Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na pochyłym terenie

mundek 11

Recommended Posts

Witam mam zamiar budować dom http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojaluxor_1066_opisogolny na terenie pochyłym na 10 metrach 70cm różnica poziomu.Dom ma 9.20 fundament lany 35 szeroki.Z tyłu domu fundament wyjdzie 30 cm nad ziemią a z przodu 1metr.W poniedziałek ma przyjechac koparka zebrać wierzchnią warstwę ale nie mam pomysłu czy robić tak jak napisałem (koszty betonu duże)czy wybierać pólke i wchodzic z domem parterowym w ziemie robiąc za domem szkarpe.Jak myslicie co będzie najlepszym rozwiązaniem i jak odprowadzic wode zza domu w przypadku robienia szkarpy?i czy ktoś może orientuje sie ile kubików betonu wejdzie w obu przypadkach.

Ważne by spód fundamentu był poniżej strefy przemarzania. Jest to zależne od lokalizacji Twojej budowy. Ok 1m. Musisz tylko się zastanowić czy wolisz do domu wchodzić po schodach czy wolisz lekką skarpę. Jeżeli masz dużą działkę to nie problem, poza $. Ok 17zł za tone piasku zasypowego.

• 3 years później...
podłacze się do tematu

Jaki rodzaj fundamentu proponujecie tradycyjny czy płyta? ile waszym zdaniem orientacyjnie wyjdzie koszt, zakładając że będe robić metodą gospodarczą ?? Dom szkieletowy 8,5x8,5m

Piwnica, może być z garażem. Nie wyjdzie dużo drożej od prac związanych z zabezpieczeniem skarpy przed zjeżdżaniem pod wpływem ciężaru domu a dom będzie zdecydowanie bardziej komfortowy. Można w niej zrobić pomieszczenie gospodarcze, garderobę, spiżarnię, pralnię czy nawet pokój. Minusem schody, choć przy samym garażu nie są potrzebne.

Piwnica, może być z garażem. Nie wyjdzie dużo drożej od prac związanych z zabezpieczeniem skarpy przed zjeżdżaniem pod wpływem ciężaru domu a dom będzie zdecydowanie bardziej komfortowy. Można w niej zrobić pomieszczenie gospodarcze, garderobę, spiżarnię, pralnię czy nawet pokój. Minusem schody, choć przy samym garażu nie są potrzebne.

Myślałem nad piwnicą, ale wydaje mi się że podniesie koszta, zresztą niepotrzeebuje jej (obecnie w domu mam piwnice to służy jedynie do trzymania opon zimowych, na planie jest zaznaczone miejsce postojowe (w przyszłości jakaś wiata dla auta).

Interesuje mnie bardziej rodzaj i przybliżony koszt fundamentu:yes:

Tak czy inaczej i tak musisz mieć fundamenty do pewnej głębokości, roboty ziemne kosztują, piach może i kosztuje tanio ale transport jest tutaj dużym kosztem. Drenaż przy pochyłym terenie powinieneś mieć bo będzie woda szła z góry, więc dokoła domu rura obsypana żwirem i to w geowłókninie. Zadbaj też o dobrą izolację przeciwilgociową.

Myślałem ze właśnie niepotrzebuje drenażu, gdyż poziom 0 domu będzie na równi z najwyższym punktem na tym wzniesieniu. Ale pomijając to...

Jaki rodzaj fundamentu zastosować i jaki będzie przewidywalny koszt:bash:?? Bo rozumiem że musze wybrać ziemie, aby zrobić "półke" i fundament i przysypać ziemią?

Wiem już ze fundament schodkowy najlepiej, ściany fundamentowe z bloczka, do środka piasek, na to 20cm styropian i beton aby już zrobić od razu jastrych. Firma z którą rozmawiałem podała cene za wykonania 6tys zł + materiał ok 15tys zł . Coś drogo mi się wydaje:mad: (bez styro i końcowej wylewki)