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 13.03.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Czyli robi się to tak ze wycina się tym frezem kawałek styropianu (niszcząc go) a później trzeba wyciąć zatyczke i wkleić go w to miejsce? Mało znalazłem informacji na temat tego frezu, czy to jest jedyna nazwa? Nie wiem o co chodzi z tym dziennikiem. Zobacz,jak sobie z tym poradził kolega j-j To właśnie post z jego dziennika.Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=3616245&viewfull=1#post3616245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts