Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki filtr do wody kupić - przeciw kamieniowy

monikaa13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że taniej wyjdzie zrobić (nawet jeśli będą drogie) badania i odpowiednio zadziałać, niż kupować kolejne filtry w ciemno. Szanse są jak na loterii - jeśli masz szczęście to może trafisz w odpowiedni filtr, jeśli nie to może cię to kosztować dużo więcej niż badania.

Dzień dobry,

Jestem w trakcje remontu mieszkania.

Aktualnie zastanawiamy się nad umieszczeniem filtrów na instalacji wodnej. Zależy mi na tym, aby woda w kuchni w kranie oraz w łazience pod prysznicem i w umywalce była filtrowana (zmniejszenie zanieczyszczeń i ilości chloru). - kamień nie koniecznie.

Mieszkanie ma 50m2 (blok), woda pochodzi z ujęcia miejskiego - Gdańsk.

Mamy możliwość podłączenia filtru do pionu wodnego, z którego rozchodzą się rury na całe mieszkanie (więc filtr nie musiałby być osobno w łazience, kuchni - choć nie wykluczam tej opcji) jednak w takim wypadku filtrowana woda będzie również w muszli klozetowej itp. a tego chciałabym raczej uniknąć.

Niestety sama się za to nie zabiorę i dlatego prosiłabym Was o polecenie firmy z Trójmiasta, która mi doradzi zainstaluje. Oczywiście najpierw chcę poznać Wasze opinie :) bo dla mnie są znacznie cenniejsze niż sprzedawców.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
tak, mam.

Nie jest to żadna firmówka, jest to zwykły, najprostrzy filtr z wkładem polipropylenowym.

wykańcza mnie ten osad!!!!!!!

Może spróbuj jakieś inne wkłady do korpusu włożyć - np. węglowy, na azotany...?

I sprawdź czy jak odłączysz zmiękczacz (przez zawór bypass) to się coś zmieni (tzn czy tego osadu będzie dużo więcej czy bez zmian?)

Nie mam teraz na myśli nic konkretnego, ale może w ten sposób zdobędziesz jakieś wskazówki co to za osad.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
co mam teraz zrobić...

Nie słuchać bzdur :)

W necie jest sporo artykułów na ten temat - zależnie od przekonań autora zmiękczacz to błogosławieństwo albo przekleństwo :p

Nie wiem jakie masz urządzenie, ale w większości jest regulacja twardości. Jeśli nie ma regulacji to też nie będzie tragedii jeśli odżywiasz się normalnie.

mam taki

http://allegro.pl/buderus-zmiekczacz-uzdatnianie-wody-loga-nice-20-i1508124479.html

czy można pić z niego wodę?gotować na niej?czy lepiej kupować w baniakach

czy są jakieś wiarygodne badania na ten temat?

w Lublinie jest bardzo twarda woda, wszędzie kamień, dlatego zdecydowałam się na zakup, ale teraz straszą mnie jakimiś negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia

czy można pić z niego wodę?gotować na niej?

Pewnie że można - ta woda będzie pozbawiona 2 pierwiastków: wapnia i magnezu. Jeśli odżywiasz się normalnie i nie masz niedoborów tych pierwiastków to nic ci nie grozi.

Tak jak pisze Liwko - dzisiejsza żywność jest dużo bardziej niebezpieczna niż woda ;)

• 1 year później...
Dokładnie takie coś. Jednak jak znajdziesz taniej to kup. Nie patrz, że to VIESSMANN bo wiem że to tylko naklejka a inne tańsze są identyczne. No może obudowa trochę inna. Niestety nie wiem pod jakimi firmami jeszcze je sprzedają:( ale samo urządzenie sprawdza się świetnie.

no właśnie: jeden pies;)

ja zabrałam sie za temat z firma uzdatniająca - nei ma czasu na pierdoły wiec wolałam zeby ktos od a do z sie tematem zajął. wiec filtrow nie filtorw po etykiecie nie polecę ale wielkopolski odział wody - juz tak:)

• 2 years później...

Witam Was serdecznie,

od dawna sledze forum i czesot znalazlem tu juz odpowiedzi na trapiace mnie pytania :-)

Teraz jednak mam problem z woda i postawowilem tez zadac pytanie.

Wlasnie przeprowadzilem sie do nowego mieszkania w bloku. Mam problem z woda, poniewaz wszedzie zostaje osad i wszystko juz zachodzi kamieniem (mieszkam 2 tygodnie). Poniewaz jest to blok i mieszkanie mam juz wykonczone nie mam duzego pola manewru. Myslalem o zainsalowaniu zmiekczacza do wody (np. Aquahome N-10). Chcialem ten filtr zamontowac na klatce, za licznikami, w pionie gdzie ida rury. Mieszkam na ostatnim pietrze i rury koncza sie na wysokosci metra w szyp idzie do sufitu wiec miejsca jest dosyc. Problem w tym, ze nie mam tam mozliwosci podlaczenia sie pod odplyw...

Do tego mam dojscie wody cieplej i zimnej, czy powinienem miec w tej sytuacji 2 filtry?

Czy moze ktos z was zaproponowac jakies konktetne rozwiazanie?

Bardzo mi na tym zalezy, poniewaz nie chce zeby nowe baterie (w wiekszosci podtynkowe), deszczownica, pralka i zmywarka zaszly kamieniem. Wiedzialem ze woda jest nieciekawa, ale nie sadzilem ze bedzie to taka katastrofa. Jak sie wieczorem nie wytrze kranz bydz korka, to nastepnego dnia trzeba sie zabrac ze bialy osad przynajmniej octem zeby sie go pozbyc... :-(

Z gory dziekuje za pomoc i rade!!!

Pozdrowienie z Brodnicy!

Edytowane przez barry99
literowka

Na ciepłą wodę możesz sobie darować - są takie urządzenia ale baaardzo drogo to wyjdzie.

Po drugie nie musisz - jak zmiękczysz wodę zimną to masz spokój z kibelkiem, pralką i zmywarką, a tam gdzie masz baterie podtynkowe mieszasz wodę zimną i ciepłą więc twardość też będzie zmniejszona (im zimniejsza tym bardziej miękka). Sam jestem w podobnej sytuacji i tak to rozwiązałem. Efekt jest OK, chociaż przy prysznicu widać osady ale już dużo mniej niż bez zmiękczacza.

Problem jest jednak z lokalizacją. Ja u siebie zamontowałem to przy okazji remontu i przerobiłem rury tak żeby zmieścić zmiękczacz. Musisz mieć odpływ i zasilanie (prąd) - bez tego może być to dość uciążliwe...

• 4 weeks później...

Dziękuje za rade!

Rozmawiałem już z deweloperem i możemy założyć urządzenie w szybie z rurami na klatce. Teraz musi tylko hydraulik zobaczyć, czy da się to podłączyć, zwłaszcza jeśli chodzi o odpływ...

Zostało teraz tylko podjąć decyzje, które urządzenie wybrać...

Szukałem, szukałem i wydaje mi się ze rozsądne byłoby wybrać jedno z tych:

1. IQSOFT-ECO-12

2. Viessmann AQUAHOME 10-N

Czy macie jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami?

Moim faworytem jest IQSOFT, bo w prawdzie jest droższy, ale potem ma mniejsze zużycie wody, dłuższą gwarancje...

Czy macie jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami?

Moim faworytem jest IQSOFT, bo w prawdzie jest droższy, ale potem ma mniejsze zużycie wody, dłuższą gwarancje...

Gwarancja na kluczowe elementy (elektrozawory, panel) jest standardowa. 10 lat na plastikową obudowę (która jest po prostu zbiornikiem i nie robi nic poza tym, że ma nie przeciekać) to nic szczególnego. A cena jest solidna.

Viessman ma większy zbiornik (więc wydajność większa - prawie 2x) i obudowę (więc soli wejdzie więcej - a to istotne jeśli dostęp będzie utrudniony).

Co do zużycia wody to są to minimalne różnice i wynikają z ustawień na głowicy - często trzeba je później zmienić (wydłużyć czasy płukania aby dobrze zregenerować złoże) i z oszczędności nic nie zostaje.

Z tej dwójki wybrałbym Viessmana. Ale przy takim poziomie cenowym to mógłbyś już zamówić sobie składaka dopasowanego do twoich potrzeb (wymiary, pojemność, itd)

• 1 month później...