Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

Panowie,

jestem troche zdruzgotanny,

potrzebuje zrobyc izolacje na dach, mktory ma pape, pelne deskowanie i 100 lat. Drzewem nie osciedzano. Zalozyleme okna dachowe, papa jest prawdopodobnie na niektorych miejscach troche popekana i przy ramach okien troche wilgoc sie pojawia. Nie stety pomysl zuzytkowania poddasza powstal troche zapojo, zeby teraz kapitalnie naprawiac dach.

Jaka izolacje mam tam dac, zeby bylo OK i zeby nieobnizyc drastycznie poddasze.

Nie mowie, ze cena nie gra roli, ale jakas strednia zlota droge bym wybral,

Mozna prosic o rade, gdyz z calego furum sie tego nie doczytale.

Najbardziej mi sie podobal pomysl - przerwa styropian i potem pianka.

krokwie maja 16 -20 cm w sam raz by pasowalo.

potem na calosc pojdzie plyta G-K

przepaszam za gramatyke, nie jestem Polakiem, ale tez nie z poza europy :D

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za mało danych aby profesjonalnie doradzić. Montowanie izolacji w konstrukcji (pomiędzy krokwiami i pod nimi) wymaga wykonania drożnej i funkcjonującej (z wlotem i wylotem) szczeliny wentylacyjnej i jest to wymóg konieczny. Czy istnieje taka możliwość? Przed montażem izolacji cieplnej dach musi być szczelny. Pozdrawiam.

Tak wlasnie myslalem, wg Pana zalecen:

- pod deskamy szczelina 2-3 cm zrobina przez wzdluznie przymocowane kontrlaty obok krokwi

- do tego dolozony styropian 5 cm

- na to natrysk pianka zamkiento komorkowa 10cm, tak zeby doszlo do calkowitego pokrycia i krokiew

- przerwa pomiedzi deskamy i steropianem podciagnieta az do gory a tam zrobiony na zewnatrz wywietrznik - komin

jezeli chodzi o szczelnosc dachu, to czekam na lepsza pogode i nasmaruje dach czym porzadnym \dam sobie doradzic i na wiosne\latem na cieplo nowa papa, lub blacha\trapez.

czy to sluszna koncepcia ?

Pozdrawiam,

...

- gdzie ma byc ta dobra paroizolacyjna .... folia?

- dla czego oslona od ognia

1. Tak, paroizolacyjna folia. Samemu styropianu i piankie PU nie potrzebne folii, ale są jeszcze drewno.

2. Styropian, pianka PU i drewno są palącymi materialami (zwłaszcza razem). Dlatego ich zużycie musie być zgodne z regulami.

Edytowane przez MWer

• 1 month później...
Ja zastosowałem u siebie jedną z lepszych pianek sealection500, grubosć 20cm i z samego ocieplenia jestem baaardzo zadowolony. Nie pyli mi się żadna wełna po domu, sprawa została załatwiona w kilka godzin. Jest jednak jeden haczyk, o ktorym wcześniej nie pomyślałem. Kompletny brak wygłuszenia dźwięków z ulicy , choć teoretycznie pianka ma podobne własciwości do wełny. Niestety ja na poddaszu słyszę każdy przejeżdżający na ulicy rower. Zamknąłem poddaszę płytami G-K, ale to nic nie dało. Zastanawiam się nad wpuszczeniem w wolną przestrzeń celulozy albo ekofibru. Sama pianka rewelacja, niestety chyba tylko dla ludzi mieszkających na uboczu...Na poddasze tylko i wyłącznie pianka otwrto komórkowa. Jak ktoś Ci wciska zamknięto komorkową, to alo się nie zna, ale chce więcej zarobic. Z-K to się na stropy stosuje.

@uri222 a na co natryskiwałeś piankę? Czy zastosowałeś jakieś warstwy paroizolacji od wewnątrz?

Nie mniej ciekawa sprawa z tą izolacyjnością akustyczną. Z ulicy to raczej dźwięki powietrzne dochodzą więc powinny być tłumione przez masę, której piance brak ale grubość przegrody też powinna robić swoje. A czy czasem między pianką a płytą oraz między pokryciem dachowym a dociepleniem nie tworzy się jakieś pudło rezonansowe? Może pod płytę GK trzeba dać 5cm twardej wełny i podwójną GK? to powinno pomóc.

To stary budynek , więc na poddaszu widziałem tylko dachówki. Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. Może dodam jeszcz e, ż ezbiłem sobie strop z samego poddasza i do samej góry pociągnąłem regipsy- efekt trójkąta na poddaszu. Płyt już nie będe rozbierać ,bo szkoda mi pracy, ale myślę o wdmuchiwaniu ekofibru albo celulozy.Poniżej kilka fotek na picasawebz przebiegu remontu

https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016

Edytowane przez uri222