michal.bdg 13.09.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam,Mam kilka pytań do osób które mają oczyszczalnię na swojej posesji.Jak wyglądają następujące procedury.-czy każdy może nam ją wykonać wykonać-czy jesli zrobię to sam to muszę przedstawić jakieś atesty, PN itp. zastosowanych elementów-czy musi to być specjalistyczna firma z uprawnieniami gwarantującymi ze to jest "eko" -czy po uruchomieniu oczyszczalni jakiś urzędnik (sanepid, wydział ochr.środ.) bada próbki tej oczyszczalni-czy ktoś na etapie budowy nadzoruje wykonawce czy to co nam buduje faktycznie jest oczyszczalnia czy tylko wypuszczaniem zanieczyszczeń na działkę-czy gmina lub inny organ sprawdza, kontroluje późniejsze funkcjonowanie oczyszczalni. -Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 14.09.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam. By nie zakladac nowego tematu.Czy jest mozliwe wykonanie jednej POS dla dwoch domow znajdujacych sie na oddzielnych sasiadujacych dzialkach? Czy moga byc jakies problemy z otrzymaniem pozwolenia na budowe, czy z odbiorem budowlanym? Oczyszczalnia znajdowalaby sie pomiedzy budynkami najprawdopodobniej w granicy badz blisko niej. Z tego co rozumiem to jest to zgodne z ponizszym przepisem:umiejscowienie osadnika gnilnego - od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m (możliwe jest także usytuowanie osadnika przy samej granicy działek, jeżeli sąsiadują z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej, pod warunkiem zachowania pozostałych odległości).Planuje wykonac oczyszczalnie biologiczna badz z osadem czynnym i wode odprowadzac do rowu melioracyjnego znajdujacego sie na mojej dzialce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 14.09.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Aby móc zainstalować na działce przydomową oczyszczalnię ścieków konieczne jest spełnienie następującychwymagań:- teren przezaczony pod drenaŜ musi być łatwo przepuszczalny, najlepiej piasek, zwykła ziemia- lokalizacja osadnika i pola rozsączającego na działce musi być zgodna z wymogami niŜej przedstawionych treściaktów prawnychPodstawy prawne do instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków:Podstawę prawną moŜliwości stosowania oczyszczalni dają przepisy art. Nr 36, 39, 42 z dn. 18 lipca 2001 r.Prawo Wodne (Dz.U. Nr 115/01 poz. 1229 ). Prawo Budowlane Dz.U.80/03 poz. 718 art. 29 ustęp 1 pkt 3),natomiast wymaga właściwemu organowi -urząd gminy-( Prawo Budowlane art. 30 ustęp 1 pkt 1)Budowa indywidualnej przydomowej oczyszczalni ścieków, o przepustowości do 7,5m3/dobę, nie wymagapozwolenia na budowę (ustawa z dn. 27 marca 2003r.)Na podstawie Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001r. (Dz.U. 140/01 poz. 1585) w sprawierodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia, oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5m3 nadobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wódnie wymagają pozwolenia wodnoprawnego na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.09.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Aby móc zainstalować na działce przydomową oczyszczalnię ścieków konieczne jest spełnienie następujących wymagań: - teren przezaczony pod drenaŜ musi być łatwo przepuszczalny, najlepiej piasek, zwykła ziemia a co do tego punktu to się ośmielę nie zgodzić, w takich miejscach można montować oczyszczalnie tylko przeznaczone na warunki gliniaste (z rozsączaniem) oczyszczalnie biologiczne. uzupełniając - nikt nic nie bada, w większości przypadków nie ma jak badać, - budowę nadzoruje kierownik budowy, - odnośnie wymagań - POŚ powinna mieć aprobatę techniczną IOŚ a o to powinien zadbać producent. W sumie niewiele potrzeba, tylko gminy czasem robią problemy i nie chcą wydać zezwolenia na budowę bo mają w planach lub w budowie kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.09.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam. By nie zakladac nowego tematu. Czy jest mozliwe wykonanie jednej POS dla dwoch domow znajdujacych sie na oddzielnych sasiadujacych dzialkach? jest możliwe tylko czy rozsądne. Oczyszczalnia to inwestycja na 20 - 30 lat, co będzie jeżeli "sąsiedzi" się pokłócą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 26.09.