cyrbed 15.11.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Panowie, jestem troche zdruzgotanny, potrzebuje zrobyc izolacje na dach, mktory ma pape, pelne deskowanie i 100 lat. Drzewem nie osciedzano. Zalozyleme okna dachowe, papa jest prawdopodobnie na niektorych miejscach troche popekana i przy ramach okien troche wilgoc sie pojawia. Nie stety pomysl zuzytkowania poddasza powstal troche zapojo, zeby teraz kapitalnie naprawiac dach. Jaka izolacje mam tam dac, zeby bylo OK i zeby nieobnizyc drastycznie poddasze. Nie mowie, ze cena nie gra roli, ale jakas strednia zlota droge bym wybral, Mozna prosic o rade, gdyz z calego furum sie tego nie doczytale. Najbardziej mi sie podobal pomysl - przerwa styropian i potem pianka. krokwie maja 16 -20 cm w sam raz by pasowalo. potem na calosc pojdzie plyta G-K przepaszam za gramatyke, nie jestem Polakiem, ale tez nie z poza europy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Za mało danych aby profesjonalnie doradzić. Montowanie izolacji w konstrukcji (pomiędzy krokwiami i pod nimi) wymaga wykonania drożnej i funkcjonującej (z wlotem i wylotem) szczeliny wentylacyjnej i jest to wymóg konieczny. Czy istnieje taka możliwość? Przed montażem izolacji cieplnej dach musi być szczelny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 15.11.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Tak wlasnie myslalem, wg Pana zalecen:- pod deskamy szczelina 2-3 cm zrobina przez wzdluznie przymocowane kontrlaty obok krokwi- do tego dolozony styropian 5 cm- na to natrysk pianka zamkiento komorkowa 10cm, tak zeby doszlo do calkowitego pokrycia i krokiew- przerwa pomiedzi deskamy i steropianem podciagnieta az do gory a tam zrobiony na zewnatrz wywietrznik - komin jezeli chodzi o szczelnosc dachu, to czekam na lepsza pogode i nasmaruje dach czym porzadnym \dam sobie doradzic i na wiosne\latem na cieplo nowa papa, lub blacha\trapez.czy to sluszna koncepcia ?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 15.11.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Może być z dobrzej paroizolacjej a osłoną od ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Ja zamontujesz blachę trapezową będzie konieczność umieszczenia okien połaciowych wyżej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 17.11.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Może być z dobrzej paroizolacjej a osłoną od ognia. witam, nie zalapalem o co chodzi - gdzie ma byc ta dobra paroizolacyjna .... folia? - dla czego oslona od ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 17.11.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Ja zamontujesz blachę trapezową będzie konieczność umieszczenia okien połaciowych wyżej. Pozdrawiam. no, tak, ale okna sa troche wyzej, moze jak bym dal trapez nizki, bezposrednio na pape, jak to jest dopuscialne, dach bedzie odpowietrzony od dola a trapez tez daje przewiew, co Pan na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 To jest zły montaż bo nie gwarantuje szczelności krycia wstępnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 17.11.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) ... - gdzie ma byc ta dobra paroizolacyjna .... folia? - dla czego oslona od ognia 1. Tak, paroizolacyjna folia. Samemu styropianu i piankie PU nie potrzebne folii, ale są jeszcze drewno. 2. Styropian, pianka PU i drewno są palącymi materialami (zwłaszcza razem). Dlatego ich zużycie musie być zgodne z regulami. Edytowane 17 Listopada 2015 przez MWer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.11.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Ludzie co się z wami dzieje? Czytacie to co piszecie? Przecież to jak z badziewnego translatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Bądź wyrozumiały, "MWer" dopiero uczy się polskiego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 17.11.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 teraz nie wiem, czy sa zle zamontowane okna, albo ze zly montaz nie gwarantujacy krycia wstepnego dotyczy trapezu.Co to krycie wstepne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 17.11.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 a moze wystarczy pomalowac drzewo jakas masa nie palaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 17.11.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Bądź wyrozumiały, "MWer" dopiero uczy się polskiego. Pozdrawiam. Panowie, forum zaczyna byc miedzinarodowe, chyba dobrze nie? a ze jezyk Polski troche przekrecony? wystarczy posluchac mlodziezy to dopiero klapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Uwaga o złym montażu dotyczyła blachy trapezowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrbed 18.11.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 a reszta tznszczelina - styropian - pianka - plyta gk moze byc?albo jescie gdzie jakas folia zaczekanie dachu rozwiazane - Zle\nie?przyklejona papa przy montazu okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 03.01.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ja zastosowałem u siebie jedną z lepszych pianek sealection500, grubosć 20cm i z samego ocieplenia jestem baaardzo zadowolony. Nie pyli mi się żadna wełna po domu, sprawa została załatwiona w kilka godzin. Jest jednak jeden haczyk, o ktorym wcześniej nie pomyślałem. Kompletny brak wygłuszenia dźwięków z ulicy , choć teoretycznie pianka ma podobne własciwości do wełny. Niestety ja na poddaszu słyszę każdy przejeżdżający na ulicy rower. Zamknąłem poddaszę płytami G-K, ale to nic nie dało. Zastanawiam się nad wpuszczeniem w wolną przestrzeń celulozy albo ekofibru. Sama pianka rewelacja, niestety chyba tylko dla ludzi mieszkających na uboczu...Na poddasze tylko i wyłącznie pianka otwrto komórkowa. Jak ktoś Ci wciska zamknięto komorkową, to alo się nie zna, ale chce więcej zarobic. Z-K to się na stropy stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 04.01.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 @uri222 a na co natryskiwałeś piankę? Czy zastosowałeś jakieś warstwy paroizolacji od wewnątrz? Nie mniej ciekawa sprawa z tą izolacyjnością akustyczną. Z ulicy to raczej dźwięki powietrzne dochodzą więc powinny być tłumione przez masę, której piance brak ale grubość przegrody też powinna robić swoje. A czy czasem między pianką a płytą oraz między pokryciem dachowym a dociepleniem nie tworzy się jakieś pudło rezonansowe? Może pod płytę GK trzeba dać 5cm twardej wełny i podwójną GK? to powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 05.01.2016 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) To stary budynek , więc na poddaszu widziałem tylko dachówki. Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. Może dodam jeszcz e, ż ezbiłem sobie strop z samego poddasza i do samej góry pociągnąłem regipsy- efekt trójkąta na poddaszu. Płyt już nie będe rozbierać ,bo szkoda mi pracy, ale myślę o wdmuchiwaniu ekofibru albo celulozy.Poniżej kilka fotek na picasawebz przebiegu remontu https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016 Edytowane 5 Stycznia 2016 przez uri222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 05.01.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 ja mam u siebie średnio 30cm pianki bayer-covestro i stwierdzam że dobrze wygłuszyła poddasze. Nie mam jeszcze płyt k-g. Nad pianką jest szczelina wentylacyjna 2,5-3cm a nad nią deskowanie i gont bitumiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts