e-mól 13.09.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Mam piach na to poszedł torf niski, razem wyszło pH 7 (kwasomierz z płynem Hellinga) powierzchnia 750m sypnęłam na to 6kg siarczanu amonu, żeby doprowadzić do pH 5,5-6 czy za dużo czy za mało, jak to określić?Jaki nawóz do tego jeszcze sypnąć przed wysianiem trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.09.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Przy piachu, nawet posypanym torfem odkwaszonym, całość szybko zakwasi się w sposób naturalny. Nie tylko pH ważne - dawki nawozów ustala sie w oparciu o potrzeby nawozowe roślin i o zasobność gleby. Zasobność pewnie nie była mierzona, potrzeby świeżo wysianej jesienią (prawie już jesień... ) trawy nie sa zbyt duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 13.09.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Ale piach zastany, niczym nie zasypywany (inna część ogrodu) też ma odczyn zasadowy, kiedy nastąpi to zakwaszenie? Jak teraz zasada, wkrótce kwas tzn że nie mam szans na trawnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Nie wiem teoretycznie jak rodzimy piach, to powinno być zakwaszone Szanse jak najbardziej masz - popatrz jak rośnie trawa w okolicy (szczególnie przypatrz się tym bardziej zaniedbanym ogrodom) i zobaczysz jakiej darni możesz się spodziewac u siebie bez specjalnych zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 14.09.2010 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 W okolicy to mam jeden trawnik taki dwumiesięczny ;/ więc ciężko dywagować na tej podstawie. A od czego zależy to zakwaszenie piachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 15.09.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Teraz masz pH neutralne i jak najbardziej jeszcze można siać trawę jeżeli chcesz dobrze przygotować podłoże pod trawnik to wymień grunt na głębokość 10-15 cm. i po sprawie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 15.09.2010 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Ale czemu mam go wymieniać? Teoretycznie to mam trochę za wysokie to pH jest zasadowe, ale żeby wszystko teraz wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 15.09.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Trawa jest dość tolerancyjna i można śmiało wysiewać , piszesz o wysokim pH natomiast Mymyk pisze o czymś odwrotnym dlatego zaproponowałem wymianę gruntu na taki który ma pH na poziomie 5,5 ale oczywiście w formie żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts