Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Otóż niedawno postanowiłem zrobić remont, a więc m.in. pomalować ściany. Na łączeniu płyt GK z tynkiem zrobiły się pęknięcia i w celu ich zatuszowania użyłem akrylu. Następnie pomalowałem najtańszą białą farbą, a potem dwukrotnie na kolor fioletowy. Efekt jest niezadowalający, gdyż tam gdzie użyłem akrylu, powłoka malarska ma inny odcień. Tak jakby odbijała światło. Stąd moje pytanie: Co zrobić, aby nie było widać różnicy w barwach farby na akrylu i na tynku? Czy da się to jeszcze naprawić?
https://forum.murator.pl/topic/148027-malowanie-akrylu/

moje sposoby na jak najmniejsze róznice pomiedzy odcieniami akryl- ściana -sufit...

1. najwazniejszy wg mnie czas schniecia... to min 24 gdz.... jednak jezeli nie zalezy ci zbytnio na czasie pozwol akrylowi schnac nieco dluzej... tj 48gdz na szkoleniu z Magnata dowiedzialem ze akryl schnie w zaleznosci od temp otoczenia 12 gdz jednak ,ze czas pelnego wydalenia wody to ok 70 pare godzin.... np Producent akrylu den Braven podaje na opakowaniu iz czas schniecia 1mm akrylu wynosi 12gdz

2. przed malowaniem na własciwy kolor proponuje ci zagruntować akryl dobrym gruntem lub najlepszym wg. mnie specyfikiem tj Aquatex Kabe rozcienczony z woda 50 na 50%.

3. stosuj mozliwie jak najmniejsze wałeczki akrylu , wg mnie błędem jes nanoszenie jest zbyt dużej ilosci a nastepnie rozieranie jej na plasko na skraju sciany i sufitu....

4 . stosuj najlepsze akryle na rynku...

https://forum.murator.pl/topic/148027-malowanie-akrylu/#findComment-4282038

czekałem odpowiednią ilość czasu przed malowaniem. nie gruntowałem, bo to było robione przed tym jak napisałeś posta. akryl jest firmy Soudal o nazwie "Profil". pomalowałem po raz kolejny, po dobrym tygodniu od poprzedniego malowania, ale nie znikło. jest niewiele lepie. a mogę użyć gruntu po pomalowaniu? Edytowane przez samsung2way
https://forum.murator.pl/topic/148027-malowanie-akrylu/#findComment-4284231

nie... grunt stosuje sie przed malowaniem a nie po ...prowadze firme od wielu lat i powiem ci ze nie ma 100% metody na zamalowanie akrylu bpez efektu pajaczka...probowalem juz wiele metod , na budowach czesto spotykam wielu innych fachowcow i nikt nigdy nie potrafi podac skutecznego planu...pekniecia powstaja na skutek zamalowania elastycznego akrylu farba ktora po wyschnieciu staje sie sztywna ...stad bierze sie efekt drobnych pekniec...przy farbach lateksowych jest niewiele lepiej...Producenci podaja na opakowaniach informacje iz akryle sa wpelni malowalne aczkolwiek pomija sie fakt ze farba na wskutek naprezen peka...to sa uroki niedoskonalosci budownictwa...ja podalem ci jedynie jak mozna w miare mozliwosci zmniejszyć natezenie tego zjawiska.... efekt pekniec nie wystepuje na akrylach szpachlowych ...dlaczego ???przyczyna jest bardzo prosta po wyschnieciu akryl szpachlowy jest kruchy i sztywny jak zwykly gips...wiec wykonczenie spoiny slizgowej takim akrylem mija sie z celem...jezeli jednak masz wszystko poskrecane na sztywno a w rogu zalozona jest siatka na 90* to mozesz zastosowac taki akryl poniewaz polaczenie i tak jest sztywne..... ps ..tyle moge ci podpowiedziec jako budowlaniec majacy z tym do czynienia na codzien od wielu lat i osoba ktora dazy do tego aby wykonywac swoja prace jak najsolidniej i rozwijac sie....chyba czas zeby wreszcie producenci wymyslili cos skutecznego a nie wciskac ludziom niedopracowany szmelc i wkrecac ze cos robia nie tak
https://forum.murator.pl/topic/148027-malowanie-akrylu/#findComment-4286345