bladyy78 18.09.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Może Ci nie dali tego deflektora spalin. Sprawdź u producenta czy w twoim modelu on występuje jeżeli tak to go dokup. Ograniczy on ciąg. A kto Ci kupował i montował ten wkład? Bo jeżeli robił to instalator i montował go do komina o małym przekroju, to możliwe że celowo go zdemontował żeby poprawić ciąg.Teraz gdy masz już dobry komin jego brak powoduje że grzejesz atmosferę a nie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 18.09.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 no wlasnie nie bylo go i nie ma nawet jak go tam wcisnac wklad wybralem sam pan instalator to juz wogole partacz byl co kolwiek teraz do poprawki to go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 (edytowane) Blachę wsuwa się od środka pod samą górę wkładu.Jak popatrzysz do środka wkładu, to na górze powinieneś mieć po prawej i po lewej stronie prowadnice/płaskowniki coś w tym rodzaju. http://images44.fotosik.pl/313/e330292e06598059.jpg Mamy prawie takie same kominki. http://images43.fotosik.pl/342/8505e562c6a3ca9cmed.jpg Edytowane 18 Września 2010 przez qwazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 18.09.2010 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 nie mam tego jutro foto dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.09.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Zapytam inaczej.Czy jeśli spojrzysz od środka wkładu widzisz wylot do komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 19.09.2010 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 (edytowane) tak widze fotki bok obudowy http://img837.imageshack.us/i/dsc01816ni.jpg/ i wkladhttp://img205.imageshack.us/i/dsc01822nm.jpg/ Edytowane 19 Września 2010 przez xnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 19.09.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Przecież masz płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 19.09.2010 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 no powiedzmy za miast tej plyty wklad tak jest zrobiony w sumie problem nadal jest ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.09.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 no powiedzmy za miast tej plyty wklad tak jest zrobiony w sumie problem nadal jest ;/ a napisz, jak ci się w tym kominku pali, bo pisałeś że ciepła nie czujesz, a ja mam wrażenie, że jak się porządnie "hajcuje" to nawet gdyby większość szła do komina to przy kominku będziesz czuł gorąco - nie ma siły - promieniowanie... bo ten ciąg to jak mierzyłeś? przed zabudową kominka? czy po? a jak po to pewnie przy otwartym kominku... mam taki sam kominek jak Ty, jak pisałem: rozpal, wysuń popielnik, otwórz okno i napisz czy jest różnica w paleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 19.09.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 mierzyłem w wyczystce na zimnym kominie po otwarciu popielnika pali sie lepiej ale popiolu prawie nie ma i ciepla tez cieplo czuc od szyby ale tak z 30-50cm od niej a jak rozpale powiedzmy po 3h paleniu jeste w stanie reke dac okolo 1/2 cm od wkladu i czuje cieplo alezdaje mi sie ze za blisko moge ja dac teperatury takiej nei nabiera a i drzewo sie nie spala za dobrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 19.09.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 ja bym sprawdził - czy dopływ świeżego powietrza działa tak jak powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.09.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Albo źle palisz ,albo już sam nie wiem jak Ci pomóc.Drewno rozpalam z dużym dopływem powietrza, w tym celu wysuwam popielnik (5cm) i przekręcam boczne pokrętła na 3. Po rozpaleniu i nagrzaniu komina (ok. 15-20 min) dokładam drewna ile się da, skręcam pokrętła na 1 i zasuwam popielnik.Drewno powoli się spala jakieś 3h, potem znowu dokładam itd.Jeśli czasem przygaśnie to wysuwam popielnik i po 5 min huczy aż miło.Dolny dopływ powietrza ustawiony jest cały czas na maksymalne otwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 20.09.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Czy pokrętłach ustawionych na 1 nie kopci się szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.09.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Coś tam zawsze się okopci, ale jest to (przynajmniej u mnie) najlepsze ustawienie, do optymalnego spalania drewna.Szybę myje raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 20.09.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 (edytowane) a co myslicie o tym kominie jak by dac rure wyrzej zeby nie byla taka krotka moze to by pomoglo ?ps jak byl podlaczony ten wklad do komina z cegly to rura byla wyrzej i duzo lepiej grzalo zar mialem po 8h czesto jeszcze no i grzal .. tyle ze po 2 dniach okazalo sie ze komin nie szczelny i wszystko sie zaczelo .... Edytowane 20 Września 2010 przez xnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.09.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Rzeczą oczywista jest że jeżeli coś wcześniej działało i przestaje nagle działać to szuka się tego przyczyny , U ciebie wcześniej grzało po zmianach przestało wiec szukaj tam przyczyn Podłącz wkład tak jak był wcześniej podłączony do komina i sprawdź, jeżeli zostało coś jeszcze zmienione sukcesywnie to sprawdzaj. Nikt Ci tu nie pomoże określić co się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 21.09.2010 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 no juz nic innego nie zosalo zmienione po za a rura kiedys nie szlo reki za krake wlozyc jak sie rozgrzal a teraz bez problemu sp co do komina chyba nie bedzie to jakis problem zeby wyciac dziure w ceramice i rure wpiac wyrzej a wejscie nizej zaslepic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 21.09.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Tak czytam i zgłupiałem ,czym ty palisz że po 3 godzinach palenia w kominku możesz trzymać rękę prawie na szybie , chyba mokrym i grubym drewnem i przy zamkniętym dopływie powietrza . Kup suchego drewna napal w kominku, jak się rozpali to przymknij dopływ powietrza ale nie zamykaj całkowicie i musi być gorąca szyba nie ma innej opcjiJeżeli masz kłopot z kupnem suchego drewna to kup na próbę brykiet drzewny i sprawdź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnice 22.09.2010 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 dzewo juz bylo sprawdzane po brykiecie naturalnie jest troche lepiej swoja droga nie kazdy pali drzewem sezonowanym kilka lat i ok jest ja pale debem 1 i 3 letnim + brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 22.09.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Coś chyba jest nie tak z "techniką" palenia... Bo to nie możliwe żeby szyba się nie nagrzała od ognia... Ja palę grabem, i dębem. Grab ma tą zaletę że nawet mokry dobrze się pali, nie kopci i zostawia mało popiołu. Dębu nie lubię bo on tak jakby się tli, a mokry to już w ogóle koszmar, dlatego dębem palę tylko naprawdę suchym i tylko w meeega zimne dni bo grzeje jak węgiel. Pierwszy sezon grzewczy nie mieliśmy jeszcze CO i jedynym źródłem ogrzewania był kominek. Naprawdę bardzo dużo zależy od techniki i jakości drewna. Można napalić tak że całe ciepło pójdzie w komin, można też kopcić kopcić i nic... W moim kominku z grubsza najlepiej jest palić tak: - najpierw rozdrobnione 2 szczapy grabu - tak na rozpałkę - max dopływ powietrza - jak one się już dobrze hajcują dorzucamy 2 całe szczapy grabu - 60% powietrza - jak to już się ładnie rozżarzy i kominek już się rozhajcuje - przestaje trzeszczeć - dorzucam grab lub dąb przymykam dopływ, jak wsad jest już ładnie rozżarzony to można przymknąć dopływ na minimum i cieszyć się buchającym żarem i czystą szybą Koło kominka nie da się wtedy wysiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts