Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Demontaż" instalacji gazowej

ARTY_xl

Recommended Posts

Dziś byłem świadkiem niecodziennej sytacji. A mianowicie.

W prywatnej kamienicy gdzie mieszka moja córka pojawiła się brygada elektryczno - gazownicza, która to sąsiadowi mojej córki zdemontowała przewody elektryczne wchodzące z klatki schodowej do jego mieszkania oraz dosłownie palnikiem wycięła istniejącą instalację gazową.

Ja rozumiem desperację właściciela kamienicy, który to szuka wszelkich sposobów by usunąć z mieszkania lokatora, który od bardzo dawna już nie płaci i nie zamierza tego uczynić, natomiast swą "przedsiębiorczością" gwarantował sobie warunki bytowe kradnąc prąd i gaz wszelkimi sposobami.

I nie to bym uciążliwego sąsiada bronił...ale nasuwa mi się pytanie.

Rozbudowa wszelkich takich instalacji bez stosownych projektów to samowola budowlana bez dwóch zdań.

A demontaż takiej instalacji to już nie? ...nie mogę znaleźć odpowiednich uregulowń prawnych, może ktoś z osób zajmujących się na codzień prawem budowlanym a zaglądająca tutaj się wypowie... Nadmieniam, że w trakcie rozmowy na klatce schodowej zadałem takie pytanie właścicielowi kamienicy czy to legalna sprawa... odpowiedź uzyskałem, że jego kamienica...jego rury i może z tym co chce... hmmmm......

Mnie jednak sprawa "spać nie daje"

Oj tam zaraz podp...... :)

Najzwyczajniej chciałem poznać opinię innych. Tych którzy mają większe pojęcie w przepisach i prawach budowlanych, bo w moim przekonaniu to również samowola budowlana.

Nawet jeśli to robi ekipa z gazowni wezwana przez właściciela kamienicy....bo niby gdzie nagle z całej instalacji zginęło ponad 4 metry rury gazowej?