mundek 11 17.09.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Witam mam zamiar budować dom http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojaluxor_1066_opisogolny na terenie pochyłym na 10 metrach 70cm różnica poziomu.Dom ma 9.20 fundament lany 35 szeroki.Z tyłu domu fundament wyjdzie 30 cm nad ziemią a z przodu 1metr.W poniedziałek ma przyjechac koparka zebrać wierzchnią warstwę ale nie mam pomysłu czy robić tak jak napisałem (koszty betonu duże)czy wybierać pólke i wchodzic z domem parterowym w ziemie robiąc za domem szkarpe.Jak myslicie co będzie najlepszym rozwiązaniem i jak odprowadzic wode zza domu w przypadku robienia szkarpy?i czy ktoś może orientuje sie ile kubików betonu wejdzie w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 17.09.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Skarpe sobie odpuść, lepiej z przodu obsypać ziemią z wukopów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 18.09.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 jak bede miał metr nadlane to ziemia z wykopów pójdzie do srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 23.09.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ważne by spód fundamentu był poniżej strefy przemarzania. Jest to zależne od lokalizacji Twojej budowy. Ok 1m. Musisz tylko się zastanowić czy wolisz do domu wchodzić po schodach czy wolisz lekką skarpę. Jeżeli masz dużą działkę to nie problem, poza $. Ok 17zł za tone piasku zasypowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 26.08.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 podłacze się do tematu Jaki rodzaj fundamentu proponujecie tradycyjny czy płyta? ile waszym zdaniem orientacyjnie wyjdzie koszt, zakładając że będe robić metodą gospodarczą ?? Dom szkieletowy 8,5x8,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 podłacze się do tematu Jaki rodzaj fundamentu proponujecie tradycyjny czy płyta? ile waszym zdaniem orientacyjnie wyjdzie koszt, zakładając że będe robić metodą gospodarczą ?? Dom szkieletowy 8,5x8,5m Piwnica, może być z garażem. Nie wyjdzie dużo drożej od prac związanych z zabezpieczeniem skarpy przed zjeżdżaniem pod wpływem ciężaru domu a dom będzie zdecydowanie bardziej komfortowy. Można w niej zrobić pomieszczenie gospodarcze, garderobę, spiżarnię, pralnię czy nawet pokój. Minusem schody, choć przy samym garażu nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 27.08.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Piwnica, może być z garażem. Nie wyjdzie dużo drożej od prac związanych z zabezpieczeniem skarpy przed zjeżdżaniem pod wpływem ciężaru domu a dom będzie zdecydowanie bardziej komfortowy. Można w niej zrobić pomieszczenie gospodarcze, garderobę, spiżarnię, pralnię czy nawet pokój. Minusem schody, choć przy samym garażu nie są potrzebne. Myślałem nad piwnicą, ale wydaje mi się że podniesie koszta, zresztą niepotrzeebuje jej (obecnie w domu mam piwnice to służy jedynie do trzymania opon zimowych, na planie jest zaznaczone miejsce postojowe (w przyszłości jakaś wiata dla auta). Interesuje mnie bardziej rodzaj i przybliżony koszt fundamentu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 27.08.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak czy inaczej i tak musisz mieć fundamenty do pewnej głębokości, roboty ziemne kosztują, piach może i kosztuje tanio ale transport jest tutaj dużym kosztem. Drenaż przy pochyłym terenie powinieneś mieć bo będzie woda szła z góry, więc dokoła domu rura obsypana żwirem i to w geowłókninie. Zadbaj też o dobrą izolację przeciwilgociową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 27.08.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Myślałem ze właśnie niepotrzebuje drenażu, gdyż poziom 0 domu będzie na równi z najwyższym punktem na tym wzniesieniu. Ale pomijając to...Jaki rodzaj fundamentu zastosować i jaki będzie przewidywalny koszt:bash:?? Bo rozumiem że musze wybrać ziemie, aby zrobić "półke" i fundament i przysypać ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 28.08.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Sorry wprowadziłem cię w błąd, nie masz piwnicy więc drenaż nie jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 31.08.2014 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Wiem już ze fundament schodkowy najlepiej, ściany fundamentowe z bloczka, do środka piasek, na to 20cm styropian i beton aby już zrobić od razu jastrych. Firma z którą rozmawiałem podała cene za wykonania 6tys zł + materiał ok 15tys zł . Coś drogo mi się wydaje:mad: (bez styro i końcowej wylewki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 31.08.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Przelicz metry kw ścian fundamentowych, pomnóż przez ilość bloczków na 1 metr, to przez cenę bloczka. Do tego policz beton na ławy, zbrojenie, potem beton na górę i masz materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts