Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienica z początku XIXw.

ciemnamasa

Recommended Posts

Witam, stoję właśnie przed decyzją kupna mieszkania w zabytkowej kamienicy. Obecni właściciele wymienili okna na plastikowe nie pytając o zgodę konserwatora zabytków. Chciałabym dowiedzie się jak wygląda to od strony prawnej w momencie kiedy ja stanę się właścicielką? Czy mogę zostac za to w jakiś sposób ukarana w momencie, kiedy mieszkanie przejdzie na moją własnośc? Czy konserwator zabytków może np. nakazac mi wymiany okien na drewniane?

Witam, stoję właśnie przed decyzją kupna mieszkania w zabytkowej kamienicy. Obecni właściciele wymienili okna na plastikowe nie pytając o zgodę konserwatora zabytków. Chciałabym dowiedzie się jak wygląda to od strony prawnej w momencie kiedy ja stanę się właścicielką? Czy mogę zostac za to w jakiś sposób ukarana w momencie, kiedy mieszkanie przejdzie na moją własnośc? Czy konserwator zabytków może np. nakazac mi wymiany okien na drewniane?

Ponosisz pełną odpowiedzialność za wykroczenia związane z prawem budowlanym poprzednich właścicieli. Możesz zawrzeć w umowie jakiś regres, ale to i tak zawsze ty będziesz najpierw karany i nałożą ci obowiązek przywrócenia lokalu do stanu pierwotnego (okna, piece kaflowe itd.) a dopiero potem możesz się sądzić o odszkodowanie od poprzednika.