Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zatrzymać osuwającą się ziemię ...

mitp

Recommended Posts

Witam, nawiązując do tematu chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników forum a mianowicie posiadam działkę o pow. 20arow, chodzi o to, że pomiędzy jednym a drugim narożnikiem działki różnica terenu wynosi około 14 metrów, chciałbym zasypać i wyrównać ten teren, jednak problem polega na tym, że po nawiezieniu ziemi na działce, po pierwszych opadach osunęła się ona na sąsiednią działkę. Problem polega na tym, że muszę wykonać jakąś "zaporę" , która zatrzyma ziemię i nie pozwoli jej na dalsze osuwanie. Myślałem nad ułożeniem wielkich głazów piaskowca, jednak byłby to zbyt drogi koszt. Myślałem też nad wybetonowaniem kilku słupów i wstawieniu siatki, jednak wydaje mi się że raczej siatka nie utrzyma takiego naporu ziemi ... dlatego chciałem się poradzić Was, być może ktoś miał podobny problem i możecie mi coś doradzić ...

długość na której muszę zabezpieczyć działkę to około 30 metrów

są mozliwości takie jak wylanie sciany oporowej koszt dośc duży wylanie łąw zrobienie L zazbrojenie i Beton B 20 grubośc wystarczy 20cm lub ułożenie Gazonów robiłem taka scianę lecz trzeba kotwiczyć na ławie i zbrojenie łączenie Gazonów poprzez zbrojenie wypełnienie także beton B 20http://www.artbud.pl/Gazon_ogrodowy_POLBRUK_LUNA_kolorowy_37x47fix25wys_cm_szt-10947.html

są mozliwości takie jak wylanie sciany oporowej koszt dośc duży wylanie łąw zrobienie L zazbrojenie i Beton B 20 grubośc wystarczy 20cm lub ułożenie Gazonów robiłem taka scianę lecz trzeba kotwiczyć na ławie i zbrojenie łączenie Gazonów poprzez zbrojenie wypełnienie także beton B 20http://www.artbud.pl/Gazon_ogrodowy_POLBRUK_LUNA_kolorowy_37x47fix25wys_cm_szt-10947.html

no faktycznie nad tym nie pomyślałem ... a jaki mniej więcej jest tego koszt? i jakie gazony Pan wybrał?

oczywiście jestem za tym aby wwykonać to w sposób najbezpieczniejszy - jestem za ty,m aby bić larseny lub robić scianę oporową ze stopami ale koszt jest dla inwestora przerażający - lecz druga sprawa kolega chce wyrównać ścianę z istniejącym terenem ale doddatkowo proponuję także zrobić odsączanie drenaże ponieważ nasączenie ziemi przy takim obszarze zwiększy nacisk na ścianę i dodatkowo teren musi być dobrze zagęszczony i izolacja ściany środkami do betonu

samo wykonanie nie jest takiej ściany trudne w razie czego podam, na priv