anna_2323 18.09.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Przede wszystkmi, to witam wszystkich. Forum obserwuje od ok.pół roku, teraz dopiero się ujawniam i wierzę, że pomożecie. Jesteśmy w trakcie remontu, pokój, który niestety będzie nam służył za sypialnię i pokój dzienny, został pomalowany w dwóch kolorach, połowa (pokój prostokąt, ściana dłuższa i krótsza) na kolor "Noc Kairu", druga połowa na Aksamintny Agat, farby Magnat. I wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że jedno duże okno, mam na ścianie jasnej drugi,e mniejsze na ciemnej. Mój problem dotyczy koloru zasłon. Pomożecie?? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 18.09.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Zasłon nie dobiera się tylko do koloru ścian - jakie są meble, podłoga, dekoracje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.09.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 dokładnie nie dobiera się do ścian - osobiście traktuje zasłony jako dodatek więc jej kolor dyktują mi dodatki ... np salon to kolor wenge z narożnikiem pieczarką , podłoga wenge ... wazony/szkło kol wiosenna zieleń więc i zasłony również w taki wiosenny kolorek .. i jeszcze dywanik też ten kol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 18.09.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Zasłon nie dobiera się tylko do koloru ścian - jakie są meble, podłoga, dekoracje? Ale można do scian. Akurat w przypadku anny_2323 to się nie sprawdzi, ale mnie osobiście bardzo podobają się zasłony zlewające się z kolorem ściany. Uzyskuje się wtedy ciekawy efekt przejścia gładkiej ściany w fakturę tkaniny. Gdzieś kiedys na forum ktoś coś takiego pokazywał, ale nie pamiętam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 18.09.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Ale z całością i tak musi grać Choćby fakturą tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 18.09.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Ależ oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.09.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 a może jednak wklejona fotka z wnętrzem rozwiązałaby kilka problemów - bo tak w "ciemno" to można sobie gdybać a i w dodatku wyszło przed chwilą, ze każda ma nieco inny gust i swoje racje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 18.09.2010 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Przede wszystkim bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zdjęcie uda mi się wkleić dopiero w przyszłym tygodniu. Zdaję sobie sprawę, że zasłon nie dobiera się tylko pod kolor ścian, ale nie ulega wątpliwości, że muszą do nich pasować. We wnętrzu jeszcze niewiele, meble są w trakcie realizacji, będą w kolorze bukowym i wszystkie będą się znajdowały na fioletowej ścianie, podłoga dębowa. Na przeciwległej ścianie będzie narożnik w kolorze fioletowym. W komplecie poduchy też są fioletowe i z elementami czarnego, ale planuję je zmienić, żeby nie było zbyt smutno. Powiem szczerze, że jeszcze nie mam pomysłu na jakie. Jestem wzrokowcem, więc niestety nie mogę sobie wszystkiego zaplanować od A do Z, tylko podejmować decyzje w etapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 18.09.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Masz bordową ścianę, fioletową ścianę, fioletowy narożnik, brązową podłogę i pomarańczowawe meble - nie widzę zasłon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 19.09.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Skoro ściany są w dwu kolorach to firany dopasuj do kolory innych tekstyli ( tutaj poduchy, obicia tapicerskie narzuty,serwetki jeśli takie są, czy np. wazony lub inne elementy dekoracyjne) Tylko jeśli wszystko będzie w ciemnym fiolecie to trochę za duzo, a może firany czy zasłony w uniwesalnym kolorze bialym lub ecru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerleg 19.09.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Może na razie wstrzymaj się z zakupem zasłon do czasu ulokowania w pokoju mebli i zestawu wypoczynkowego z dodatkami. Łatwiej Ci będzie poszukać pożądanego koloru oraz ich faktury. Muszę przyznać, że po długich poszukiwaniach w końcu zasłonki do mojego pokoju dobrała teściowa i trafiła w mój gust. Kolory zielony, pomarańczowy i brązowy są ze sobą zestawione w lejące się pasy i doskonale pasują do ciut jaśniejszych wiosennie zielonych ścian, ciemno wiśniowych drzwi i karniszu, jaśniejszych mebli oraz pomarańczowo-brązowej wykładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 19.09.2010 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Masz bordową ścianę, fioletową ścianę, fioletowy narożnik, brązową podłogę i pomarańczowawe meble - nie widzę zasłon Przepraszam, to Twoim zdaniem kolor aksamitny agat to bordo? A buk to odcień pomarańczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 19.09.2010 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Chyba faktycznie poczekam aż będą meble i narożnik. Tak sobie tylko pomyślałam, że może uda się komuś znaleźć złoty środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 19.09.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Przepraszam, to Twoim zdaniem kolor aksamitny agat to bordo? A buk to odcień pomarańczu? A jaki to kolor? Wg mnie zaróżowione bordo http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMLdLOm3afOG3WwLSiydjNXdPfPe--VfyXPpUGSzL2zN-oZ3U&t=1&usg=__v1IbyGTzfvT-DaRD9vNYUAZ8EWQ= Co do buku - pomyliłam go z olchą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 19.09.2010 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 A jaki to kolor? Wg mnie zaróżowione bordo http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMLdLOm3afOG3WwLSiydjNXdPfPe--VfyXPpUGSzL2zN-oZ3U&t=1&usg=__v1IbyGTzfvT-DaRD9vNYUAZ8EWQ= Co do buku - pomyliłam go z olchą Zapewniam Cię, że nie mam takiego koloru ścian, jeszcze nie oszalałam Aksamitny Agat z magnata to bardzo jasny kolor, taki trochę ecru zależy jak pada światło. A co myślicie dziewczyny o pomyśle, żeby w tym mniejszym oknie były tylko rolety? W ogóle stosuje się takie rozwiązania? Przyszło mi to dzisiaj do głowy, ponieważ na ścianie obok okna będzie TV i zależałoby mi, aby pozostało tam jak najwięcej miejsca, a zasłona na pewno mi go trochę zabierze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 19.09.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Zapewniam Cię, że nie mam takiego koloru ścian, jeszcze nie oszalałam Aksamitny Agat z magnata to bardzo jasny kolor, taki trochę ecru zależy jak pada światło. A co myślicie dziewczyny o pomyśle, żeby w tym mniejszym oknie były tylko rolety? W ogóle stosuje się takie rozwiązania? Przyszło mi to dzisiaj do głowy, ponieważ na ścianie obok okna będzie TV i zależałoby mi, aby pozostało tam jak najwięcej miejsca, a zasłona na pewno mi go trochę zabierze.... Również wyszukałam to zdjęcie w google i może chodzi im o ten drugi kolor ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 19.09.2010 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Skoro ściany są w dwu kolorach to firany dopasuj do kolory innych tekstyli ( tutaj poduchy, obicia tapicerskie narzuty,serwetki jeśli takie są, czy np. wazony lub inne elementy dekoracyjne) Tylko jeśli wszystko będzie w ciemnym fiolecie to trochę za duzo, a może firany czy zasłony w uniwesalnym kolorze bialym lub ecru ? Też o tym myślałam, ale boję się, że na jasnej ścianie zarówno zasłony jak i firanki zupelnie znikną ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 20.09.2010 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Również wyszukałam to zdjęcie w google i może chodzi im o ten drugi kolor ściany? Uff, to zmieniłoby postać rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 20.09.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 (edytowane) Moim zdaniem możliwe są 3 warianty: 1) idziesz dalej w fiolety, 2) jesteś odważna i dodajesz kontrast, np. pomarańczowy lub musztardowy (tu trzeba uważać na jaśniejszą ścianę), 3) łagodzisz fiolety srebrzystą szarością lub jedwabistym pudrowym różem http://uktv.co.uk/images/standarditem/EX1/6557.jpg http://interi0r.com/wp-content/uploads/2010/07/a13.jpg http://www.thelennoxx.com/wp-content/uploads/arsl05_britt.jpg Edytowane 20 Września 2010 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 20.09.2010 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Moim zdaniem możliwe są 3 warianty: 1) idziesz dalej w fiolety, 2) jesteś odważna i dodajesz kontrast, np. pomarańczowy lub musztardowy (tu trzeba uważać na jaśniejszą ścianę), 3) łagodzisz fiolety srebrzystą szarością lub jedwabistym pudrowym różem http://uktv.co.uk/images/standarditem/EX1/6557.jpg http://interi0r.com/wp-content/uploads/2010/07/a13.jpg http://www.thelennoxx.com/wp-content/uploads/arsl05_britt.jpg Pomysł ze srebrzystą szarością bardzo mi się podoba, kolor musztardowy zupełnie odpada (mam złe skojarzenia ), chociaż na zdjęciu wygląda ok. Będę musiała pokombinować z poduchami na narożniku, bo ze sklepowych tkanin zbytniego wyboru nie miałam. W ogóle znalezienie fioletowego narożnika było jakimś koszmarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts