Liwko 21.09.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Taki jednopunktowy po części załatwi sprawę jednej baterii (nawet nie wiem czy na pewno). A ile masz baterii w domu? Masz zmywarkę, prysznic, pralkę, wannę? Przy centralnym uzdatniaczu nawet w kibelkach nie tworzy się osad. Edytowane 21 Września 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2010 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 W lazience wanna (bateria termostatyczna z wylewka) umywalka i wc. W kuchni zmywarka, pralka i zlew z bateria. Problem jest taki, ze procz zmywarki i zlewu w kuchni reszta juz zamontowana. W lazience koszmar, po jednym myciu bateria cala biala w osadzie. Dlatego chcialabym przed montazem w kuchni dac takie cos, co chocby w minimalnym stopniu zmniejszylo ilosc tego kamienia. Prosze zatem o rade co i gdzie zamontowac. Rozumiem, ze jakies stacje za 2000 sa super ale w tej chwili nie stac mnie na nie. Moze sa jakies tansze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 21.09.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 monika problem w tym że im tańsza tym ma gorszą głowice sterującą od której tak naprawdę wszystko zależy - przede wszystkim koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 bateria termostatyczna z wylewka Przy twardej wodzie daję jej rok, góra dwa i do naprawy. Na to będziesz musiała znaleźć pieniądze. Wykombinuj coś, może raty? Ręczę że będziesz zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2010 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Ale naprawde nie ma nic pomiedzy 200zl, a 2000? A taka za 2000 jak sie montuje i gdzie, bo ja mam juz wszystko zrobione. Liczniki na klatce schodowej w malej szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2010 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Wedlug pewiku mam wode srednio twarda 233 mgCaCO3/dm3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Taką stację montuje się między licznikiem a rozgałęzieniem do odbiorników. Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Ta stacja musi być podłączona do kanalizacji. Najlepiej jak poprosisz jakiegoś hydraulika żeby zobaczył czy u ciebie jest możliwe jej podłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapkag 21.09.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 polecam zmiękczacz do wody z filtrem sznurkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.09.2010 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 U nas nie ma kanalizacji Ale w tej chwili niestety nie mam tych 2tys. i nie dam rady, zreszta nie wiem czy chcialabym tu inwestowac w tak drogie rzeczy. Jezeli ktos wiedzialby o czyms tanszym to chetnie sie tez dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Musisz chyba mieć jakiś odpływ od zlewu, kibelka czy umywalki...? Jeśli nie chcesz stacji za 1500 PLN na cały dom to pozostaje ci zamontować na rurze korpus na wkłady wymienne. Kwestia tylko czy masz miejsce na taki filterek i czy chcesz wymieniać wkłady dość często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 08.10.2010 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 A możesz podać jakiegoś linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 A możesz podać jakiegoś linka? Rozumiem, że jak coś nie ma swojej strony w necie to nie istnieje?? To rozwiązanie, o którym mówiłem to zwykłe filtry narurowe - można je kupić w każdym markecie budowlanym typu Leroy Merlin albo Castorama. Z ich montażem jest zabawa bo trzeba się wciąć w rurę. I teraz zależy z czego masz rury i ile masz miejsca. Więc najlepiej będzie jak podpytasz hydraulika, a jeszcze lepiej - firmę od uzdatniania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 08.10.2010 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ale jakie rury? Hydraulika nie będę zatrudniała to tak błachej sprawy Jeżeli to jest tak bardzo skomplikowane to poprostu muszę znaleźć inny. A dla mnie net jest bardzo ważny i zaryzykuję stwierdzenie, że takie filtry o których mówisz na pewno w necie da się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Oczywiście, że da się znaleźć wystarczy wpisać w googlu "filtry narurowe": http://www.aqua-systemy.com.pl/5/index5-1.html http://www.czystawoda.net/x_C_Dz__P2_15210004.html http://www.ultrafiltracja.pl/k4,filtry-narurowe.html Jeśli masz zgrzewarkę/gwintownicę i inne narzędzia do rur plastikowych/metalowych lub jeszcze innych i trochę zacięcia to pewnie nie potrzebujesz hydraulika To nie to że filtr jest skomplikowany - jego montaż zależy od lokalnych warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 08.10.2010 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Dziękuję bardzo. A możesz napisać gdzie dokładnie to się montuje. Na rury z wodą??? Przecież one są wszystkie schowane w ścianach?Myślałam o czymś takim co można zamontować w szafce pod zlewem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Właśnie o tym piszę Problemem jest to że jak już masz rury w ścianach to ciężko znaleźć miejsce na montaż takich filtrów. W szafce pod zlewem też możesz je zamontować tylko musi to być pomiędzy rurą (wychodzącą ze ściany) a wężem do kranu. Mam wrażenie, że tobie chodzi o coś takiego: http://www.klarsan.pl/domowe,kuchenne,osmoza ?? To jest filtr z własnym kranikiem (wylewką), a jego wydajność jest tak mała, że daje się zbiornik buforowy na wodę uzdatnioną (ok 15 litrów). To zupełnie nie sprawdzi się jeśli chcesz pozbyć się osadów z kamienia w kranach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.10.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ja u siebie myślałem, aby zamontować jakiś taki filterek w obudowie 10" (czy też zestaw kilku filterków) tuż za licznikiem, na głównej rurze zasilającej. Tyle, że trzeba by to rozkręcić za licznikiem i zrobić jakąś pętelkę na ścianie Niezbyt może estetyczne to by było, ale rurki można zabudować zostawiając tylko filtry na wierzchu, aby była możliwość serwisowania i wymiany wkładów. Nie wiem tylko, jak przeliczyć wydajność filtracyjną zestawu, aby ciśnienie wyjściowe nie było za niskie (optymalnie było by w ok. 2bar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Każdy wkład powinien mieć podane przy jakim spadku ciśnienia należy go wymienić. Musisz zsumować te maksymalne spadki i ustawić ciśnienie na wejściu o te 2 bary większe niż suma maksymalnych spadków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.10.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Może trochę inaczej - muszę dobrać filtry tak, aby przy ciśnieniu zasilającym, którego zmienić za bardzo nie mogę (zasilanie z wodociągu gminnego), nie zejść z ciśnieniem na wyjściu poniżej 2bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Jeśli masz stałe ciśnienie zasilające to nie masz dużego wyboru - robisz proste obliczenie:ciśnienie zasilające [bar] - 2 [bar] = x [bar], gdzie x to tyle ile ciśnienia możesz stracić na filtrach Powiedzmy, że wkład należy wymienić kiedy spadek ciśnienia przy przepływie przez niego osiągnie 1 bar. Dzielisz więc x [bar] przez 1 [bar] i masz ilość możliwych wkładów. Możesz też przyjąć, że wkłady wymienisz już przy spadku ciśnienia 0.5 bara Tylko powiedz mi: jeśli masz wodę z wodociągu to co chcesz filtrować? Sedyment - OK, do tego może jeszcze węgiel do usunięcia chloru. I koniec. Przy takich dwóch wkładach raczej nie będzie problemu ze spadkiem ciśnienia (chyba, że już masz niskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts