Gość Kuba N. 16.02.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Chcielibyśmy wybudować dom, jednak z powodu ograniczonych funduszy zastanawiamy się nad tańszymi technologiami budowy. Czy budynek z bala drewnianego (nowego) byłby tańszy od murowanego? A może zdecydować się na obiekt wzniesiony z elementów drewnianych z odzysku (tzw. dom do przeniesienia)? Mieszkamy w Białymstoku, w okolicy można znaleźć potencjalnego "dawcę" Jakie są plusy/minusy? Mówimy o domu np. parterowym z użytkowym poddaszem. Dziekuje za wszelkie porady. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ja bym nie radził brać z odzysku. Przeważnie jest zakornikowane, może być zagrzybione co jeszcze jest gorsze.n Wymaga dużych nakładów finansowych do doprowadzenia do zamieszkania. Piszę z Podhala, pracuję w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 16.02.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Moj kuzyn (tez z okolic Bialegostoku) ma dom z przeniesieniaPrzenosicie te domy jak w USA. Troche mu tego zazdroscilem.Jasne, ze troche klopotu z tym bedzie, ale wszystko zalezy odperspektyw. Jesli masz duzo pieniedzy to szkoda czasu.Jesli masz nadzieje na przyszlosc to bierz z przeniesienia i korzystajpoki co. O ile pmietam to nie jest drogi interes (w przeciwienstwie do Podhala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emisia 16.02.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Przenosić polecam i to zdecydowanie! Ale "są ale" - faktycznie bardzo trudno znaleźć dom do przeniesienia w naprawdę dobrym stanie. Oprócz grzybów, korników i innych paskudztw trzeba uważać na wiele innych rzeczy. Chałupa chałupie nierówna - czasem drewno i stolarka są w stanie rewelacyjnym, czasem chata stoi z przyzwyczajenia, a tylko szalunek i tynk w środku wyglądają dobrze. Trzeba się znać, obejrzeć podwaliny, legary, więźbę dachową, bo wymiana na nowe może być kosztowniejsza niż "ustawa przewiduje". Trzeba się liczyć z tym, że zapewne niezbędna okaże się zmiana rozkładu pomieszczeń lub ich funkcji (a wcześniej trzeba wiedzieć czy7 jest to możliwe i opłacalne). Poza tym przepisy wymagają załatwienia wszystkich formalności, jak przy budowie nowego domu - zamiast np. typowego projektu należy wykonać inwentaryzację budynku (+ ewentualne zmiany). Żeby skończyć już z tym "czarnowidzeniem" - patrz powyżej - powiem, że ja mam z przenoszenia i na inny bym się nie zamieniła przenigdy . Bo to jest dom z duszą, z niebanalną historią, a na dodatek piękny . Uwaga, uwaga! Mogę polecić PRZEWIEZIENIE DOMU W CAŁOŚCI (nie biorąc pod uwagę elementów murowanych). Pozdrawiam wszystkich i dzięki Ci neuron za temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emisia 17.02.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Kubo, ja raz jeszcze. Co do kosztów wychodzi na to, że drewniany nowy jest najdroższy, potem murowany, najtaniej "z odzysku". Jeśli stary dom drewniany przeniesiesz w całości, oszczędzasz mnóstwo kasy - jest remont, a nie budowa od zera. Tak, jak w nowym robisz fundamenty, z reguły wszyskie instalacje, kominy.Ale: masz ściany, podłogi, strop, dach. Kwestia tylko tego, jakie one są, bo tylko ich stan decyduje o poniesionych później kosztach.Zaletą sytuacji jest to, że możesz w takim domu szybko zamieszkać, robić go na raty i w miarę możliwości, co nie jest bez znaczenia przy niewielkich zasobach finansowych. Jeżeli dom ma być rozebrany i złożony ponownie, kosztuje Cię to na starcie więcej, ale może być bardziej uzasadnione, jeśli chodzi o stan techniczny (jeśli trzeba wymienić np. ścianę, łatwiej to zrobić). Jeśli domek jest naprawdę w dobrym stanie, był zadbany, to możesz mieć super chatę za np. 30000 (fundamenty, projekt, przeniesienie, nowy komin, odnowienie pomieszczeń, ew. docieplenie), a za te pieniądze trudno byłoby postawić jakikolwiek dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.02.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Patrząc na doświadczenia kolegi z przenoszeniem, przed zakupem takiego domu (a tym bardziej zrobieniem pod niego fundamentów na swojej działce) poszukałbym dobrego biegłego, mającego dobrą polisę OC (mowa oczywiście o OC odpowiedzialności zawodowej, nie samochodowej), żeby ocenił mi stan chałupy, podpisałbym z nim "mocną" umowę i nie żałowałbym wydanych pieniędzy. Rzeczony kolega kupił obiekt oglądany wcześniej przez dwóch "speców", który okazał się jednak próchnem. Miał do wyboru albo rozwalić wylane już fundamenty albo zamówić nowy projekt pod te fundamenty. Wybrał drugie rozwiązanie, ale nie muszę wspominać, że kosztowało go to wielokrotnie więcej niż planował. Co nie znaczy, że pomysł z przenoszeniem nie jest fajny - można mieć duży dom z charakterem za małe pieniądze - niedawno oglądałem taką przeniesioną leśniczówkę - piękna rzecz, w tym przypadku trochę tylko zepsuty wygląd przez wstawienie zbyt nowoczesnych okien, ale ogólne wrażenie bardzo, bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kuba N. 18.02.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 dzięki za odpowiedzi! Mam jeszcze jedną wątpliwość. Jeżeli znalazłbym dom do przeniesienia, lecz materiał z tego budynku traktowałbym jako surowiec do budowy domu o innym kształcie to czy bale poddać obróbce (np. "grubościówka" w tartaku-spotkałem się z czymś takim) i co zrobić w kierunku zabezpieczenia pozyskanego drewna (grzyb,pleśń itp)? Gdzieś czytałem że bale moczy się (kilka minut)w "korytach" wypełnionych roztworem soli impregnujących a potem suszy. Ale czy się to wszystko nie pokręci ? Może tylko spryskać? Aha i czy można taki dom docieplać styropianem? Jesli od zewnątrz styropian a od wenątrz płyta g-k do ściany nie za bardzo mogą oddychać nie? Więc może styrop. ryflowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 18.02.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Może wełna, folia i G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kuba N. 22.02.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Hmmm... nikt nie chce podtrzymać tematu w kontekście zabezpieczenia/impregnacji elementów domu przenoszonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kuba N. 24.02.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Podciągam temat.Może jadnak ktoś ma koncepcję jak i czym impregnować drewno z odzysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 01.03.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Gdzie najlepiej szukać domów do przeniesienia: Mazury, Podhale...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 27.04.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Posiadam info nt. domów do przniesienia z bala. Tylko w dobrym stanie (sam sobie szukałem ale z działki nici ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 27.04.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 jeżeli dom jest w dobrym stanie to warto kupic z odzyskupare lat temu sam kupowalem taki dom stoi do dzisiajsłuzy mi jako domek letniskowywymienilem troche desek w dachu i nowa warstwa papya pozatym wszysko bylo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GeorgeBarbara 14.12.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Posiadam info nt. domów do przniesienia z bala. Tylko w dobrym stanie (sam sobie szukałem ale z działki nici ) jestem zainteresowana kontaktami!!! [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość cieśla z Podlasia 14.12.2004 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Dom z bala polecam każdemu kto nie chce budować na podziw, ale chce mieszkać w zdrowym i przyjaznym, zawsze dającym spokój. Oczywiście trzeba dobrze wybrać dom do przeniesienia. Najlepszy, sprawdzony. Żadna metoda zabezpieczenia przed szkodnikami nie jest skuteczna poza jedną, którą radzę: termiczną w suszarni drewna. Wiesław0 698 995 648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts