Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Słyszałem, że można obniżyć koszty prądu o połowę montując licznik na przedpłatę, doładowywany SMSem. Prąd jest tańszy, bo odpada czynnik stały czy jak go tam zwał. Podobno jest to popularne rozwiązanie dla domków letniskowych np. nad morzem, a także dla odbiorców notorycznie zalegających z opłatami - zamiast całkowicie odcinać im prąd ZE montuje takie coś. Ale nie rozgłaszaja tego, bo wszyscy by się rzucili, a nawet jak się złoży podanie to odrzucają. Jedyna metoda to nie płacić rachunków przez trzy miesiące, a jak zagrożą odcięciem to powiedzieć że spłacisz, tylko że masz kłopoty finansowe i prosisz o przedpłatowy.

Czy ktoś jeszcze o tym słyszał albo już stosuje? Ciekawe czy są też dwutaryfowe na przedpłatę.

Pozdrawiam!

poszukaj na forum, kiedyś było o tym, nie wiem skąd masz informacje, ale taniej nie jest, mam wrażenie ze nawet drożej niż w normalnym rozliczeniu (użytkuje w jednym z lokali taki licznnik przedpłacony), wszelkie opłaty stałe, abonamenty, przesyły , dystrybucje itp itd są oczywiście naliczane, nie ma lekko, płacisz powiedzmy 50złociszy, z tego oni szarpną najpierw na koszty stałe (rozliczane za miesiac) a reszta idzie na kWh, ot i cała filozofia..

Z tego co wiem to w takim układzie zgodnie z logika nie ma zawartych kosztów obsługi odbiorcy czyli tzw abonamentu , który niestety zawiera się w przedziale kilku, kilkunastu zł na miesiąc tylko. Natomiast wszelkie przesyły i sryły oczywiscie kazdy musi opłacac bo to nie zalezy od rodzaju licznika tylko od tego ,że energie z elektrowni do twojego gniazdka trzeba przetransportować a to niestety kosztuje. ZE nie rozpowszechniaja na razie tej metody rozliczeń gdyż obecnie takie liczniki energii są wielokrotnie droższe od tradycyjnych a to ZE ponosi koszty ich zainstalowania. W przyszłości gdy zaczniemy z chin sprowadzać takie liczniki i będą one za grosze to bez problemu będziesz taki licznik mógł sobie zamówic a ZE odejdzie problem rozliczania cię, wysyłania faktur, odczytywania liczników i tp piredoł. Więc reasumujac taki licznik nie daje 2 x tańszej energii ale ciutkę tańszej obniżonej o abonament.

Z tego co wiem to w takim układzie zgodnie z logika nie ma zawartych kosztów obsługi odbiorcy czyli tzw abonamentu , ...

to mało wiesz, zresztą podaj źródło, może w Twoim ZE tak jest, choć szczerze wątpię, pokaż rachunek sumaryczny z taką samą ilością energii i okresem przy usłudze prepaid i tradycyjny to uwierzę...

.

..... Więc reasumujac taki licznik nie daje 2 x tańszej energii ale ciutkę tańszej obniżonej o abonament.

i to jest nieprawda, jak pisałem, mam dwa lokale: w jednym prepaid w drugim tradycyjne rozliczenie, przy bardzo zbliżonym zużyciu energi i tej samej taryfie rachunek za prepaid jest zawsze wyższy