Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje chwasty trawnikowe

ravo77

Recommended Posts

Witam,

Mój trawnik jest młody, siany w lipcu tego roku, mieszanka Barenbrug Gazon. Niestety sporo w nim chwastów, które w dużej mierze już rozpoznałem i jakoś z nimi walczę.

Mam jednak problem z jednym chwastem, którego za nic nie mogę rozpoznać. Rośnie w skupiskach, tylko w miejscach, gdzie trawa ma żółte place. Nie wiem, czy te żółte place wyniknęły z obecności chwasta, czy odwrotnie - chwast wykorzystał osłabioną trawę. Trawa w tym miejscu jest bardzo rzadka, pożółkła i praktycznie od 2 miesięcy nie rośnie, tak że kosiarka nic nie łapie. Cały trawnik traktowany jednakowo, podlewany systemem nawadniającym - porządnie, równomiernie 2 razy w tygodniu.

Wiecie może co to za chwast? Jak go zwalczać? Czy to on jest powodem żółtych placów?

Chwast z bliska

http://www.kap-pol.pl/forum/chwast1.jpg

Żółte place trawy porośnięte nieznanym chwastem

http://www.kap-pol.pl/forum/chwast2.jpg

Zbliżenie na żółte pola

http://www.kap-pol.pl/forum/chwast3.jpg

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Zbadaj cały trawnik jeżeli odbiega od norm 5,5-6,5ph wapnuj. Jeżeli częściowo to zwapnuj zakwaszone miejsca jest na to idealna pora. A z wiosny podstawowe zabiegi, grabienie, wertykulacja jeżeli wymagana nawożenie i koszenie.

Pamiętaj nie mieszaj wapna z nawozami potrafią zareagować !!!

A czy Wiecie może jak zwalczyć taki chwast, który wyglądajak jak taka grubsza trawa i nie rośnie w górę tylko rozgałęzia się

poziomo zabierając oddech "szlachetnej" trawie. Prawdopodobnie jest to trawica (chwastnica). Czy jest to chwast jednoroczny? Jest nadzieja, że po zimie tego nie będzie?

A jeśli będzie to jak sie go pozbyć? Jest tego dużo. Trawnik ma trzy lata.

Pozdrawiam

Chwastnica jednostronna jest trawą jednoroczną. Niestety, nie ma herbicydów, które zniszczyłyby ten chwast, oszczędzając gatunki traw tworzących murawę. Najlepiej jest więc wyrywać go, nie dopuszczając do tego, by zagłuszył trawy ozdobne, zwłaszcza na młodym trawniku. Żeby ograniczyć występowanie chwastu w następnych latach, wystarczy kosić trawnik, zanim dojrzeją i rozsieją się nasiona.

W tym roku była plaga chwastnicy były odpowiednie warunki. Na niektórych trawnikach gdzie problem nigdy nie występował mieliśmy ogniwa chwastów tak jak Jaki napisał usuwaliśmy je ręcznie systematycznie nie dopuszczając do wysiewu. Chwastnica jest dość silnym i sprytnym chwastem nawet nisko koszona potrafi tak ułożyć liście że kosiarka jej nie sięgnie. Szpeci szybko rośnie, zagłusza inne trawy, szybko się rozsiewa na szczęście jest jednoroczna i z tą jej inwazyjność.