Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie daszka na ścianie ocieplonej 10 styropianem

skystar

Recommended Posts

Witam, mam naprawdę duży problem, przynajmniej mi się tak wydaje: muszę zamontować daszek nad drzwi na dopiero co ocieplonej ścianie: elewacja baranek 2 mm i 10 cm styropinu a ściana zbudowana z cegły porotherm tzw kratownicy. Zasugerowałem się do rady pracownika Casto :( - zaproponował mi kołki rozporowe Fischera długie na 230 mm (stwierdził, ż e13 cm w ścianie utrzyma daszek.

No cóż przez pomyłkę wywierciłem otwory wiertłem 12-ką bo źle zmierzyłem - i tak mi sie zdaje, że udarem rozbiłem ścianki w porotherm :(.

mam pytanie: czy mogę jeszcze wykorzystać jeszcze te kołki 10-tki i czymś wypełnić te otwory 12-tki? Słyszałem, że jeszcze trzeba jakiś wzmocnić jakiś tulejką żeby dokręcając nie wgnieść w styropian?

No więc tak...Najlepiej jak zaopatrzysz się w:

Klej Fischer albo jakiś podobny - Najlepiej Fischer FIS VT 380 lub inny - w OBI sa takie Fischera które pasują na zwykły klej do silikonu,

Koszyczki do wklejania w POROTHERM i inne. Kołkiem rozporowym w Porothermie nie baw się bo szybko się wykruszy...,

Pręt gwintowany M 10 lub M 8

Rurka nierdzewna fi 12 x 1,5 lub 2

Sposób wykonania:

Otwory poszerz do 16 mm, włóż koszyczki, wsącz klej, wkręć szpilkę (pręt gwintowany) odpowiednio dłuższą co by wychodziła przez styropian, Nałóż luźno rurkę fi 12 - będzie robiła za dystans żebyś nie zacisnął styropianu przy dokręcaniu. Klej Fischera wiąże w jakieś 15 minut więc możesz potem spokojnie działać czyli nakręcać daszek.

I wtedy wszystko będzie banglać:) Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam, pragnę podziękować kevinlomaxowi za dobrą radę, zamocowałem daszek wg jego rady i jest ok, jedynie co zmieniłem to zamiast kleju Fischera użyłem klej Patek - szpilki lekko pracują, nie są sztywne jak myślałem ale tak chyba ma być? Zrezygnowałem też z tulei ze względu na brak w markecie budowlanym - zastosowałem 2 nakrętki kontrujące - jeszcze raz dziękuję, najlepsze jest to, że nawet f-ma, która budowała nie chciał się podjąć, ale podejrzewam, że za mała robota dla nich

• 2 years później...