Kolores 13.09.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam. Słyszałem, że można obniżyć koszty prądu o połowę montując licznik na przedpłatę, doładowywany SMSem. Prąd jest tańszy, bo odpada czynnik stały czy jak go tam zwał. Podobno jest to popularne rozwiązanie dla domków letniskowych np. nad morzem, a także dla odbiorców notorycznie zalegających z opłatami - zamiast całkowicie odcinać im prąd ZE montuje takie coś. Ale nie rozgłaszaja tego, bo wszyscy by się rzucili, a nawet jak się złoży podanie to odrzucają. Jedyna metoda to nie płacić rachunków przez trzy miesiące, a jak zagrożą odcięciem to powiedzieć że spłacisz, tylko że masz kłopoty finansowe i prosisz o przedpłatowy.Czy ktoś jeszcze o tym słyszał albo już stosuje? Ciekawe czy są też dwutaryfowe na przedpłatę.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.09.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 poszukaj na forum, kiedyś było o tym, nie wiem skąd masz informacje, ale taniej nie jest, mam wrażenie ze nawet drożej niż w normalnym rozliczeniu (użytkuje w jednym z lokali taki licznnik przedpłacony), wszelkie opłaty stałe, abonamenty, przesyły , dystrybucje itp itd są oczywiście naliczane, nie ma lekko, płacisz powiedzmy 50złociszy, z tego oni szarpną najpierw na koszty stałe (rozliczane za miesiac) a reszta idzie na kWh, ot i cała filozofia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 21.09.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Eeeeeeeeeee a myslałem, ze cos rewolucyjnego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.09.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 temat chwytliwy, autor w reklamie powinien pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 25.09.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Z tego co wiem to w takim układzie zgodnie z logika nie ma zawartych kosztów obsługi odbiorcy czyli tzw abonamentu , który niestety zawiera się w przedziale kilku, kilkunastu zł na miesiąc tylko. Natomiast wszelkie przesyły i sryły oczywiscie kazdy musi opłacac bo to nie zalezy od rodzaju licznika tylko od tego ,że energie z elektrowni do twojego gniazdka trzeba przetransportować a to niestety kosztuje. ZE nie rozpowszechniaja na razie tej metody rozliczeń gdyż obecnie takie liczniki energii są wielokrotnie droższe od tradycyjnych a to ZE ponosi koszty ich zainstalowania. W przyszłości gdy zaczniemy z chin sprowadzać takie liczniki i będą one za grosze to bez problemu będziesz taki licznik mógł sobie zamówic a ZE odejdzie problem rozliczania cię, wysyłania faktur, odczytywania liczników i tp piredoł. Więc reasumujac taki licznik nie daje 2 x tańszej energii ale ciutkę tańszej obniżonej o abonament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.09.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Z tego co wiem to w takim układzie zgodnie z logika nie ma zawartych kosztów obsługi odbiorcy czyli tzw abonamentu , ... to mało wiesz, zresztą podaj źródło, może w Twoim ZE tak jest, choć szczerze wątpię, pokaż rachunek sumaryczny z taką samą ilością energii i okresem przy usłudze prepaid i tradycyjny to uwierzę... ...... Więc reasumujac taki licznik nie daje 2 x tańszej energii ale ciutkę tańszej obniżonej o abonament. i to jest nieprawda, jak pisałem, mam dwa lokale: w jednym prepaid w drugim tradycyjne rozliczenie, przy bardzo zbliżonym zużyciu energi i tej samej taryfie rachunek za prepaid jest zawsze wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 30.09.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Jak ty kolego porównujesz zbliżone wskazania liczników zamiast identycznych wskazań liczników to co ja ci poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts