Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki filtr do wody kupić - przeciw kamieniowy

monikaa13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

będzie filr:) podłączą do kratki w podłodze, zobaczymy czy rozkujemy, czy jakoś bokiem wepchną..

bo to w sumie tylko skropliny nie?

ale pan mnie nastraszył, że woda z tego smakuje "dziwnie"-też na forum czasem pojawia się taka opinia

ale może to kwestia przyzwyczajenia?

a jaka oszczędność na sprzęcie niezakamienionym..i czystych bateriach...

ja posiadam stację zmiękczania wody aquahome viessmann i nadal na kranach woda zostawia biały nalot. Nie wiem jak sobie z tym radzic. Wzywam serwis a oni twierdzą że stacja pracuje już maksymalnie, czyli nie da się już bardziej zmiękczyć wodę a osad nadal jest. Dostaje już szału. Co dalej robić? Co jest nie tak?

Zrób badania wody za filtrem - będziesz wiedzieć co jest w wodzie co pozostawia osad. Jeśli masz badania na podstawie których dobierana była stacja to możesz je porównać i na tej podstawie gadać z instalatorem na temat skuteczności filtra.

Jeśli masz jakieś wyniki badań to wrzuć je na forum.

Nikt nie każe zmiękczać wody do ZERA. Większość nowych głowic posiada funkcję mieszania wody twardej z miękką, dzięki czemu możemy regulować twardość wody wyjściowej.

Poza tym bardzo często stosuje się małą stację RO Z MINERALIZATOREM do wody pitnej, jako dodatek do zmiękczania.

Zrób badania wody za filtrem - będziesz wiedzieć co jest w wodzie co pozostawia osad. Jeśli masz badania na podstawie których dobierana była stacja to możesz je porównać i na tej podstawie gadać z instalatorem na temat skuteczności filtra.

Jeśli masz jakieś wyniki badań to wrzuć je na forum.

dysponuje na dzień dzisiejszy takimi badaniami:

odczyn pH - 7,25

żelazo µg Fe/l - 38

mangan µg Mn/l - 32

twardość mg CaCO3/l - 19 w skali niemieckiej 0dH - 1,07

są to wyniki po przejściu wody przez stację

Z tych wyników widać, że woda jest zmiękczona (nie do zera, ale i tak poniżej normy) więc twoje osady nie są z kamienia. Żelaza i manganu też masz małe ilości, które raczej osadu nie pozostawią. Wniosek jest taki, że twoja stacja pracuje prawidłowo. Jeśli nadal masz ślady na kranach to może spróbować zbadać ten osad?

Raczej nie ma takiej możliwości żeby był to osad od soli.

Możesz poszukać jakiegoś laboratorium (np na uczelni) i popytać czy robią takie badania. Wiem że da się to zrobić, niestety nie wiem czy wszędzie i za ile.