Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka niszczy szkło

Gutek  Fredek

Recommended Posts

Wcześniej miałem zmywarkę Miele wraz z tabletkami somat lub akuta czasami zmatowiły szklanki ikeowskie. Obecnie na stanie Amica wraz ze środkami o których wspomniałem i nie szoruje wkładu. Wpływu temperatury nie zauważyłem, ach a w Amice są dosyć długie programy, w miele były krótsze.

Pod winowajców chyba można zaliczyć posiadaną wodę w kranie czyli jej twardość. Więcej pomysłów nie mam :)

Mi się jeszcze nie zdarzyło, by coś zmatowiało. Używam zwykłych tabletek (domol, W5), nie 7 w 1, soli Tesco, nabłyszczacza Tesco. Pomiędzy nabłyszczaczem Finish za 20 zł, a nabłyszczaczem Tesco za kilka złotych nie zauważyłam żadnej różnicy. Fakt, że nie myłam szkła z Ikei, więc może to matowienie to faktycznie wina kiepskiej jakości.

A może źle jest ustawiona twardość wody - ja mam coś takiego przy wlewie nabłyszczacza.

twardość wody reguluje się oddzielnie w moim przypadku jest to za pomocą odpowiedniego naciśnięcia guzika odnośnie opóźnionego startu zmywarki ( zmywarka Gorenje) ... również zaprzestałam używać drogich tab. i innych udoskonalaczy bo szkło wyglądało fatalnie ... przerzuciłam się na proszek Ludwik i wszystko lśni i to za niewielką kasę :D

Przy nabłyszczaczu ustawia się poziom nabłyszczacza :) Twardość reguluje się ilością soli, tam też jest/powinna być regulacja.

Środek wspomagający płukanie ma pomóc szybciej osuszyć naczynia i zapobiegać osadzaniu się kamienia i powstawaniu plam - stąd potoczna nazwa nabłyszczacz ;)

Współczynnikiem twardości wody jest ilość w niej kamienia. Jeśli dużo kamienia, to na naczyniach może się pojawić białawy osad przez co z czasem stają się one matowe. A że w różnych regionach twardość wody bywa inna, stąd możliwość ustawienia jej poziomu w zmywarce. W niektórych zmywarkach ustawia się to w jednym miejscu, w niektórych, jak widać można w kilku (konkretnie w dwóch).

Zmiana ustawień przy "nabłyszczaczu" dotyczy również kwestii twardości wody. Druga możliwośc regulacji tego ustawienia dotyczy wykorzystania, wspomnianej przez Ciebie, soli regenerującej do zmiękczania wody.

Cytat z instrukcji: " Zmywarka jest fabrycznie ustawiona na wodę o średniej twardości. Możliwa jest jednak zmiana tego ustawienia za pomocą zmiany pozycji selektora pojemnika: ilość środka wspomagającego płukanie jest proporcjonalna do pozycji selektora."

Poza tym twardość w mojej zmywarce (jak u Nyszy też gorenje) można również regulować poprzez odpowiedniego naciśnięcia guzika odnośnie opóźnionego startu zmywarki, jak pisze Nysza.

dla pocieszenia napiszę, że aby wyregulować zmywarkę do stanu zadowolenia, w moim przypadku trwało to wiele myć - po zakupie byłam załamana tymi koszmarnymi zaciekami, zawsze marzyłam o zmywarce a tu pierwsze zmywanie i taka niespodziewajka - dla mnie czyściocha to był koniec świata haha .... także troszkę cierpliwości i zmywarka staje się Twoim przyjacielem ;)