Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom drewniany z 'odzysku' - czy to ma sens?

Gość Kuba N.

Recommended Posts

Gość Kuba N.

Chcielibyśmy wybudować dom, jednak z powodu ograniczonych funduszy zastanawiamy się nad tańszymi technologiami budowy. Czy budynek z bala drewnianego (nowego) byłby tańszy od murowanego? A może zdecydować się na obiekt wzniesiony z elementów drewnianych z odzysku (tzw. dom do przeniesienia)? Mieszkamy w Białymstoku, w okolicy można znaleźć potencjalnego "dawcę" :) Jakie są plusy/minusy? Mówimy o domu np. parterowym z użytkowym poddaszem.

Dziekuje za wszelkie porady. Kuba

Ja bym nie radził brać z odzysku. Przeważnie jest zakornikowane, może być zagrzybione co jeszcze jest gorsze.n Wymaga dużych nakładów finansowych do doprowadzenia do zamieszkania. Piszę z Podhala, pracuję w drewnie.

Moj kuzyn (tez z okolic Bialegostoku) ma dom z przeniesienia

Przenosicie te domy jak w USA. Troche mu tego zazdroscilem.

Jasne, ze troche klopotu z tym bedzie, ale wszystko zalezy od

perspektyw. Jesli masz duzo pieniedzy to szkoda czasu.

Jesli masz nadzieje na przyszlosc to bierz z przeniesienia i korzystaj

poki co. O ile pmietam to nie jest drogi interes (w przeciwienstwie

do Podhala).

Przenosić polecam i to zdecydowanie! Ale "są ale" - faktycznie bardzo trudno znaleźć dom do przeniesienia w naprawdę dobrym stanie.

Oprócz grzybów, korników i innych paskudztw trzeba uważać na wiele innych rzeczy. Chałupa chałupie nierówna - czasem drewno i stolarka są w stanie rewelacyjnym, czasem chata stoi z przyzwyczajenia, a tylko szalunek i tynk w środku wyglądają dobrze. Trzeba się znać, obejrzeć podwaliny, legary, więźbę dachową, bo wymiana na nowe może być kosztowniejsza niż "ustawa przewiduje". Trzeba się liczyć z tym, że zapewne niezbędna okaże się zmiana rozkładu pomieszczeń lub ich funkcji (a wcześniej trzeba wiedzieć czy7 jest to możliwe i opłacalne). Poza tym przepisy wymagają załatwienia wszystkich formalności, jak przy budowie nowego domu - zamiast np. typowego projektu należy wykonać inwentaryzację budynku (+ ewentualne zmiany).

Żeby skończyć już z tym "czarnowidzeniem" - patrz powyżej - powiem, że ja mam z przenoszenia i na inny bym się nie zamieniła przenigdy :D .

Bo to jest dom z duszą, z niebanalną historią, a na dodatek piękny :D .

Uwaga, uwaga! Mogę polecić PRZEWIEZIENIE DOMU W CAŁOŚCI (nie biorąc pod uwagę elementów murowanych).

Pozdrawiam wszystkich i dzięki Ci neuron za temat :)

Kubo, ja raz jeszcze. Co do kosztów wychodzi na to, że drewniany nowy jest najdroższy, potem murowany, najtaniej "z odzysku". Jeśli stary dom drewniany przeniesiesz w całości, oszczędzasz mnóstwo kasy - jest remont, a nie budowa od zera. Tak, jak w nowym robisz fundamenty, z reguły wszyskie instalacje, kominy.

Ale: masz ściany, podłogi, strop, dach. Kwestia tylko tego, jakie one są, bo tylko ich stan decyduje o poniesionych później kosztach.

Zaletą sytuacji jest to, że możesz w takim domu szybko zamieszkać, robić go na raty i w miarę możliwości, co nie jest bez znaczenia przy niewielkich zasobach finansowych.

Jeżeli dom ma być rozebrany i złożony ponownie, kosztuje Cię to na starcie więcej, ale może być bardziej uzasadnione, jeśli chodzi o stan techniczny (jeśli trzeba wymienić np. ścianę, łatwiej to zrobić).

Jeśli domek jest naprawdę w dobrym stanie, był zadbany, to możesz mieć super chatę za np. 30000 (fundamenty, projekt, przeniesienie, nowy komin, odnowienie pomieszczeń, ew. docieplenie), a za te pieniądze trudno byłoby postawić jakikolwiek dom...

Patrząc na doświadczenia kolegi z przenoszeniem, przed zakupem takiego domu (a tym bardziej zrobieniem pod niego fundamentów na swojej działce) poszukałbym dobrego biegłego, mającego dobrą polisę OC (mowa oczywiście o OC odpowiedzialności zawodowej, nie samochodowej), żeby ocenił mi stan chałupy, podpisałbym z nim "mocną" umowę i nie żałowałbym wydanych pieniędzy. Rzeczony kolega kupił obiekt oglądany wcześniej przez dwóch "speców", który okazał się jednak próchnem. Miał do wyboru albo rozwalić wylane już fundamenty albo zamówić nowy projekt pod te fundamenty. Wybrał drugie rozwiązanie, ale nie muszę wspominać, że kosztowało go to wielokrotnie więcej niż planował.

Co nie znaczy, że pomysł z przenoszeniem nie jest fajny - można mieć duży dom z charakterem za małe pieniądze - niedawno oglądałem taką przeniesioną leśniczówkę - piękna rzecz, w tym przypadku trochę tylko zepsuty wygląd przez wstawienie zbyt nowoczesnych okien, ale ogólne wrażenie bardzo, bardzo ...

Gość Kuba N.

dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze jedną wątpliwość.

Jeżeli znalazłbym dom do przeniesienia, lecz materiał z tego budynku traktowałbym jako surowiec do budowy domu o innym kształcie to czy bale poddać obróbce (np. "grubościówka" w tartaku-spotkałem się z czymś takim) i co zrobić w kierunku zabezpieczenia pozyskanego drewna (grzyb,pleśń itp)? Gdzieś czytałem że bale moczy się (kilka minut)w "korytach" wypełnionych roztworem soli impregnujących a potem suszy. Ale czy się to wszystko nie pokręci :o ? Może tylko spryskać?

Aha i czy można taki dom docieplać styropianem? Jesli od zewnątrz styropian a od wenątrz płyta g-k do ściany nie za bardzo mogą oddychać nie? Więc może styrop. ryflowany?

• 1 month później...
  • 7 months później...
Gość cieśla z Podlasia

Dom z bala polecam każdemu kto nie chce budować na podziw, ale chce mieszkać w zdrowym i przyjaznym, zawsze dającym spokój.

Oczywiście trzeba dobrze wybrać dom do przeniesienia. Najlepszy, sprawdzony. Żadna metoda zabezpieczenia przed szkodnikami nie jest skuteczna poza jedną, którą radzę: termiczną w suszarni drewna.

Wiesław

0 698 995 648