Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana grzejników

chrisowaty

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję pomoc w doborze grzejników aluminiowych.

W chwili obecnej posiadam następujące grzejniki żeliwne:

1. Pokój 15m2 15 żeberek

2. Pokój 10m2 12 żeberek

3. Kuchnia 4m2 4 żeberka

Parametry pracy instalacji 95/70 C, minimalne ciśnienie pracy 1MPa. Według administracji moce grzejników powinny być następujące:

1. 2025W

2. 1610W

3. 620W

Wstępnie upatrzyłem sobie grzejniki f-my KFA

Pozdrawiam

Edytowane przez chrisowaty

• 9 months później...

Minął rok od założenia tematu. W tym roku wróciłem do tematu wymiany grzejników żeliwnych na aluminiowe. W przyszłym tygodniu przyjadą zamówione G 500F (producent KFA), a montaż przewiduję na początek Sierpnia.

W planach jeszcze wymiana termostatów grzejnikowych na Danfoss Living Eco: http://www.living.danfoss.pl/#/living-eco-12

Podobno mają być w sprzedaży od Września tego roku.

• 1 year później...
Witam.

Wstępnie upatrzyłem sobie grzejniki f-my KFA

Pozdrawiam

Ja polecałbym raczej grzejniki stalowe płytowe.

Rozstaw w żeliwnych grzejnikach wynosi 50 cm a standardowe grzejniki purmo 55 (innych producentów również)

natomiast są jeszcze grzejniki renowacyjne stalowe płytowe różnych firm (nie będę reklamował) o rozstawie zgodnym z grzejnikami żeliwnymi 50cm

poniżej jest link do takich przykładowych grzejników

http://sklepaqua.pl/?423,pl_grzejnik-reno-compact-rc22-550-x-900-rozstaw-przylaczy-50-cm-renowacyjny-plytowy-stalowy-stelrad