morfeusz1 16.09.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Mam pytanie do użytkowników pralko-suszarek lub tez samych suszarek. w mojej pralko-suszarce, gdy nastawię program suszenia - po skończonym cyklu rzeczy suszone są tak gorące, że nie można ich dotknąć. Sama suszarka tez bardzo gorąca: obudowa gorąca, a w środku jak w piecu jakimś. Czy to jest normalna praca suszarki? Kiedy piorę rzeczy np. w 30 st. lub w 40 st. nie mogę nastawić opcji suszenia, bo boję się, że ta gorąca para czy powietrze je zniszczy. I nie wiem czy jest to jakaś usterka mojej pr.-suszarki czy mechanizm suszenia właśnie na tym polega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 16.09.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 to ja sie podczepiam pod pytanie, bo tez mam ale jeszcze nie uzytkuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 16.09.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Kupiłam pralko-suszarke Indesitu ponad 10 lat temu z funkcji suszenia korzystałam może 5 razy. Nie wiem jak obecne modele suszą ale mnie zniechęciły następujące sprawy:- Suszarka suszy tylko połowę wsadu . Czyli po praniu musiałam rozdzielać wszystko na pół.- Mimo używania płynu do płukania po wysuszeniu w suszarce rzeczy już nie miały tego fajnego zapachu.- Strasznie długo trwało suszenie a i tak nie wszystko było dosuszone.- Rzeczy trudniej się prasowało.Podliczając czas i pieniądze - nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 16.09.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Podpisuję się pod wypowiedzią aglig. To atrapa prawdziwej suszarki, która powinna być osobnym agd. W USA takie suszarki podłączane są do rury, żeby para mogła wyklecieć na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 16.09.2010 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Czyli wychodzi na to, że pieniądze wyrzucone w błoto:( fakt - suszenie trwa straaasznie długo, więc już z tego powodu bardzo rzadko korzystam z tej opcji. A korzystam i tak tylko w przypadku prania ręczników, pościeli, ze względu na tę wysoką temperaturę. Czy u Was też pranie po suszeniu było takie gorące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 16.09.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Ja mam suszarkę siemensa jako oddzielne urządzenie , stoi na pralce w słupku.W czasie suszenia , suszarka jako urządzenie nie jest ciepła a tym bardziej gorąca , natomiast w łazience faktycznie jest ciepło . Ubrania po wyjęciu są lekko ciepłe , ale nie gorące . Jeśli ustawię suszenie z opcją delikatne ( to jest 2 stopniowe obniżenie temp.), to ubrania wyjmuję chłodne.Nigdy mi się nie zdarzyło , żeby wyjąc ubrania gorące.Nie mam jednak porownania z pralko-suszarką. Ile trwa u Ciebie suszenie ? ( z ciekawosci pytam). U mnie 40 -50min przy obrotach pralki 1200. Oczywiście , ze suszarka nie jest ekonomiczna , i nigdy nie będzie bo zużywa prąd.Jak dla mnie korzyści ogromne. Pełny wsad pralki wrzucam do suszarki i za 40 minut mam czyste ciuchy. Niesamowity komfort . Nie ma walajacych się suszarek stojacych i nie trzeba czekać 2-3 dni az cos wyschnie , szczegolnie na jesieni albo w zimie.Poza tym w koncu ciuchy sa czyste i nie zakłaczone ( mam 2 koty). Ja mieszkam w bloku , wiec to tez ma znaczenie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 16.09.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 zott oczywiwście suszarka jako osobne agd nie ma porównania. A to ciepło w pomieszczeniu jest stąd, że właśnie ta para i ciepłe powietrze z suszarki leci na łazienkę. W USA, jak pisłam wywalają je rurą na zewnątrz.Morfeusz czy czasem nie masz tej pralkosuszarki zabudowanej albo zamkniętej w jakijś szafce, bo jak tak, to za pół roku będziesz miała wrak, a nie pralkę. I może dlatego te twoje ciuchy takie gorące są, bo suszarka nie ma gdzie wywalić tej pary i ciepła..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 W USA, jak pisłam wywalają je rurą na zewnątrz. ..... Amerykanie lubia proste i zwykle rozwiazania w przeciwienstwie do nas . U nas to musi byc wszystko tak pogmatwane , zeby potrzebny byl doktorat do zrozumienia tematu glupiej suszarki . Mam kondensacyjna , wiekszej bzdury nie widzialam jak zyje:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 16.09.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 (edytowane) U nas też są takie suszarki jak w USA , dokładnie nazywa się to suszarka ewakuacyjna (duzo tansze od kondensacyjnych). W bloku jednak masz wspólny pion wentylacyjny z sąsiadami , wiec nie ma mozliwosci zainstalowania rury . W domku jak najbardziej można. Edytowane 16 Września 2010 przez zott36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 U nas też są takie suszarki jak w stanach , dokładnie nazywa się to suszarka ewakuacyjna (duzo tansze od kondensacyjnych). . Kiedy ja kupowalam nie przyszll mo do glowy , ze takie cos ktos wymyslil . Myslalam , ze kupuje normalna , znaczy taka z rura na zewnatrz . Zakup calego AGD do domu zajal mi z 15 minut , wiec nie pytalam o to . Moja wina jak widze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Ja też wyjmuję gorące ubrania, wydawało mi się to normalne, jakoś muszą się te rzeczy wysuszyć. Może w programie "delikatne" temperatura jest niższa, ja zawsze używam "bawełny". Nie zauważyłam, żeby rzeczy się niszczyły, niektóre robią się mniejsze (np. skarpetki z elastanem), więc suszę je w łazience, kiedy suszarka jest włączona - ładnie schną w tym ciepełku Nie suszę też koszul, bo i tak muszę je wyprasować. Jestem bardzo zadowolona z tego urządzenia, bardziej niż ze zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.09.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 ALe po skończonym suszeniu włączy Ci się program automatycznego schładzania, jeśli od razu nie wyjmiesz ubrań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 16.09.2010 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 zott36 - u mnie suszenie trwa ok. 3 godz przy obrotach 1400. Mam też opcję 90 min. i 120 min. Chyba nie mam opcji delikatne, która obniżałaby temperaturę suszenia. Piszę chyba, bo nie mam instrukcji (nie było dołączonej), mają dosłać za ok. 2 tyg. Na razie korzystam z instrukcji angielskiej, ale nie wszystko tam potrafię przetłumaczyć. Moja pr.-suszarka to HOTPOINT Ariston AQGMD 149/B H EUNa stronie internetowej jest napisane, ze ma 3 programy suszenia: bawełna, syntetyki i wełna. Ale może tu chodzi o ten czas suszenia. Jednak jak wybrałam 90 minut to ubrania też były gorące. Normalnie wrzątek.Mam też funkcję super wash -"pralka monitoruje rodzaj i ciężar prania oraz precyzyjnie decyduje o optymalnej kombinacji wody, temperatury i szybkości obrotów bębna" - ale to chyba dotyczy samego prania.Jest funkcja zraszania, ale to chyba też dotyczy prania: żeby było mniej zagnieceń. Nigdzie nie widzę jakiejkolwiek informacji o obniżeniu temperatury. Może jest to w instrukcji (której nie mam na razie). Aleksandryta - pralko-suszarka nie jest zabudowana: stoi jednak tak, że z tyłu i z dwóch boków jest ściana, może trzeba ją trochę odsunąć? Ale to ew. sprawi, ze sama obudowa nie będzie gorąca, ale co z ubraniami? mazo- od razu wyjmuję pranie, więc nie wiem, czy mam taką funkcję automatycznego schładzania. Tylko, ze nawet jeśli mam, to co z tego, skoro wczesniej ugotuje mi wszystkie ubrania? Żałuję, że nie kupiliśmy osobnej suszarki. A teraz na ileś tam lat musi wystarczyć taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.09.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Rozmumiem o co Ci chodzi, ale jeśli program jest przeznaczony do danego rodzaju tkaniny, to wydaje mi się, że nie powiniem niszczyć rzeczy. Ja mam gorące i mi to nie przeszkadza, ale nie suszę rzeczy nieprzeznaczonych do suszenia (nie mam programu suszenia wełny, ale nawet gdybym go miała, to bałabym się suszyć swetrów). Inna sprawa, że ponoć pralko-suszark gniotą ubrania. W suszarkach większość rzeczy nie wymaga prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 17.09.2010 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 sprawdziłam sklepy internetowe, moja pralko-suszarka kosztuje ok. 2600 zł. Za tę cenę mogłabym mieć zestaw Hoovera: pralka i suszarka. Zła jestem jak nie wiem co na głupotę swoją a teraz nawet nie mogę sobie dokupić tylko suszarki, bo na tym, co mam nie można nic postawić- więc trzeba by było kupić cały zestaw. na razie więc zostanie to, co jest. mazo - ja też bym nie uprała swetrów, bałabym że wyjmę ubranka dla lalek . Spróbuję z jakimś ubraniem, które maksymalnie można prac w temp. 30 st. - przetestuję na jakichś ciuchach już dawno nienoszonych. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 17.09.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Morfeusz sprobuj sprzedać ten sprzęt na allegro i kupić dwa odzielne urządzenia.Ja w suszarcę suszę wszystko , nawet to czego teoretycznie nie można suszyć(obniżam wtedy tylko temp. suszenia), swetry też suszę i niekoniecznie na programie wełna , chociaż taki posiadam.Strat narazie nie odnotowałam , nic się nie skurczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 17.09.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 O! to dobra wiadomość z tymi swetrami, tylko u mnie nie ma regulacji temperatury, tylko programy. Może kiedyś spróbuję z programem do ubrań delikatnych? Z jakimś strarym swetrem:) Ja też bym sprzedała tę pralkosuszarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madula 17.09.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 A ja planowałam kupić pralko-suszarkę.... Czyli jednak nie? Dobrze, że jestem jeszcze przed zakupem i mogę to drugi raz przemysleć Tylko jak takie dwa duże urządzenia rozplanować w łazience. Pralka miała być pod blatem, a suszarka gdzie??? Macie jakieś zdjęcia z lazienki z pralką i suszarką? Jedna na drugiej? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleikadam 20.09.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 My mamy ten sam problem, planowaliśmy kupić pralko-suszarke DAEWOO DWC-U121DC. Jest piękna i wkomponywała by się idealnie do naszej łazienki. Po przeczytaniu tego tematu jestem w kropce . A może ktoś słyszał o tym modle jakieś pozytywne opinnie albo widział jakieś inną pralkę lub suszarkę w takim "designe" ?? A Tylko jak takie dwa duże urządzenia rozplanować w łazience. Pralka miała być pod blatem, a suszarka gdzie??? Macie jakieś zdjęcia z lazienki z pralką i suszarką? Jedna na drugiej? Jak to wygląda? Przyłączam się do prośby bo łazienka niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 20.09.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Ja mam suszarkę miele- jeśli chcę przerwać suszenie wcześniej włącza się opcja schładzania prania- suszarka kondensacyjna parę z mokrych ubrań skrapla do wody destylowanej, ewakuacyjna puszcza parę "w komin wentylacyjny" albo za okno. Moja suszarka jest ciepła i w pomieszczeniu gdzie stoi też jest cieplej podczas suszenia, ale nie są to jakieś bardzo wysokie temperatury- ja kładę na niej delikatną bieliznę i wysycha idealnie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts