Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SUfit na profilach UD wokoło i poprzecznych-mogę tak?

newyork

Recommended Posts

Mój przedpokój to 120cm x 310cm

Przy tak wąskim suficie chciałem pominąć tą cała zabawę z profilami i wierceniem ...

Czy mogę zrobić to tak:

-wokoło profile UD przykręcone do ścian

-w te profile wsadzone poziomo profile CD [bez skręcania żeby nie było w 100% sztywno]

Czy nie wynikną z tego jakies problemy o ile jakieś wogóle mają zamiar ?

Wole sie spytać bo nieraz sie na czyms przejechałem :]

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/oy4276_Bez nazwy.jpg

• 11 months później...

Witam

Ja podepnę się pod wątek w podobnym temacie.

Otóż zamierzam robić okładzinę ścienną na profilach CD w drewnianym domu, ale...

... od sufitu do podłogi jest jakieś 3.12 m. Na suficie legary 15x20 (jak na szkicu)

Pytanie brzmi, czy można wykonać tę okładzinę bez profili UD na suficie - już tłumacze dlaczego pytam:

nie jest problemem przykręcenie profila UD między legarami, ale, żeby włożyć w niego profil CD musi on mieć ok 3.10m, więc 3m za krótki, a z 4 metrowych trzeba odcinać spore kawałki, które może się gdzieś przydają (np. pod i nad oknami i drzwiami), albo i nie

z drugiej zaś strony i tak między legarami na suficie będzie wykonywana tzw: "ślepa podłoga" więc będzie ona obniżona do takiego poziomu, że spokojnie zasłoni górną krawędź płyty g-k (jak na szkicu) a poza tym ona będzie pełniła również zadanie "trzymacza" ścianki górą

profile CD i tak trzymają się na wieszakach ES przy tym rozwiązaniu i mógłbym ich dać więcej w pionie - powiedzmy 4 szt na profil (koszt jednego profila CD 60 to około 30 szt. wieszaków ES)

po prostu to rozwiązanie wydaje mnie się trochę tańsze (mniej profili CD, kosztem wieszaków ES) i mniej pracochłonne

i tak będę musiał wycinać płytę wokół legarów a to już sporo zabawy wg mnie.

co o tym sądzicie Drodzy Forumowicze - będzie się toto trzymało równie dobrze jak z UD na suficie?

Pozdrawiam

bejgus

Szkic ściany bez UD na suficie.jpg