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Oczyszczalnia jest za zgłoszeniem a nie pozwoleniem.!!!!!!!!! Ja wynająłem firmę do montażu, dokumentację zrobiłem sam (zgłoszenie, mapka) , dołączyłem schemat budowy oczyszczalni od producenta. Bodowę zaczynasz po 30 dni od zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.09.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 a co do tego punktu to się ośmielę nie zgodzić, w takich miejscach można montować oczyszczalnie tylko przeznaczone na warunki gliniaste (z rozsączaniem) oczyszczalnie biologiczne. no i ? co zrobisz z oczyszczoną wodą z oczyszczalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 28.09.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 a no są różne sposoby,1 odprowadzić na pole,2 odprowadzić do rowu, strumyka itp.3 zastosować skrzynki rozsączające dobrane i przeliczone na chłonność gruntu,4 zastosować studnie chłonną5 odparować6 odprowadzić do oczka wodnego na posesji7 zastosować pochłaniacz roślinny8 podlać ogródek wszystko zależy od możliwości i warunków ale zagospodarować to nie jest duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 29.09.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 no właśnie tu zaczyna się problem.bo o ile nie mam ani rowu ani strumyka a przy glinie powierzchnia przy skrzynkach rozsączających robi się kosmiczna - przecież nikt nie zrobi rozsączania na 500m2 - to wszystkie pozostałe sposoby zagospodarowania dobre są od maja do września. czyli jakieś 5-6 miesięcy w roku.co z podlewaniem, odparowaniem lub pochłaniaczem roślinnym w zimę albo teraz, kiedy i tak w kółko pada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animekk 04.10.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Witam, -czy musi to być specjalistyczna firma z uprawnieniami gwarantującymi ze to jest "eko" -Michał Najlepiej żeby tak było. Jeżli oczyszczalnia jest produktem ekologicznym to posiada na to stosowne dokumenty: aprobaty, znak CE oraz zgodnośc z najnowszymi normami to wszytko powoduje, że można ubiegać sie w Banku o kredyt preferencyjny (BOŚ) lub o dofinansowanie z UE. Poza tym unia coraz wiekszy nacisk kładzie na aspekty ochrony środowiska w naszym kraju tak wiec nie wiadomo jak długo bedzie można jeszcze bezkarnie budować oczyszczalnie które nie maja z tym słowem defakto nic wspolnego Edytowane 4 Października 2010 przez animekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animekk 04.10.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Oczyszczalnia jest za zgłoszeniem a nie pozwoleniem.!!!!!!!!! Ja wynająłem firmę do montażu, dokumentację zrobiłem sam (zgłoszenie, mapka) , dołączyłem schemat budowy oczyszczalni od producenta. Bodowę zaczynasz po 30 dni od zgłoszenia. Dokładnie tak chociaż budowa oczyszczalni przydomowej o dobowej przepustowości do 7,5m³ nie wymaga pozwolenia na budowę, aby pozostać w zgodzie z Prawem budowlanym, należy co najmniej na 30 dni przed zamierzonym terminem rozpoczęcia robót budowlanych dokonać zgłoszenia zamiaru budowy w administracji budowlanej (wydział architektury i budownictwa) starostwa powiatowego. Do zgłoszenia należy dołączyć: -oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane; -projekt zagospodarowania działki i projekt budowlany oczyszczalni, sporządzony przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia budowlane, projekt powinien zawierać informację o warunkach geologicznych pod projektowanym osadnikiem i drenażem rozsączającym; -szkice i rysunki oraz opis (rodzaj, zakres i sposób wykonania) robót budowlanych; -pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami; -dowód wniesienia opłaty skarbowej za pełnomocnictwo, w przypadku jego ustanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 09.11.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 jest możliwe tylko czy rozsądne. Oczyszczalnia to inwestycja na 20 - 30 lat, co będzie jeżeli "sąsiedzi" się pokłócą? Zrobilem to na zasadzie sluzebnosci gruntowej wieczystej (przechodzi na kolejnych wlascicieli). Mi to rybka czy ktos sie pokloci czy nie. Jak sie pokloci to odcinasz, skladasz wniosek o zniesienie sluzebnosci i wlasciciel dzialki wladnacej ma problem bo musi sobie zapewnic wlasny sposob odprowadzania sciekow. A kozysci z jednej oczyszczalni sa spore. Kazdy placi 5000pln za budowe a koszty eksploatacji ustalone sa po polowie rowniez notarialnie. A te az tak male nie sa. Wyjdzie 500pln rocznie do podzialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j.a.WAT 17.11.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam, poszukuje jak najwięcej informacji na temat oczyszczalni przydomowych. pisze prace magisterską i zbieram takie informacje. może znacie Państwo jakieś ciekawe linki???lub jakąś firmę możecie polecić??z góry dziękuje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 18.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dużo informacji jest na stronach http://www.haba.pl opisy rozwiązań, przepisy itp.Tu jest też sporo: http://www.oczyszczanie-sciekow.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 30.12.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Pytanie natury formalnej. Dostałem pozwolenie na budowę domu. Pozwolenie to również mówi o budowie przydomowej oczyszczalni ścieków i studni. Jak rozumiem, skoro mówi o tym pozwolenie na budowę, to nigdzie nie muszę już zgłaszać faktu rozpoczęcia budowy oczyszczalni i studni? Jak w tej sytuacji wygląda odbiór jednego i drugiego? Wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zbudowaniu oczyszczalni i studni zgodnie z projektem? Czy może do odbioru potrzeba coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.12.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Pytanie natury formalnej. Dostałem pozwolenie na budowę domu. Pozwolenie to również mówi o budowie przydomowej oczyszczalni ścieków i studni. Jak rozumiem, skoro mówi o tym pozwolenie na budowę, to nigdzie nie muszę już zgłaszać faktu rozpoczęcia budowy oczyszczalni i studni? Jak w tej sytuacji wygląda odbiór jednego i drugiego? Wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zbudowaniu oczyszczalni i studni zgodnie z projektem? Czy może do odbioru potrzeba coś więcej? Idz zapytaj swojego urzedu jakie dokomenty sa potrzebne do odbioru domu (w Twojej sytuacji). Bo co kraj (urzad) to obyczaj. W moim urzedzie przy odbiorze domu nikt sie o studnie nie pytal. W rubryce zaopatrzenie w wode napisalem "studnia". ALe jak gleboka, czy zgloszona, tym nadzor budowalny juz nie byl zainteresowany. Dostali tylko mapke inwentaryzaji powykonawczej gdzie polozenie studni bylo zaznaczone i tyle. Wogole mam wrazenie ze bardzo dokladnie tych dokomentow nie czytali: w sposobie ogrzewania napisalem "elektryczne" a na mapce inwentaryzacyjnej bylo zaznaczone polozenie kolektora poziomego od pompy ciepla. Jakos nie pytali Idz i zapytaj swoj urzad. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 30.12.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 31.12.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Pytanie natury formalnej. Dostałem pozwolenie na budowę domu. Pozwolenie to również mówi o budowie przydomowej oczyszczalni ścieków i studni. Jak rozumiem, skoro mówi o tym pozwolenie na budowę, to nigdzie nie muszę już zgłaszać faktu rozpoczęcia budowy oczyszczalni i studni? Jak w tej sytuacji wygląda odbiór jednego i drugiego? Wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zbudowaniu oczyszczalni i studni zgodnie z projektem? Czy może do odbioru potrzeba coś więcej? nie musisz mieć odbiorów, wpis kierownika zaświadcza że oczyszczalnia jest wykonana zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiedka 01.01.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich Forumowiczów )) niech się spełnią Wasze marzenia o własnym Domu. Zakończcie szczęśliwie swoje inwestycje i znajdźcie w ich wnętrzu szczęście . Szukam na wiosenną sesję inwestycyjną przyzwoitego wykonawcy do oczyszczalni z drenażem 2-5 osób +przewód tłoczny i przepompownia z sąsiedniego domku letniskowego. Możecie kogoś polecić? woj. mazowieckie. I aby nie strzępić niepotrzebnie języka - wiem, że można kupić i samemu zamontować ale ja chcę zlecić. Będę zobowiązany za wsparcie w poszukiwaniach, bo to co znajduję to... eee..szkoda gadać, zwłaszcza w kwestii ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts