Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór 3 drożny ESBE jak go ustawić??

PliP

Recommended Posts

Mam zamontowany zawór trójdrożny ESBE taki jak ten poniżej.

Przed zamontowanie zrobiłem sobie zdjęcia kiedy i jak jest otwarty. Po zamontowaniu wykonawca zdjął pokrętło, przestawił skalę i pogubiłem się.

O co chodzi.: Po zdjęciu pokrętła widoczny jest czterobok z jedną ścianą inna - ściętą.

Jaką część rozdzielacza prezentuje ta ścięta ściana?

- kiedy woda do góry popłynie zarówno z prawej jak i z lewej strony?

- kiedy otwarta jest góra i prawy bok?

- kiedy otwarta jest góra i lewy bok?

Ewentualnie będę musiał podjechać do sklepu i obejrzeć jeszcze raz ten zawór :/

http://www.esbe-spb.ru/001/imgprods3/100010.jpg

Już go rozgryzłem na 99,9%

- Jeżeli z LEWEJ jest dojście wody z pieca

- Jeżeli z Prawej jest dojście wody z powrotu

- Jeżeli do góry jest wyjście wody na grzejniki

TO:

1. Podziałka skali powinna być na PRAWEJ GÓRNEJ ćwiartce.

2. Większa część skali jest u góry i zwęża się ku prawej dolnej części.

3. Po zdjęciu pokrętła ścięta część trzpienia "nasada pokrętła" powinna być w dolnej części - odzwierciedla ona położenia "zamykacza"

4. Czarne pokrętło zakładamy tak aby kreska czerwona była do góry.

WÓWCZAS:

1. Kreska u góry oznacza otwarcie wyjścia z pieca na 100% i woda idzie na grzejniki

2. Kręcąc w prawo przymykamy wlot gorącej wody z pieca i na obieg wraca większa część wody z powrotu

3. Przekręcając pokrętło w prawo o 90* zamykamy całkowicie wlot wody z pieca- gorąca woda nie jest pobierana z pieca.

• 4 months później...

No super że Ci się udało! ja mam taki sam zawór i wielki problem, bo zdaje się że nic nie działa jak powinno - a przynajmniej tak mi się wydaje... Ja mam zupełnie odwrotne połączenie, tzn.

- z prawej mam dojście wody z pieca

- z lewej mam połączenie na grzejniki (tak mi sie przynajmniej wydaje)

- od dołu mam połączenie z zasobnikiem

Dodatkowo u mnie jest kominek z płaszczem wodnym i niby ten zawór miał sam regulować wszystko tzn. jeśli woda z kominka jest wystarczająco mocno nagrzana, to zawór powinien zamknąć dojście z pieca i przesyłać nagrzaną wodę z bufora na grzejniki i c.w.u. ... Baba jestem i jakoś takie instalacje do mnie nie przemawiają... Solary mają ogrzewać tylko c.w.u. ale ich też jakoś jeszcze nie rozgryzłam :(

Zdjęłam - i nic tam nie ma :( znaczy ponoć trzeba zdjąć obudowę. No i w takim układzie to ja wolę chyba się nie dotykać... Hydraulik ponoć przestawił wszystko żeby było we właściwych pozycjach, ale potrzebny jest jeszcze jakiś przekaźnik (opinia gościa z serwisu Vaillanta który był wszystko sprawdzać...). Ech... może dożyję, jak mnie szlag wcześniej nie trafi...

• 1 year później...

Odgrzewam stary temat, ale chyba na czasie :)

Mam problemy z ustawieniem podłogówki ponieważ z tego co zauważyłem, hydraulik źle podłączył ten zawór - odwrotnie (wedle schematu fenix2).

Zasilanie wchodzi tam gdzie jest symbol trójkąta, a wychodzi tam gdzie jest kwadrat, a oprócz tego źle był ustawiony "zamykacz".

Przestawiłem go w tym momencie w ten sposób,że automatycznie poprzez siłownik dopuszczana jest woda z zasilania, ale "zamykacz" przesuwa nie w stronę kółeczka czyli powrotu, ale w przeciwną. Zatem do całkowicie otwartego powrotu jest dopuszczane zasilanie.

I teraz pytanie, czy tak może pozostać, czy należy przerobić instalację tak, aby "zamykacz" przy otwieraniu zasilania przymykał powrót?

Czy ma to ma, a jeśli tak duży wpływ na ogrzewanie podłogowe?

Z tego z zrozumiałem to najlepszym rozwiązaniem jest przestawić siłownik aby myślał w drugą stronę.

Nie martw się... u mnie instalację CO i CWU robiła hiper super ekipa, a potem siedziałem i sam dłubałem oraz poprawiałem bo np zawory RTL zamontowali na zasilaniu podłogówki - zamiast na powrocie itd itd.

W tym roku jak czas pozwoli to przerobie jeszcze wyjścia z kotła w tym cały zawór trójdrożny.