jasio66a 15.09.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam wszystkich, mam na imię Tomasz i jestem nowym forumowiczem. Proszę o poradę jestem szczęśliwym posiadaczem okien skonstruowanych w systemie Brugmann. Zostało mi jeszcze w nowym domu wstawienie drzwi balkonowych. Mam w salonie wnękę w której zaplanowaliśmy wstawienie 3 okien o szerokości 90 cm i wysokości ok 230 cm. Problem tkwi w tym że okna montowane mają być na wykuszu gdzie środek wnęki jest wysunięty od ściany o 25 cm. Nie mam pojęcia jak rozwiązać tą sytuację. Ponieważ w 2 sklepach w moim mieście poradzono mi że można połączyć okna za pomocą regulowanego słupka (łącznika rurowego), który można ustawić pod dowolnym kątem. Szkopuł w tym że ponoć słupek ten może zimą przemarzać lub może zbierać się na nim woda. A murowanych słupków nie budowaliśmy bo zabrałyby trochę światła. Fachowcy doradzają abym wstawił okno na prosto np. rozsuwane zamiast zabawy w ustawianie pod kątem. Kolega który pracuje w firmie produkującej okna radzi mi też abym zrezygnował z tego. Problem w tym że ten drobny wykusz bardziej mi się podoba niż okno wstawione na prosto (np. rozsuwka). W drewnie pewnie nie byłoby problemu z łączeniem, ale na drzewo mnie nie stać więc bierzemy plastiki. Projekt wg którego zbudowaliśmy do to "allegro2". Ale kilka domów z tego projektu, które znalazłem internecie miały okna wstawione na prosto albo z wymurowanymi słupkami. Proszę o jakąś poradę i pomoc. P.S. Łączenie za pomocą specjalnego łącznika pod kątem 135 stopni nie wchodzi w grę. Ktoś może ma takie okienka i może się wypowie bo na forum nie znalazłem takiego posiadacza. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.09.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 pierwszy łącznik rurowy, jeszcze w trzykomorówkach, montowałem ponad 10 lat temu - po dziś dzień, nawet ostatniej zimy, nic nie przemarzało, nie osiadał szron ani woda się po profilu nie lała - gdyby było inaczej miałbym lawinę telefonów z reklamacjamiŁącznik rurowy jest jednym z najczęściej spotykanych połączeń w wykuszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.09.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Też jestem zdania, że łącznik rurowy godnie spełni swoje zadanie. Oby tylko został zamontowany tak jak trzeba! Jak nie montować łączników rurowych można zobaczyć w "Krótkim filmie o zabijaniu okien" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.09.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 jejku, jakie masz fajne filmiki suuuuper.... podobają mi się No tak, takie cuda jak na zdjęciach http://jareko.pl/page27.php kosztują a przecież ciągle słyszymy - jedna oferta tańsza od drugiej - która wybrać? Czy warto przepłacać? i tym podobną paplaninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 15.09.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Łącznik rurowy w Brugmanie ma 5 komór, więc przy poprawnym montażu nie ma prawa nic przemarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.09.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Zależy to od systemu, tak jak Stary napisał łącznik rurowy z Brugmanna jest jednym z najcieplejszych , ale w wielu systemach miał lub ma nadal formę jednokomorową co powoduje że może przemarzać nawet prawidłowo zamontowany. Może przed takimi ostrzegał ten kolega. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 jaki jednokomorowy? Popatrz na przekrój. Realnie masz trzy komory licząc od zewnątrz do środka. Mowie o drodze zimna do wewnątrz pomieszczenia. Zewnętrzna poduszka powietrzna, tworzona profilem jest po obwodzie dzielona tym samym masz trzy komory - zewnętrzny pierścień, komora środkowa ze wzmocnieniem, zewnętrzny pierścień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 16.09.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Nie pisałem o łączniku z filmu Testa który faktycznie jest 3-komorowy. W niektórych systemach jest to rura bez żadnych podziałów wewnątrz i o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.09.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Dziwne, bo w ub. tygodniu też miałem takie pytanie:) czy rura nie będzie przemarzać. Dla potrzeb świętego spokoju zaproponowałem wypchanie łącznika wełną mineralną Ale skończyło się na łączniku 135stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasio66a 16.09.2010 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 A co jakbym faktycznie wypchał ten łącznik wełną? Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts