groomek 13.09.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witajecie, mam zamiar wykonać obudowę kominka z karton gipsu samodzielnie.Prosze o podpowiedzi o czym pamiętać i co jak wykonąć aby było poprawnie.Zapraszaam SZCZEGÓLNIE fachowców, którzy tak pięknie krytykują czyjeś prace (kiedy już wyokonane) pokazując co jest nie tak, źle i niebezpiecznie. Z góry sorry za tą zgryźliwą uwagę dla tych którzy nie tylko krytykkują a rzeczywiście są pomocni. Oto mój wkład - oto zdjęcie tuż po obłożeniu płytkami i postawieniu na cokole. Bystre oczy dostrzegą pewnie że jeszcze nie podłączony do komina i powietrza. to wszystko będzie podczas wykonywnia obudwy.Dodam że wkład to LAZAR z płaszczem wodnym - posiada dwa doloty powietrza, z góry i z dołu. Podobno dzięki temu szyba nie będzie się tak szybko brudzić. Ma to być obudowa typu "portal" czyli zabudowa z karton gipsu od podłogi do sufitu. To jest akurat najprostrza część. Plan jest taki: Zabudowa z karton gipsu (oczywiście płyty trudnopalne) na profilach 3 cm. Pomiędzy profile wełna trudnopalna o grubości 3 cm (pokryta folią aluminiową z jednej strony) Oczywiście wełna też na ścianie budynku. Nie przwewiduję w obudowie miejsca na polana. Ma to być prosta konstrukcja.Myślę jedynie o tym aby ścianki boczne obudowy wpuścić względem tej frontowej. Tylko dlatego tak kombinuję aby prawą stronę (cały prawy bok zrobić na zawiasach tzn. otwierany) tak aby w razie czego można było po prostu otworzyć drzwi i coś tam we wnętrzu poprawić. Dizeki temu że boki będą wpuszczone względem frontu nie będzie widać szczeliny na styku drzwi-front. Oto zdjecia wkładuhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11a1bebb5aefa1ad.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac98772f298a395a.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38eeaff1fba9936a.html Pytania1. Jak wysoką zrobić komorę dekompresyjną? (mam strop monolityczny 16 cm + 5 cm styropianu + 5 cm wylewki)2. Czy zastosować jedą czy dwie warstwy płyt KG? w sensie wełna + pierwsza warstwa KG + druga warstwa KG3. Ile zostawić szczeliny między ramką wkładu (w sensie drzwi) a obudową z KG?4. Ile wysunąć front obudowy względem wkłądu biorąc pod uwagę fakt że w niedługiej przyszłości planuję przymocowac do fontu obudowy płytę marmurową (od samego dołu do samego sufitu)5. Czy i jak prawidłowo wykonać szczelinę dylatacyjną dla KG na styku z płytkami?6. Czy musze rónież wykonać szczelinę dylatacyjną dla KG od strony ściany budynku? Podpowiedzcie na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę lub też koniecznie pamiętać żebym był szczęśliwym użytkownikiem? Za porady pod tytułem " wziąć fachowca" dziekuję serdecznie już teraz i zapraszam do innych wątków na tym forum! pzdr groomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam.Groomek - jak tu nie krytykować, skoro nad podpięciem Twojego kominka do instalacji to można tylko siąść i zapłakać...W tym dziale są już chyba ze trzy identyczne tematy o zabudowie kominka z GK łącznie ze zdjęciami - poszukaj bo masz tam podane wszystko na tacy...Żebyś był szczęśliwym użytkownikiem tego kominka (czytaj: żywym i zdrowym wraz z Twoją rodziną), zmień sposób podpięcia (jeżeli sam to robiłeś) lub złóż reklamację u instalatora (jeżeli robiła Ci to firma).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 13.09.2010 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 a co masz na myśli mówiąc że coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.09.2010 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam.Jest podłączony w układzie zamkniętym czyli zarówno wbrew przepisom budowlanym jak i zdrowemu rozsądkowi...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 14.09.2010 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 aha to o to Ci chodzi. No to nie ma się czym martwić. Wszystko jest wporządku. Cała aparatura jest w kotłowni. Tam też są mieszacz, naczynie przelewowe oraz pompy i sterownik pomp. Jeden z czujników pompy "kominkowej" jest podpięty do krućca w kominku i kiedy tylko kominek zaczyna pracować i woda osiągnie zadaną temperaturę włacza się pompka. Jeśli woda się zagotuje to się wylewa w kotłowni. Dasza radę odpowiedzieć na moje powyższe pytania? Czytałem wszystkie wątki odnosnie budowy obudowy kominka z KG i najczęściej krytykuje się tam autora. Zasadniczo "wszystko źle siadaj dwója" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.09.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam. Groomek - chyba mnie nie zrozumiałeś...nawet po tym co napisałeś...masz to wszystko źle podłączone. Powtórzę jeszcze raz - wbrew przepisom budowlanym i zasadom bezpieczeństwa. Jeżeli nie wiesz co masz źle, to niech chociaż dla bezpieczeństwa Twojego i Twojej rodziny, przyłączenie do instalacji wodnej i co wykona jakiś porządny instalator... Nikt tu nie krytykuje nikogo, kto chce coś sam zrobić w domu. Po to jest ten dział. Jeżeli już, to krytyka dotyczy kardynalnych błędów, które popełnia się albo w wyniku braku elementarnej wiedzy albo w wyniku chęci zaoszczędzenia na czymś na czym nie da się zaoszczędzić. Reszta to same superlatywy że ktoś potrafi coś zrobić . Jak sam dojdziesz do tego co masz źle zrobione, to "zabawa" z gipsokartonem będzie już dla Ciebie "pestką". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 16.09.2010 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 forest natura - jestes taki bo lubisz zagadki czy po prostu twoim zadaniem jest siać zamet nie podając odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 16.09.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Forest po prostu kocha ta robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 16.09.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 w sensie nabijanie licznika z ilością postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.09.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Groomek, musisz pogodzić się z faktem, że wielu forumowiczów lubi nie odpowiadać wprost na pytania, tylko zmuszać interlokutora do samodzielnego pomyślenia i rozwiązania własnych problemów. Weź sobie pierwszy lepszy rysunek otwartej instalacji centralnego ogrzewania a później porównaj z tym, co Ty masz u siebie. Nawet z tym tylko, co widać na tych zdjęciach, bo już widać, że jest źle. A jako że widać niewiele, to i niewielki wybór masz, by zobaczyć, co konkretnie zostało źle zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.09.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam. Groomek, musisz pogodzić się z faktem, że wielu forumowiczów lubi nie odpowiadać wprost na pytania, tylko zmuszać interlokutora do samodzielnego pomyślenia i rozwiązania własnych problemów. No chyba o to chodzi jak się samemu coś robi...bo inaczej bezmyślnie można powtórzyć błędy innych... Groomek - czy nie widzisz że próbujesz zmusić gorącą wodę w układzie otwartym (mającym być swego rodzaju zabezpieczeniem przed rozerwaniem paleniska przy zagotowaniu się w nim) do działania wbrew prawom fizyki? I pomyśl na drugi raz zanim posądzisz kogoś o "nabijanie postów" - staram się tylko "nabić" niektórym oliwy do głowy... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 17.09.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 no w końcu się ruszyło, wreszcie Panowie (bądź tez Panie)sorry ale nadal nie sądzę aby było tragicznie źle z tym moim wkładem. Podłaczał mi go hydraulik ktory robił w domu całe CO. Mam fakturę wieć w razie czego bedzę reklamaował. Obudowę zamierzam zrobić sam - nadal pomimo, że wielu z Was to odradza.Jestem świerzo po rozmowie z "profesjonalnym kominkowcem" który mi troszkę rozjaśnił w temacie zabudowy kominka.Ale wracając do mojego wkładu to na mój rozum nie ma z tym tragedii, oczywiście było by lepiej gdyby... i tak dalej. Rozchodzi się Wam pewnie o to, że nie ma kominkowego naczynia przelewowego nad kominkiem?MIelibyście rację gdyby obieg wody w instalacji kominkowej był tylko grawitacyjny to miałbyś rację, wtedy istaniałoby zagrożenie, że gorąca woda nie bedzie chciała "cyrkulować". Jednak w moim przypadku jest pompka, która ten obieg wymusi czy woda chce czy nie. Pompka zaczyna działać jak tylko na króciec na kominku zrobi się ciepły (znaczy nagrzeje się woda w PW) Zreszą dzisjaj uruchamiam z hydraulikeim sprzęt to zobaczę jak to wyglada w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.09.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Witam. Sorki Groomek, ale właśnie po takich "postach" ręce mi opadają i może się odechcieć doradzać jak kominek zrobić samemu. Bo i tak zrobisz tak jak będziesz uważał, czyli źle od samego początku. Nie dość że źle to jeszcze w sposób, który niesie ze sobą realne zagrożenie dla Ciebie i reszty domowników. Na Twoje usprawiedliwienie można tylko zganić to, że masz instalatora który "powala" brakiem wiedzy, profesjonalizmu i wyobraźni, powiem wprost i dosadnie żebyś wziął to sobie do rozumu - to po prostu "partacz". Każ mu przerobić tę instalację i rozstań się z nim w pokoju mając nadzieję że nie spieprzył Ci innych rzeczy w domu. To tyle z mojej strony Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 17.09.2010 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 dobra ale co mam mu kazać poprawić konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 19.09.2010 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 żeby nie zakończyć tego wątka jedynie na krytyce to mimo FACHOWEJ opini forest natura pod tytułem "źle wszystko źle siadaj dwóje" to powiem że wczoraj cały dzień paliłem w kominku i żadnych efektów ubocznych. Wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_poznan 19.09.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Witaj groomek Ja też zamierzam ruszyć z obudową kominka z płaszczem wodnym i nurtują mnie te same pytania co Ciebie. Niestety mój projekt, który rodzi się w głowie, zakłada użycie płyt gipsowo - kartonowych dopiero do obudowy nad wkładem, ale życzę wytrwałości i powodzenia. Będę tu zaglądał, może ktoś udzieli odpowiedzi na Twoje pytania, a jak sam się dowiem, to je umieszczę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.09.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 To ja podpowiem. Gdzie powinno znajdować się naczynie wzbiorcze w instalacji otwartej i jak powinno być podłączone do kotła? Kotła, bo Twój kominek to w tym przypadku kocioł na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Zdjęc nie widziałem , ale przeczytałem kawałek wątka. W projekcie powinno być uwzglednione że pompka przestanie działać a ogień dalej mocno huczy w kominku. Wtedy maja zadzialać różne sprawy. Pompka jak działa to jest ok - ale gdy przestanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.09.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 No tu jak przestanie, to jest zaworek bezpieczeństwa nad kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 10.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 (edytowane) To odpowietrznik!!!!!! Będzie robił za gwizdek, żeby natychmiast się schować za winklem. A podłączenie rur to majstersztyk... rozumiem, że prawdziwi mężczyźni nie czytają instrukcji obsługi ale tu chodzi też o życie ich gości. Ciekawe co myślał o producencie instalator zakładając te wszystkie korki. Edytowane 10 Października 2010 przez janekbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts