Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostat pokojowy i pogodowy (wspolpraca)

malysmok

Recommended Posts

Witam,

Proszę o wyjaśnienie kwestii czy jak mam kocioł Viessmann 333-F ze sterowaniem pogodowym i głowicami termostatycznymi na grzejnikach to czy potrzebuje jeszcze termostat pokojowy, który wyłączał by kocioł kiedy napalę w kominku? Czy głowice termostatyczne na grzejnikach zareaguja na wzrost temperatury spowodowany paleniem w kominku i odetna obieg w ten sposob obnizajac moc kotla?

Pytanie czy taki termostat pokojowy wspolpracujacy z pogodowka da mi jakies oszczednosci przy paleniu w kominku?

Pozdrawiam,

Witam,

Proszę o wyjaśnienie kwestii czy jak mam kocioł Viessmann 333-F ze sterowaniem pogodowym i głowicami termostatycznymi na grzejnikach to czy potrzebuje jeszcze termostat pokojowy, który wyłączał by kocioł kiedy napalę w kominku? Czy głowice termostatyczne na grzejnikach zareaguja na wzrost temperatury spowodowany paleniem w kominku i odetna obieg w ten sposob obnizajac moc kotla?

Pytanie czy taki termostat pokojowy wspolpracujacy z pogodowka da mi jakies oszczednosci przy paleniu w kominku?

Pozdrawiam,

Głowice odetną dopływ ciepła w pomieszczeniach w których nagrzejesz kominkiem.

Czyli, np. salon i jadalnia.... a reszta pomieszczeń będzie dogrzewana z pieca gazowego.

Termostat pokojowy wyłączy piec po nagrzaniu się np. salonu (tam gdzie wisi ten termostat).

Po wyłączeniu pieca nie będzie oczywiście grzania w żadnym z pomieszczeń do czasu, aż termostat znów załączy piec.

Jeśli termostat dasz blisko kominka to uzyskasz oszczędności w gazie kosztem niedogrzania części pomieszczeń (chyba, że masz jakąś dystrybucję ciepłego powietrza z kominka....).