Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralko-suszarka - czy zawsze gotuje ubrania?

morfeusz1

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkowników pralko-suszarek lub tez samych suszarek.

w mojej pralko-suszarce, gdy nastawię program suszenia - po skończonym cyklu rzeczy suszone są tak gorące, że nie można ich dotknąć. Sama suszarka tez bardzo gorąca: obudowa gorąca, a w środku jak w piecu jakimś.

Czy to jest normalna praca suszarki? :confused:

Kiedy piorę rzeczy np. w 30 st. lub w 40 st. nie mogę nastawić opcji suszenia, bo boję się, że ta gorąca para czy powietrze je zniszczy. I nie wiem czy jest to jakaś usterka mojej pr.-suszarki czy mechanizm suszenia właśnie na tym polega.

Kupiłam pralko-suszarke Indesitu ponad 10 lat temu z funkcji suszenia korzystałam może 5 razy. Nie wiem jak obecne modele suszą ale mnie zniechęciły następujące sprawy:

- Suszarka suszy tylko połowę wsadu . Czyli po praniu musiałam rozdzielać wszystko na pół.

- Mimo używania płynu do płukania po wysuszeniu w suszarce rzeczy już nie miały tego fajnego zapachu.

- Strasznie długo trwało suszenie a i tak nie wszystko było dosuszone.

- Rzeczy trudniej się prasowało.

Podliczając czas i pieniądze - nieopłacalne.

Czyli wychodzi na to, że pieniądze wyrzucone w błoto:(

fakt - suszenie trwa straaasznie długo, więc już z tego powodu bardzo rzadko korzystam z tej opcji. A korzystam i tak tylko w przypadku prania ręczników, pościeli, ze względu na tę wysoką temperaturę.

Czy u Was też pranie po suszeniu było takie gorące?

Ja mam suszarkę siemensa jako oddzielne urządzenie , stoi na pralce w słupku.

W czasie suszenia , suszarka jako urządzenie nie jest ciepła a tym bardziej gorąca , natomiast w łazience faktycznie jest ciepło . Ubrania po wyjęciu są lekko ciepłe , ale nie gorące .

Jeśli ustawię suszenie z opcją delikatne ( to jest 2 stopniowe obniżenie temp.), to ubrania wyjmuję chłodne.

Nigdy mi się nie zdarzyło , żeby wyjąc ubrania gorące.

Nie mam jednak porownania z pralko-suszarką.

Ile trwa u Ciebie suszenie ? ( z ciekawosci pytam). U mnie 40 -50min przy obrotach pralki 1200.

Oczywiście , ze suszarka nie jest ekonomiczna , i nigdy nie będzie bo zużywa prąd.Jak dla mnie korzyści ogromne. Pełny wsad pralki wrzucam do suszarki i za 40 minut mam czyste ciuchy. Niesamowity komfort . Nie ma walajacych się suszarek stojacych i nie trzeba czekać 2-3 dni az cos wyschnie , szczegolnie na jesieni albo w zimie.

Poza tym w koncu ciuchy sa czyste i nie zakłaczone ( mam 2 koty). Ja mieszkam w bloku , wiec to tez ma znaczenie ..

zott oczywiwście suszarka jako osobne agd nie ma porównania. A to ciepło w pomieszczeniu jest stąd, że właśnie ta para i ciepłe powietrze z suszarki leci na łazienkę. W USA, jak pisłam wywalają je rurą na zewnątrz.

Morfeusz czy czasem nie masz tej pralkosuszarki zabudowanej albo zamkniętej w jakijś szafce, bo jak tak, to za pół roku będziesz miała wrak, a nie pralkę. I może dlatego te twoje ciuchy takie gorące są, bo suszarka nie ma gdzie wywalić tej pary i ciepła.....

W USA, jak pisłam wywalają je rurą na zewnątrz.

.....

Amerykanie lubia proste i zwykle rozwiazania w przeciwienstwie do nas . U nas to musi byc wszystko tak pogmatwane , zeby potrzebny byl doktorat do zrozumienia tematu glupiej suszarki .

Mam kondensacyjna , wiekszej bzdury nie widzialam jak zyje:rolleyes:

U nas też są takie suszarki jak w USA , dokładnie nazywa się to suszarka ewakuacyjna (duzo tansze od kondensacyjnych).

W bloku jednak masz wspólny pion wentylacyjny z sąsiadami , wiec nie ma mozliwosci zainstalowania rury . W domku jak najbardziej można.

Edytowane przez zott36

U nas też są takie suszarki jak w stanach , dokładnie nazywa się to suszarka ewakuacyjna (duzo tansze od kondensacyjnych).

.

Kiedy ja kupowalam nie przyszll mo do glowy , ze takie cos ktos wymyslil . Myslalam , ze kupuje normalna , znaczy taka z rura na zewnatrz . Zakup calego AGD do domu zajal mi z 15 minut , wiec nie pytalam o to . Moja wina jak widze .

Ja też wyjmuję gorące ubrania, wydawało mi się to normalne, jakoś muszą się te rzeczy wysuszyć. Może w programie "delikatne" temperatura jest niższa, ja zawsze używam "bawełny". Nie zauważyłam, żeby rzeczy się niszczyły, niektóre robią się mniejsze (np. skarpetki z elastanem), więc suszę je w łazience, kiedy suszarka jest włączona - ładnie schną w tym ciepełku :) Nie suszę też koszul, bo i tak muszę je wyprasować.

Jestem bardzo zadowolona z tego urządzenia, bardziej niż ze zmywarki.

zott36 - u mnie suszenie trwa ok. 3 godz przy obrotach 1400. Mam też opcję 90 min. i 120 min. Chyba nie mam opcji delikatne, która obniżałaby temperaturę suszenia. Piszę chyba, bo nie mam instrukcji (nie było dołączonej), mają dosłać za ok. 2 tyg. Na razie korzystam z instrukcji angielskiej, ale nie wszystko tam potrafię przetłumaczyć.

Moja pr.-suszarka to HOTPOINT Ariston AQGMD 149/B H EU

Na stronie internetowej jest napisane, ze ma 3 programy suszenia: bawełna, syntetyki i wełna. Ale może tu chodzi o ten czas suszenia. Jednak jak wybrałam 90 minut to ubrania też były gorące. Normalnie wrzątek.Mam też funkcję super wash -"pralka monitoruje rodzaj i ciężar prania oraz precyzyjnie decyduje o optymalnej kombinacji wody, temperatury i szybkości obrotów bębna" - ale to chyba dotyczy samego prania.

Jest funkcja zraszania, ale to chyba też dotyczy prania: żeby było mniej zagnieceń. Nigdzie nie widzę jakiejkolwiek informacji o obniżeniu temperatury. Może jest to w instrukcji (której nie mam na razie).

Aleksandryta - pralko-suszarka nie jest zabudowana: stoi jednak tak, że z tyłu i z dwóch boków jest ściana, może trzeba ją trochę odsunąć? Ale to ew. sprawi, ze sama obudowa nie będzie gorąca, ale co z ubraniami?

mazo- od razu wyjmuję pranie, więc nie wiem, czy mam taką funkcję automatycznego schładzania. Tylko, ze nawet jeśli mam, to co z tego, skoro wczesniej ugotuje mi wszystkie ubrania?

Żałuję, że nie kupiliśmy osobnej suszarki. A teraz na ileś tam lat musi wystarczyć taka.

Rozmumiem o co Ci chodzi, ale jeśli program jest przeznaczony do danego rodzaju tkaniny, to wydaje mi się, że nie powiniem niszczyć rzeczy. Ja mam gorące i mi to nie przeszkadza, ale nie suszę rzeczy nieprzeznaczonych do suszenia (nie mam programu suszenia wełny, ale nawet gdybym go miała, to bałabym się suszyć swetrów). Inna sprawa, że ponoć pralko-suszark gniotą ubrania. W suszarkach większość rzeczy nie wymaga prasowania.

sprawdziłam sklepy internetowe, moja pralko-suszarka kosztuje ok. 2600 zł. Za tę cenę mogłabym mieć zestaw Hoovera: pralka i suszarka. Zła jestem jak nie wiem co na głupotę swoją:-x a teraz nawet nie mogę sobie dokupić tylko suszarki, bo na tym, co mam nie można nic postawić- więc trzeba by było kupić cały zestaw. na razie więc zostanie to, co jest.

mazo - ja też bym nie uprała swetrów, bałabym że wyjmę ubranka dla lalek ;). Spróbuję z jakimś ubraniem, które maksymalnie można prac w temp. 30 st. - przetestuję na jakichś ciuchach już dawno nienoszonych. Zobaczymy.

Morfeusz sprobuj sprzedać ten sprzęt na allegro i kupić dwa odzielne urządzenia.

Ja w suszarcę suszę wszystko , nawet to czego teoretycznie nie można suszyć(obniżam wtedy tylko temp. suszenia), swetry też suszę i niekoniecznie na programie wełna , chociaż taki posiadam.

Strat narazie nie odnotowałam , nic się nie skurczyło.

A ja planowałam kupić pralko-suszarkę.... Czyli jednak nie? Dobrze, że jestem jeszcze przed zakupem i mogę to drugi raz przemysleć :) Tylko jak takie dwa duże urządzenia rozplanować w łazience. Pralka miała być pod blatem, a suszarka gdzie??? Macie jakieś zdjęcia z lazienki z pralką i suszarką? Jedna na drugiej? Jak to wygląda?

My mamy ten sam problem, planowaliśmy kupić pralko-suszarke DAEWOO DWC-U121DC. Jest piękna i wkomponywała by się idealnie do naszej łazienki. Po przeczytaniu tego tematu jestem w kropce :(. A może ktoś słyszał o tym modle jakieś pozytywne opinnie albo widział jakieś inną pralkę lub suszarkę w takim "designe" ??

A Tylko jak takie dwa duże urządzenia rozplanować w łazience. Pralka miała być pod blatem, a suszarka gdzie??? Macie jakieś zdjęcia z lazienki z pralką i suszarką? Jedna na drugiej? Jak to wygląda?

Przyłączam się do prośby bo łazienka niewielka

Ja mam suszarkę miele- jeśli chcę przerwać suszenie wcześniej włącza się opcja schładzania prania- suszarka kondensacyjna parę z mokrych ubrań skrapla do wody destylowanej, ewakuacyjna puszcza parę "w komin wentylacyjny" albo za okno.

Moja suszarka jest ciepła i w pomieszczeniu gdzie stoi też jest cieplej podczas suszenia, ale nie są to jakieś bardzo wysokie temperatury- ja kładę na niej delikatną bieliznę i wysycha idealnie:wiggle: