Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekty przyłączy ...

corvim

Recommended Posts

Witam,

Przeglądnąłem chyba wszystkie wątki na tym forum ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi na takie pytanie:

Mam pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego (wraz z projektami instalacji wewnętrznych), na planie zagospodarowania działki jest zaznaczone orientacyjnie jak media "opuszczają" budynek. Wykananie przyłaczy wraz z projektami zleciłem "elektrowni" i "gazowni". Domyslam się że projekt przez nich zrobiony będzie dotyczył odcinka od rurociągu i linii elektrycznej do skrznek w ogrodzeniu.

I teraz pytanie czy muszę robić nowe projekty na ten kawałek rury i przewodu od skrzynek do domu ??

Dodatkowo zarówno słup i jak i rurociąg znajdują się na mojej ciałce. Pani w gazowni coś wspomniała że jak rurociąg na mojej działce to nie muszę robić projektu, ale nie była pewna, o co może chodzić ??

Gdzieś wyczytałem również że jak media są na działce to nie trzeba robić uzgodnień, czy to prawda ??

Pozdrawiam,

Marek

Witam,

Widzę, że interpretacja urzędników jest różna.

Mi powiedziano tak (a i przy okazji trochę przepisów poczytałem):

Projekt należy wykonać na 100% na instalację gazową co do centymetra, natomiast jak będzie przebiegała instalacja na terenie Twojej działki od ogrodzenia do domu - prądu, wody itp. to Twoja sprawa i nie trzeba na to projektu, choć „mówią”, że mile widziane. Tylko, gdzie i po co? – to mile widziane to kilkaset złotych.

Ty możesz zrobić sobie nawet odręczny szkic instalacji i dopiąć do swojej dokumentacji – to wszystko, tak mówią architekci. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że na wszystko trzeba projekt – z wiadomych przyczyn…

P.S. Jeszcze też tego nie wykonałem i jestem na etapie poszukiwań odpowiedzi i wysłuchiwania uczonych. Ponad to, podłączenie instalacji z domem i tak musi Ci ktoś podbić pieczątką odbierając ją jednocześnie, więc…!?

Pzdr. Paweł.

• 1 month później...