Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła i rozmiar zasobnika CWU

jaczes

Recommended Posts

Witam!

Stoję teraz przed dosyć istotnym wyborem, ponieważ muszę prędko dobrać zasobnik.

Człowiek instalujący mi pompę mówi, że dom potrzebuje około 700l bo:

- pompa nagrzewa wodę do niższych temperatur,

- nawet w większych zasobnikach nie będzie dużych strat energii i nie wpłynie to na koszty,

- zwiększy "komfort" nawet jak wszyscy będą sie kompać (chociaż nie wiem czy tak mi na tym zależy)

Parametry domu to ok. 200m2, docelowo 4-5 osób, 2 łazienki (prysznic + wanna) pompa ciepła to 1,8KW dla CWU

Przejrzałem forum, troszkę google i nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Ktoś pomoże, podzieli się swoim doświadczeniem ?

Pozdrawiam Piotr

700l to dla mnie gruba przesada. Ja posiadam dla trzyosobowej rodziny 240l i jeszcze nigdy nie zdarzyło się tak żeby zabrakło ciepłej wody. Myślę, że wystarczy ci w zupełności 300l bo i tak wszyscy na raz nigdy się kąpać nie będziecie. Zbiornik mimo wszystko generuje straty więc po co grzać nadmiar wody który nie zużyty będzie się wychładzać?

Mam ustawione w ten sposób, że przed godziną 6.00 i po 21.00 (taryfa G12W)mam podbicie do 45oC. W pozostałą część dnia mam 40oC. Pompa w godzinach szczytu na potrzeby CWU włącza się naprawdę sporadycznie. W lipcu na grzanie CWU potrzebowała 60kWh. Pamiętaj o tym, że raz w tygodniu wodę trzeba przegrzać grzałką do temp. powyżej 70oC więc zyski z pracy tylko w taniej taryfie pójdą na marne gdy będziesz musiał przegrzać całe 700l. Moim zdaniem to nie ma sensu.

• 1 month później...

O jasny gwint - ceny zarówno biawar VPA jak i ACV Smart to w okolicach 6tyś. To chyba podejście marketingowe nie ile coś warte tylko ile jest w stanie klient zapłacić. Chyba zakładają że jak ktoś kupuje pompę to jest milionerem.

Jeszcze jest coś takiego jak GALMET SGW(S) 300 MAXI z wężownicą podówjną (zwój wewnętrzny i zewnętrzny) o powierzchni wymiany 3,8m2. Cena tak jakby chyba ok. 4yś

Pewna firma zaproponowała mi do PC (powietrznej) zasobnik 500l ale z wodą kotłową a w nim wężownica do grzania przepływowego CWU. Według nich jest to jedyne prawidłowe rozwiązanie. Spotkaliście się z może z takim rozwiązaniem? Co o tym sądzicie? Cena takiego zbiornika to oczywiście powyżej 5tyś bo tam jest naklejka "do pompy ciepła" :)