PliP 18.09.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Mam zamontowany zawór trójdrożny ESBE taki jak ten poniżej. Przed zamontowanie zrobiłem sobie zdjęcia kiedy i jak jest otwarty. Po zamontowaniu wykonawca zdjął pokrętło, przestawił skalę i pogubiłem się. O co chodzi.: Po zdjęciu pokrętła widoczny jest czterobok z jedną ścianą inna - ściętą.Jaką część rozdzielacza prezentuje ta ścięta ściana?- kiedy woda do góry popłynie zarówno z prawej jak i z lewej strony?- kiedy otwarta jest góra i prawy bok?- kiedy otwarta jest góra i lewy bok? Ewentualnie będę musiał podjechać do sklepu i obejrzeć jeszcze raz ten zawór :/http://www.esbe-spb.ru/001/imgprods3/100010.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.09.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Już go rozgryzłem na 99,9%- Jeżeli z LEWEJ jest dojście wody z pieca- Jeżeli z Prawej jest dojście wody z powrotu- Jeżeli do góry jest wyjście wody na grzejnikiTO:1. Podziałka skali powinna być na PRAWEJ GÓRNEJ ćwiartce.2. Większa część skali jest u góry i zwęża się ku prawej dolnej części.3. Po zdjęciu pokrętła ścięta część trzpienia "nasada pokrętła" powinna być w dolnej części - odzwierciedla ona położenia "zamykacza"4. Czarne pokrętło zakładamy tak aby kreska czerwona była do góry.WÓWCZAS:1. Kreska u góry oznacza otwarcie wyjścia z pieca na 100% i woda idzie na grzejniki2. Kręcąc w prawo przymykamy wlot gorącej wody z pieca i na obieg wraca większa część wody z powrotu3. Przekręcając pokrętło w prawo o 90* zamykamy całkowicie wlot wody z pieca- gorąca woda nie jest pobierana z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 No super że Ci się udało! ja mam taki sam zawór i wielki problem, bo zdaje się że nic nie działa jak powinno - a przynajmniej tak mi się wydaje... Ja mam zupełnie odwrotne połączenie, tzn. - z prawej mam dojście wody z pieca - z lewej mam połączenie na grzejniki (tak mi sie przynajmniej wydaje) - od dołu mam połączenie z zasobnikiem Dodatkowo u mnie jest kominek z płaszczem wodnym i niby ten zawór miał sam regulować wszystko tzn. jeśli woda z kominka jest wystarczająco mocno nagrzana, to zawór powinien zamknąć dojście z pieca i przesyłać nagrzaną wodę z bufora na grzejniki i c.w.u. ... Baba jestem i jakoś takie instalacje do mnie nie przemawiają... Solary mają ogrzewać tylko c.w.u. ale ich też jakoś jeszcze nie rozgryzłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Za zaworku powinnaś mieć oznaczenie przyłączy symbolami (■●▲). http://img683.imageshack.us/img683/9242/zawesbe.jpg http://img683.imageshack.us/i/zawesbe.jpg/http://img683.imageshack.us/i/zawesbe.jpghttp://img683.imageshack.us/i/zawesbe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 dzięki Fenix2. Właśnie znalazłam te rysunki - nawet je sobie przerysowałam - tyle że do góry nogami, bo tak mam założony. Rozumiem, że żeby zobaczyć oznaczenia powinnam zdjąć obudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Pokrętło musisz zdjąć. Jeśli nie widac ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Zdjęłam - i nic tam nie ma znaczy ponoć trzeba zdjąć obudowę. No i w takim układzie to ja wolę chyba się nie dotykać... Hydraulik ponoć przestawił wszystko żeby było we właściwych pozycjach, ale potrzebny jest jeszcze jakiś przekaźnik (opinia gościa z serwisu Vaillanta który był wszystko sprawdzać...). Ech... może dożyję, jak mnie szlag wcześniej nie trafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Może chodzi o siłownik który będzie "automagicznie" regulował zaworem w zależności od zadanej temp.Jaką obudowę? czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Może to i siłownik - bo ma automatycznie regulować zaworem, jak mówisz. Mówiąc obudowa mam na myśli rozkręcenie tego zaworu - bo jest spięty dwoma śrubkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 18.02.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Odgrzewam stary temat, ale chyba na czasie Mam problemy z ustawieniem podłogówki ponieważ z tego co zauważyłem, hydraulik źle podłączył ten zawór - odwrotnie (wedle schematu fenix2). Zasilanie wchodzi tam gdzie jest symbol trójkąta, a wychodzi tam gdzie jest kwadrat, a oprócz tego źle był ustawiony "zamykacz". Przestawiłem go w tym momencie w ten sposób,że automatycznie poprzez siłownik dopuszczana jest woda z zasilania, ale "zamykacz" przesuwa nie w stronę kółeczka czyli powrotu, ale w przeciwną. Zatem do całkowicie otwartego powrotu jest dopuszczane zasilanie. I teraz pytanie, czy tak może pozostać, czy należy przerobić instalację tak, aby "zamykacz" przy otwieraniu zasilania przymykał powrót? Czy ma to ma, a jeśli tak duży wpływ na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.02.2012 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Z tego z zrozumiałem to najlepszym rozwiązaniem jest przestawić siłownik aby myślał w drugą stronę. Nie martw się... u mnie instalację CO i CWU robiła hiper super ekipa, a potem siedziałem i sam dłubałem oraz poprawiałem bo np zawory RTL zamontowali na zasilaniu podłogówki - zamiast na powrocie itd itd.W tym roku jak czas pozwoli to przerobie jeszcze wyjścia z kotła w tym cały zawór trójdrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 18.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Plip, a jest możliwość przestawienia siłownika, aby chodził w drugą stronę? Co do fachowców to temat rzeka nie mówiąc już o serwisantach od pieca, bo mam już trzeciego w ciągu 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.02.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tego to już tobie nie powiem - nie wiem jaki masz siłownik oraz jaki masz sterownik oraz gdzie masz zamontowane czujniki temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts