driuszG 15.09.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 No i wyszła kolejna rzecz co do której można mieś wiele uwag do murarzy, a na co nie zwróciłem uwagi wcześniej, kurcze żeby to chociaż była już ostatnia Trochę o samym kominku (wersja na chwilę obecną): 1) wkład Tarnava Comfort 14kW lub 16kW (bardziej na 16kW) 2) obudowa wkładu kominkowymi płytami izolacyjnymi A teraz sedno: 1) Czy można wykonać komorę dekompresyjną bezpośrednio nad górną krawędzią rury spalinowej, w moim przypadku wyszłaby ok. 20-23 cm między sufitem oraz czy można jeszcze w tym przypadku myśleć o DGP ? 2) Czy można zabudować kominek bez komory dekompresyjnej, myślałem żeby wtedy dać grubszą izolację w części sufitowej kominka, zrezygnować z DGP i całość puścić na salon ? http://images42.fotosik.pl/224/28f9d0aa3cce9f67.jpg http://images44.fotosik.pl/312/d7a42ed9d7ad1669.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin MM 15.09.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 witam niedawno budowałem komin z wkładem schiedla, wręcz z nadzwyczajną uwagą pilnowałem murarza coby nie przymurował ceramiki do pustaków, coby nie popękała jak się nagrzeje, u ciebie na dolnym zdjęciu chyba widać ewidentny przykład który doprowadzi do pęknięcia trójnika, myślę, że należy to poprawić zanim obudujesz bo wkład ceramiczny - trójnik uszkodzisz. ale to z innej beczki,,, tak mi się nasunęło na myśl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.09.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam.Nie jest Ci potrzebna żadna "komora dekompresyjna".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 16.09.2010 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam. Nie jest Ci potrzebna żadna "komora dekompresyjna". Pozdrawiam. Przymierzam się do samodzielnego wykonania tej zabudowy, możesz przybliżyć mi dlaczego nie potrzebuję „komory dekompresyjnej”. Wersja z DGP zakłada dodatkowe rozprowadzenie na poddasze przebijając się przez ścianę na której będzie kominek (za nią jest spiżarka) i następnie przez strop na poddasze. Na górze wyjdę w pokoju z którego mogę zasilić dodatkowo jeszcze jeden pokój oraz hol. Czy jest sensowne to DGP, czy lepiej z niego zrezygnować. Zakładając, że nie będzie komory dekompresyjnej czy robić dodatkową warstwę izolacji w części sufitowej. http://images41.fotosik.pl/337/66e8885ad2a7e53c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 16.09.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Wystarczy jedna warstwa izolacji. Strop masz betonowy, wyższa temperatura mu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 16.09.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 witam niedawno budowałem komin z wkładem schiedla, wręcz z nadzwyczajną uwagą pilnowałem murarza coby nie przymurował ceramiki do pustaków, coby nie popękała jak się nagrzeje, u ciebie na dolnym zdjęciu chyba widać ewidentny przykład który doprowadzi do pęknięcia trójnika, myślę, że należy to poprawić zanim obudujesz bo wkład ceramiczny - trójnik uszkodzisz. pozdrawiam ehh kolega ma rację .... , komin też pewnie przybetonowany do stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 16.09.2010 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 ehh kolega ma rację .... , komin też pewnie przybetonowany do stropu Pewnie że ma, a Ty czego się spodziewałeś …. …. że Ci wszystko w domu prawidłowo wymurują, wytynkują, wygipsują, wykafelkują … itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 17.09.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Pewnie że ma, a Ty czego się spodziewałeś …. …. że Ci wszystko w domu prawidłowo wymurują, wytynkują, wygipsują, wykafelkują … itp. jeśli nie jest to pierwsza twój dom i masz pewien bagaż doświadczeń myślę , że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 30.09.2010 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 W przypadku gdy wyjście z wkładu jest mniejszej średnicy niż trójnik przyłączeniowy komina jak powinno wyglądać podłączenie takiego wkładu do owego trójnika. W okolicznej firmie handlującej kominkami powiedziano mi że można na dwa sposoby, czy któryś jest lepszy. http://images45.fotosik.pl/348/2525f8b3500d8d4fmed.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts