tkovacs 16.09.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam, Moglbym prosic o wyjasnienie paru rzeczy zwiazanych z wylewkami? Przeszukalem czesc wczesniejszych wiadomosci w tym dziale, ale dalej nie jestem pewien, jak powinny wygladac warstwy na balkonie/tarasie (ok. 20m2). Wydawalo mi sie, ze powinny to byc dwie warstwy styropianu + 5-7cm wylewki, ale osoba majaca to robic sugeruje cienszy styropian plus dwie ciensze wylewki przelozone papa. Czy lepiej zostac przy jednej "standardowej" warstwie wylewki?Na podlodze prawdopodobnie znajdzie sie SikaFloor. Po jakim czasie (o tej porze roku) mozna zaczac malowanie podlogi? I moze jeszcze jedno pytanie: jak najlepiej przedluzyc taka posadzke o kilka (mysle, ze do 10) cm poza balustrade? (Chodzi o odprowadzanie wody do rynny.) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 17.09.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Jeżeli nie masz warstwy spadkowej na obecnym balkonie/tarasie to najpierw należy wykonać takową (pierwsza warstwa wylewki) następnie wykleić papą termozgrzewalną zaczynając od zew. krawędzi balkonu/tarasu i niezapominając o sporym wywinięciu na scianę, tak aby papa wystawała kilkanaście cm ponad warstwę finalnej posadzki, następnie ułożyć styropian kończąc go ok. 10cm przed krawędziami balkonu/ tarasu, na to wylać kolejną warstwę wylewki (druga warstwa wylewki) zachowując spadek. Ideałem byłoby włożenie, pod ostatnią warstwę wylewki, tzw. kapinosa wykonanego z blachy tak aby woda spływała bezpośrednio do rynien i nie ciekła po ścianach. Co do przedłużenia tarasu to albo wysunąć owy kapinos na te 10cm, albo zrobić zbrojenie (kratownicę) i zakotwić je w istniejącym balkonie,tarasie, zaszalować, wylać, gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.09.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 kolega w sumie wszystko napisał... a co do wysunięcia betonu dla mnie to błąd opierzenie z blachy się robi i z blachy woda leci do rynny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkovacs 18.09.2010 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Dziekuje za odpowiedz. Byl tez pomysl, zeby zrobic rynne od razu z takim "kolnierzem", ale rozumiem, ze jest to juz nieco (lub istotnie) trudniejsze? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts