Liwko 04.11.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Tylko rurkę od zmiękczacza umocuj jakoś do kratki (albo wepchnij głębiej w odpływ) bo jak ci dowali ciśnieniem to może wyskoczyć natürlich;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 05.11.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 będzie filr:) podłączą do kratki w podłodze, zobaczymy czy rozkujemy, czy jakoś bokiem wepchną..bo to w sumie tylko skropliny nie? ale pan mnie nastraszył, że woda z tego smakuje "dziwnie"-też na forum czasem pojawia się taka opiniaale może to kwestia przyzwyczajenia?a jaka oszczędność na sprzęcie niezakamienionym..i czystych bateriach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.11.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 To nie są "skropliny" To kilkaset litrów wody (zależnie od wielkości i typu filtra). Co do smaku to każdy ma inny - a jeśli już usuniesz kamień to nie będziesz go czuł w wodzie - może to jest ten "dziwny" smak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whoever 05.11.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Instalacja - ten duzy to zmiekczacz wody ten najmniejszy to filter do wody. woda od licznika przez filter do zmiekczacza do urzadzenia grzania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Dla mnie smakuje tak że zrezygnowałem z kupowania w sklepie bo nie widzę różnicy. A jak nie widać różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 bo to w sumie tylko skropliny nie? Niestety nie. Jest to jak pisał qbek17 dużo więcej. Raz w tygodniu (dokładnie nie pamiętam ale chyba) następuje regeneracja złoża i wtedy idzie tej wody sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 05.11.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 hmm hydraulik powiedział, że jest tego mało..., że podłączenie do kartki wystarczymam nadzieję, że nie będzie wybijało... bardzo ładny ten twój filtr,m mój ma być mniejszy a jak wygląda serwisowanie tego?dosypuje się sól tak?jak często?ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Raz na kilka miesięcy kupujesz worek za 20-30zł, wsypujesz i koniec roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.11.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Wszystko zależy od zużycia wody i twardości. Czasami jest to raz na miesiąc a czasami na pół roku.No i serwis - czyli przegląd raz do roku minimum - zależnie od instalatora ok 100-200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 12.11.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 ja posiadam stację zmiękczania wody aquahome viessmann i nadal na kranach woda zostawia biały nalot. Nie wiem jak sobie z tym radzic. Wzywam serwis a oni twierdzą że stacja pracuje już maksymalnie, czyli nie da się już bardziej zmiękczyć wodę a osad nadal jest. Dostaje już szału. Co dalej robić? Co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.11.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Zrób badania wody za filtrem - będziesz wiedzieć co jest w wodzie co pozostawia osad. Jeśli masz badania na podstawie których dobierana była stacja to możesz je porównać i na tej podstawie gadać z instalatorem na temat skuteczności filtra. Jeśli masz jakieś wyniki badań to wrzuć je na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 12.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 a jaki jest koszt takich badań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Zależy gdzie i jak dokładne mają być (ile parametrów ma być zbadanych). W sanepidzie ok 200-300 zł, czasami na uczelniach można zrobić taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.11.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Nikt nie każe zmiękczać wody do ZERA. Większość nowych głowic posiada funkcję mieszania wody twardej z miękką, dzięki czemu możemy regulować twardość wody wyjściowej. Poza tym bardzo często stosuje się małą stację RO Z MINERALIZATOREM do wody pitnej, jako dodatek do zmiękczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 16.11.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Po instalacji zmiękczacza wody trzeba go wyregulować. Woda po przejściu przez urządzenie jest bez "kamienia" - temu trzeba odpowiednio ustawić regulacje mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 16.11.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 uff udało się, już mam zamontowane moje urządzeniejeszcze tylko poprawić odpływniestety nie wiem jak woda smakuje, bo nie mam żadnego kranu jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 19.11.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Zrób badania wody za filtrem - będziesz wiedzieć co jest w wodzie co pozostawia osad. Jeśli masz badania na podstawie których dobierana była stacja to możesz je porównać i na tej podstawie gadać z instalatorem na temat skuteczności filtra. Jeśli masz jakieś wyniki badań to wrzuć je na forum. dysponuje na dzień dzisiejszy takimi badaniami: odczyn pH - 7,25 żelazo µg Fe/l - 38 mangan µg Mn/l - 32 twardość mg CaCO3/l - 19 w skali niemieckiej 0dH - 1,07 są to wyniki po przejściu wody przez stację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.11.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Z tych wyników widać, że woda jest zmiękczona (nie do zera, ale i tak poniżej normy) więc twoje osady nie są z kamienia. Żelaza i manganu też masz małe ilości, które raczej osadu nie pozostawią. Wniosek jest taki, że twoja stacja pracuje prawidłowo. Jeśli nadal masz ślady na kranach to może spróbować zbadać ten osad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 19.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 w jaki sposób i gdzie?a czy może to być osad pochodzacy od soli, którą wsypuje się do stacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.11.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Raczej nie ma takiej możliwości żeby był to osad od soli. Możesz poszukać jakiegoś laboratorium (np na uczelni) i popytać czy robią takie badania. Wiem że da się to zrobić, niestety nie wiem czy wszędzie i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts