RYDZU 16.02.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Temat wygląda tak:Mam mieszkanie, rodzice mają drugie mieszkanie. Moje jest ładne i nowe - ich "trchę mniej". Chciałbym zamienić się mieszkaniami i potem to mieszkanie rodziców sprzedać. Czy musze od tego zapłacić jakiś większy podatek? Czy tylko standardowe opłaty przy sprzedazy?Kasa ze sprzedaży ma oczywiście iść w budowę domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 16.02.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Przy zamianie opłaty są nawet korzystniejsze niż przy sprzedaży. Opłatę od czynnosci cywilnoprawnych (dla US) płacisz tylko od różnicy wartości mieszkań, jeżeli są warte tyle samo, opłaty tej nie ma wcale, zostają tylko koszty aktu notarialnego.Pamiętaj tylko, że od zamiany biegnie 5-letni termin do podatku dochodowego przy sprzedaży, ale skoro zamierzasz pieniadze ze sprzedaży przeznaczyć na dom, to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 05.07.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Cieszę się, że znalazłem ten topic - bo mam sytuację identyczną jak kiedyś RYDZU. Ale być może przez ponad 2 lata coś się zmieniło? Niedługo przeprowadzka do domu, a na mieszkanie które chcieliśmy sprzeadać maja chrapkę teściowie. Opcji jest kilka wśród nich taka, że my nie sprzedajemy naszego mieszkania - wprowadzają się do niego teściowe (formalnie pozostaje ono naszą własnością), problem tylko jak formalnie załatwić przekazanie nam kasy ze sprzedanego przez teściów mieszkania. Darowizną? Czy też formalnie/notarialnie zamienić mieszkania a zaraz potem teściów mieszkanie sprzedać? Tylko wtedy muszę wystapić du US z pismem, że chcę kwotę uzyskaną ze sprzedaży (przed upływem 5ciu lat od kupienia) przeznaczyć w całości na cele mieszkaniowe? Plusy/minusy? Poradźcie coś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts