dareks 14.09.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Mam do zamontawania taki kinkiet. I poradzę sobie z tym aby włączał się na czujnik ruchu.Ale chcę włączyć go również z kontaktu. Tak, by w razie potrzeby światło paliło się stale. Jakie kabelki jeszcze są potrzebne i do czego je podłączyć ? http://img832.imageshack.us/img832/5589/dsc00542b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Wyłącznik zamontuj między pierwszym a drugim (licząc od lewej) torem listwy łączówkowej, inaczej mówiąc on ma zwierać przewody brązowy jasny i czarny wychodzące z czujki ruchu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 14.09.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Dziękuję za szybką odpowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.09.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 A ja to robię troszeczkę inaczej bo przed samą czujką ruchu, w dowolnym miejscu, gdzieś razem z innymi łącznikami, montuję łącznik schodowy. Działa to tak, że w górnym położeniu oświetlenie zewnętrzne sterowane czujką ruchu a w dolnym położeniu oświetlenie załączane jest na stałe.Proste ale jak bardzo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majki82 14.09.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Dokładnie, tak jak pisze Wakmen. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Ale czym się będzie różnił w działaniu ten schodowy od normalnego założonego tak, jak ja proponuję? U mnie przecież też w jednym położeniu jest oświetlenie załączone na stałe, w drugim sterowane czujką. Za to tańszy wyłącznik wystarczy i dwie żyły tylko doprowadzić trzeba. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.09.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Ale czym się będzie różnił w działaniu ten schodowy od normalnego założonego tak, jak ja proponuję? U mnie przecież też w jednym położeniu jest oświetlenie załączone na stałe, w drugim sterowane czujką. Za to tańszy wyłącznik wystarczy i dwie żyły tylko doprowadzić trzeba. J. Tym się różni, że ja najpierw idę z rozdzielnicy (albo od innego schodowego wykorzystywanego do oświetlenia zewnętrznego) do łącznika schodowego, potem do czujki ruchu a dopiero teraz do oświetlenia. Niewielka różnica ale jednak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 15.09.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 W układzie przewodów będzie różnica, w działaniu nie. W końcu temat brzmi: oświetlenie na dwa sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts