Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki filtr do wody kupić - przeciw kamieniowy

monikaa13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przede wszystkim musisz najpierw określić co ten filtr ma usuwać.

Zakładając, że twardość (piszesz o osadach) to potrzebujesz wkładu zmiękczającego (koszt ok 20 zł). Zależnie od poziomu twardości (wypadałoby go zbadać przed założeniem filtrów) możesz się zdecydować na wkłady jednorazowe lub takie, które można rozkręcić i zregenerować (wysypać zawartość do miski, dosypać soli, wymieszać, przepłukać czystą wodą i z powrotem zapakować do puszki).

Jeśli do tego masz w sieci dużo osadów, rdzy, mułu, itp. to przed zmiękczającym dobrze byłoby wstawić filtr sedymentacyjny (mechaniczny). Są to wkłady jednorazowe, kosztują w granicach 10 zł.

Tu masz przegląd dostępnych wkładów:

http://www.hydrolife.pl/Wklady_do_filtrow-k37-0-3-default.html

http://www.aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/Sklep/Search/catID=19/wklady-do-filtrow.html?type=SMTk%3D&gclid=CJvlgIzYw6QCFYHozAodeGU1Bg

Do każdego z tych wkładów potrzebujesz korpusu. Montujesz go na rurze. Jest to jednorazowy wydatek rzędu 30-50 zł (za 1 sztukę). Przed nim i za nim trzeba dodać zawór odcinający (żeby w czasie wymiany wkładów odciąć wodę).

Największy koszt to montaż tego pod zlewem :) nie wiem ile biorą "specjaliści" w twojej okolicy, ale wiem że potrafią się cenić.

Kochani, powiedzcie mi, czy woda po regeneracji złoża może "iść " do POŚ?

Pan od E-puro twierdzi , że tak, pan od viessmana , że nie- nie chciałaby "zasolić" bakterii i robić rozruchu POŚ co dwa miesiące.

Każdy "specjalista" ma swoje zdanie na ten temat. Im więcej osób zapytasz tym więcej różnych odpowiedzi dostaniesz :p Nie będzie tak, że nagle wszyscy zmienią zdanie i stwierdzą jednoznacznie, że może/nie może. Musisz zaryzykować i komuś zaufać :)

Podpowiem tylko że Epuro robi filtry, a Viessman je kupuje (od Epuro) :)

Jeśli chodzi o wodę wodociągowę, to polecam następujące rozwiązanie:

filtr mechaniczny - który zatrzyma wszystkie części stałe które niesie ze sobą woda,

filtr zmiękczający w celu wyeliminowania twardości wody.

Aby dobrać filtr zmiękczający wodę należy znać jej twardość, oraz miesięczne zużycie wody. Najczęściej stosuje się filtry od 20 - 25 litrów złoza zmiękczającego. filtr o Pojemności 25l złoza pozwoli zmiękczyć wodę i uzyskać regenerację co około 3 m sześcienne przy twardości 15 stopni. Twardość wody powinna zawsze wynosić około 3-4 stopni niemieckich (obowiązujące normy).

pozdrawiam

Wkłady zmiekczające wodę nie zdadzą egzaminu przy zapotrzebowaniu na wodę w skali całego domu jednorodzinnego. Woda poprostu przeleci przez wkład i tyle - spadek nie będzie zauważalny. wkłady są kosztowne i uciązliwe - bo trzeba je wymieniać i pamiętać o tym!

Aby dobrać filtr zmiękczający wodę należy znać jej twardość, oraz miesięczne zużycie wody. Najczęściej stosuje się filtry od 20 - 25 litrów złoza zmiękczającego. filtr o Pojemności 25l złoza pozwoli zmiękczyć wodę i uzyskać regenerację co około 3 m sześcienne przy twardości 15 stopni. Twardość wody powinna zawsze wynosić około 3-4 stopni niemieckich (obowiązujące normy).

pozdrawiam

Przy takiej twardości (15 stopni niemieckich) 25 litrów złoża powinno dać ok. 5 m3. - Ale w wodociągach często jest sporo chloru, który niszczy jonity i skraca jego żywotność.

Dziękuję za porady , u nas zużywamy ok 25-30 m3/2m-ce, więc,mam nadzieję kwalifikujemy się do tych 25 l złoża.

Woda jest mocno chlorowana, dlatego używamy Brity dowody do picia.

(muszę zadzwonić do wodociągów o wyniki analiz)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez artmag
pomyłka w jednostkach

• 3 weeks później...
dziennie? miesięcznie?
Przepraszam, dopiero Twóje pytanie zwróciło moją uwagę, jakie bzdury napisałam- tzn nie uściśliłam.

Zużywamy ok 25-30 m3/2 m-ce. (tu jeszcze część wody na cele budowlane)

Mam ofertę na epuro z montażem na 3100zł.. Sprzedaje to chłopak, który zna naszą sytuację mieszkaniową i on wybrał model- ma mi podrzucić ofertę, to będę wiedziała więcej- mam nadzieję, że dobrał ją odpowiednio dla naszej rodziny. Zna też wodę, bo mieszka w okolicy i bierzemy ją z jednego wodociągu. Warto? Pozostałe oferty dużo droższe.

Taką stację montuje się między licznikiem a rozgałęzieniem do odbiorników. Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Ta stacja musi być podłączona do kanalizacji. Najlepiej jak poprosisz jakiegoś hydraulika żeby zobaczył czy u ciebie jest możliwe jej podłączenie.

no właśnie...ta kanalizacja...

juz miałam to kupić, ale nie mam tego podłączenia do kanalizacji...

czy są jakieś inne bez tego podłączenia...teraz już za późno...pom. gosp wykończone