Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka jest korzyść z wykupu mieszkania?

merneith

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad wykupem mieszkania komunalnego. Wykup ten jest tańszy niż kupno mieszkania na rynku, ale nie widzę jakie korzyści płyną z zakupu. Po pierwsze trzeba je wykupić - spora suma. Po drugie niby nie płacę już czynszu, ale do płacenia będzie teraz składka remontowa oraz na wspólnotę, które nieraz przekraczają wielkością czynsz który płaciło się wcześniej. Co raz częściej się zastanawiam czy jest w ogóle sens wykupu.

Chcę zaznaczyć, że nie zamierzam sprzedawać później mieszkania tylko cały czas w nim mieszkać.

Zalet jest wiele np. łatwo zamienić mieszkanie własnościowe na mniejsze lub większe, darować np wnuczkowi. W ostateczności (np jeżeli nie mamy komu przekazać mieszkania) to po 5 latach można skorzystać z odwróconej hipoteki - po śmierci mieszkanie przejmuje fundusz a do śmierci fundusz co miesiąc wypłaca rentę.

Tak stan wynika z tego, że mieszkanie komunalne jest dotowane z naszych podatków bo z założenia mają w nich mieszkać ubodzy ludzie, których nie stać na wynajem lub zakup własnego. Bo bez tego twój obecny czynsz powinien być sumą zysku dla właściciela (gminy), zamortyzowanym kosztem wybudowania budynku, składką remontową itd. Mam osobiście wielką nadzieję, że kiedyś któryś rząd zabroni dotowania mieszkań komunalnych (a wprowadzi normalne zasiłki socjalne dla tych, których nie stać na mieszkanie) i sytuacja się odwróci. Dopóki trwamy w obecnym stanie mieszkanie socjalne jest "skarbem" i nie ma sensu go wykupywać. Choćby dlatego, że wynajmująca gmina płaci również za ciebie dziś ubezpieczenie nieruchomości oraz musi ci zapewnić nowe mieszkanie w razie np. katastrofy budowlanej. Taki "pakiet" ubezpieczeniowy to dodatkowe kilkaset złotych miesięcznie które otrzymujesz z naszych podatków.

• 2 weeks później...

Korzysci:

ja osobiscie mam opłaty połowe nizsze niz miałam (tzw zasiłki + fundusz remontowy),

mam wpływ i wgląd na wszystkie remonty, wydatki i zyski bloku

i co oczywiste mieszkanie jest moja własnoscią i moge z nim zrobic co mi sie tylko podoba: mieszkac, wynając, zamienic, sprzedac (tu zdecydowany zarobek, jakas 4 czy 5 krotnosc tego co zapłaciłam za mieszkanie miastu)

Przeciw:

nie znam

William ubezpieczenie np naszego bloku jest płacone z tzw zasiłków. Wysokosc ubezpieczenia jest ustalana na radach wspólnoty.

• 4 months później...
Gość zibik_eng

Zależy w jakim stanie technicznym jest kamienica/bloku, z którego roku, czy nie jest pod konserwatorem, ile jest lokali etc etc.

Brak czynszu wielu ludziom przesłania ważniejsze i kosztowniejsze sprawy związane z byciem właścicielem nieruchomości (wykupujesz mieszkanie a naprawdę wykupujesz ileś % z całości budynku).

Na właścicielach (i współwłaścicielach) ciążą obowiązki wynikające z Prawa Budowlanego i wielu innych przepisów, które niestety trzeba wypełniać. Zaczynając od odsnieżania chodniczka w zimie (zgodnie z posiadanym udziałem) po wymianę zgniłej więźby dachowej i kładzeniu nowych dachówek (koszt dla małej kamieniczki ~150 tys w zwyż... koszta dzielone wg. posiadanych udziałów....). Nie mówiąc o drobnych naprawach i obowiązkowych kontrolach okresowych.

ps. W swoim życiu zawodowym miałem przyjemność zetknąć się z sytuacją wykupu zabytkowej kamienicy od gminy... 8 mieszkań, 2 sklepy na parterze. Lokatorzy nie mogli się doczekać aż będą "właścicielami" i pewnie już nimi są.... problem w tej kamienicy był taki że ściana zewnętrzna (od podwórza) odspajała się od reszty budynku, a pęknięcia murów były tak szerokie (na przestrzał do klatki schodowej) że można było wsadzić kciuka.... koszta ratowania tejże kamienicy wielokrotnie przewyższały koszt zburzenia i wybudowania nowego budynku (tzw plomby z otworzeniem starej elewacji).

Gmina musiała być przeszczęśliwa pozbywając się bardzo kosztownego "problemu"....

Edytowane przez zibik_eng