Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raz to plastyczność jednego i drugiego materiału. Przy pracy więźby mniejsze ryzyko popękania izolacji a dwa to szczelność dla pary. Materiał o większej szczelności wolałbym mieć wewnątrz dając wełnie większe szanse na pozbycie się ewentualnej wilgoci dzięki szczelinie.
Zawsze powinno się wykonywać szczelinę. Przepływ powietrza w szczelinie chroni konstrukcję. Pozdrawiam.

Widzę, że różnica zdań w tej kwestii na charakter fundamentalny. Już pisałem, że probleme waty jest to, że bez szczeliny wentylacyjnej samoistnie, wskutek zjawisk konwekcji powietrza w warstwie waty, powstanie zawilgocenie. To zawilgocenie musi być osuszane ruchem powietrza w szczelinie wentylacyjnej. W piance OK NIE ZAISTNIEJE ten problem ze względu na olbrzymi opór powietrzny. Układ (od dołu) piankaOK/więźba+deskowanie/membrana paroprzepuszczalna jest układem o wysokiej dyfuzyjności przy olbrzymim oporze i szczelności powietrznej.

Edytowane przez mat3006
Ci co natryskują piankę nie maja pojęcia o funkcji dachu. Spytaj na jaki okres udzielają gwarancji? Co do propozycji łączenia materiałów izolacyjnych podziela pogląd "plusfoto". Pozdrawiam.
Ci co natryskują piankę nie maja pojęcia o funkcji dachu.

A to ciekawy pogląd... Z pewnością (?) przemyślany i precyzyjnie wyrażony. Czy można, zatem, prosić o rozwinięcie i uzasadnienie?

Edytowane przez mat3006
Raz to plastyczność jednego i drugiego materiału. Przy pracy więźby mniejsze ryzyko popękania izolacji a dwa to szczelność dla pary. Materiał o większej szczelności wolałbym mieć wewnątrz dając wełnie większe szanse na pozbycie się ewentualnej wilgoci dzięki szczelinie.

Oczywiście.

A to ciekawy pogląd... Z pewnością (?) przemyślany i precyzyjnie wyrażony. Czy można, zatem, prosić o rozwinięcie i uzasadnienie?

Niektórzy nie mają... nie wszyscy. Nie można każdego do jednego wora wrzucać.

Niektórzy nie mają... nie wszyscy. Nie można każdego do jednego wora wrzucać.

Oczywiście , że tak ale Wielki Autorytet autorytarnie stwierdził co stwierdził... Ila ja dachów spapranych przez "elitarnych" dekarzy widziałem to szkoda gadać. Już podejmowałem próbę przemówienia, że pianka otwarto-komórkowa jest materiałem o zupełnie innej fizyce i innym zachowaniu niż wszelakie waty. Ale inercja, tym większa im Większy Autorytet, jest ogromna. To co wbite głęboko nt. stosowania waty musi być prawdą i dla innych materiałów... Otóż NIEKONIECZNIE!

Witam

Siedze wlasnie i szperam czy wymieniac izolacje stropu/dachu na welne czy pianke az tu znalazlem

informacje, ze popularna w kraju pianka firmy Demilec Sealection 500 ma spore problemy w USA:

https://www.google.pl/search?q=Demilec+Class+Action&oq=Demilec+Class+Action&aqs=chrome..69i57j69i60&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nie wiem czy ta informacja pojawila sie w watku (nie dam rady przeczytac wszystkiego) i co wazniejsze

czy zostalo to wyjasnione w ktorakolwiek strone - czy mozna stosowac bez obawy o bezpieczenstwo

czy tez nalezy omijac z daleka?

Jakub

... W piance OK NIE ZAISTNIEJE ten problem ze względu na olbrzymi opór powietrzny. Układ (od dołu) piankaOK/więźba+deskowanie/membrana paroprzepuszczalna jest układem o wysokiej dyfuzyjności przy olbrzymim oporze i szczelności powietrznej.

Wysoka dyfuzyjność i olbrzymi opór to również ciekawy pogląd. Czy można zatem prosić o rozwinięcie i uzasadnienie?

A tak na marginesie nie jestem żadnym wielkim autorytetem. Przedstawiam własny pogląd w tej kwestii do czego mam niezbędne prawo. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi
  • 5 weeks później...
Przymierzam się do ocieplenia pianką stropu betonowego nad poddaszem, odrzuciłem pomysły z wełną, która z czasem pewnie zjechałaby ze stromego skosu, jak i ze styropianem ze względu na niepewną szczelność takiej izolacji. Plan to ok. 20 cm natryśniętej na beton warstwy, pod krokwie i między nie. Czy takie rozwiązanie ma szansę się sprawdzić?

No i finalizując podrzucam dwa zdjęcia z realizacji pianowania betonowego skosu.

piana1.jpgpiana2.jpg

piana3.jpg

Edytowane przez johan_e
  • 2 weeks później...
Nie zauważyłem wcześniej tego pytania. proszę o doprecyzowanie informacji. Bardzo często, mam wrażenie że z premedytacją, jest mylona pianka ZK i OK. Czy przypadkiem nie o to tutaj głównie chodzi? Nie wykluczam, że źle wykonany i zastosowany (zwłaszcza na zamknięte papą od góry deski) natrysk pianki OK mógł mieć wpływ na kondycję elementów drewnianych ale pianka OK, sama w sobie ma bardzo mały opór dyfuzyjny (mi=3).

Witam wszystkich. Chcę zostać przy pełnym deskowaniu i tu pojawia się problem z wentylacją.

Ostatecznie wyklarował mi się taki układ:

dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk

Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji.

Witam wszystkich. Chcę zostać przy pełnym deskowaniu i tu pojawia się problem z wentylacją.

Ostatecznie wyklarował mi się taki układ:

dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk

Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji.

A nie lepiej, po prostu zrezygnować z papy i zastąpić ją dobrej klasy i trwałości membraną? Wprawdzie wata dalej będzie potrzebowała przewietrzania pod deskami (szczelina z wlotem i wylotem i dodatkową membraną) ale pianka Ok oraz np. celuloza już nie i można je aplikować bezpośrednio na/pod deski.

Co Wy z tą papą? To dobre pokrycie ale na inne materiały lub układy dachu.

Szczelinę mam już zakrytą i zaizolowaną wokół murłaty i z izolacją raczej chcę wyjść jak najwyżej z uwagi na ściankę kolankową. Do tego jak wspomniałeś, potrzebna jest wentylacja, a przez deski to z tym ciężko.

Czy układ zaproponowany przeze mnie będzie dobry? Domyślam się, że na pewno droższy i bardziej skomplikowany, ale w ocieplenie mogę wrzucić co zechcę.

A nie lepiej, po prostu zrezygnować z papy i zastąpić ją dobrej klasy i trwałości membraną? ...

Nie lepiej bo nie ma membran o dobrej trwałości. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

A co myślicie o układzie:

- 20 cm wełny (najpewniej 0,034-0,035)

- 10 cm płyty Thermano

Będzie on poprawny?

Pomijam tutaj cenę, z powodu której ostatnio skłaniam się ku wełnie w dwóch warstwach. Ekipa bez ocieplania wełną bierze tylko 15 zł / m2 mniej. Gdyby miała być pianka to pewnie i tak doliczyliby z 10 zł / m2 za rozebranie i ponowne złożenie stelaży.

A co myślicie o układzie:

- 20 cm wełny (najpewniej 0,034-0,035)

- 10 cm płyty Thermano

Będzie on poprawny?

Pomijam tutaj cenę, z powodu której ostatnio skłaniam się ku wełnie w dwóch warstwach. Ekipa bez ocieplania wełną bierze tylko 15 zł / m2 mniej. Gdyby miała być pianka to pewnie i tak doliczyliby z 10 zł / m2 za rozebranie i ponowne złożenie stelaży.

Ile m2 do docieplenia i jaka cena za całość? Ile wełny łącznie?

Pewnie ostatecznie skończy się na wełnie 0,035. Analizowałem też piankę OK + ZK pod krokwie. Ale różnica w cenie jest kolosalna. Ekipa od wykończeń weźmie te same pieniądze niezależnie, czy sami będą ocieplać wełną, czy bez wełny, ale z podwójną robotą przy stelażach.

Za 20 cm OK + 10 cm ZK zapłacę zapewne więcej niż 100 zł / m2.

edit. Mam ok. 178 m2.

edit 2. Mam oferty od 60 zł do 120 zł / m2

Edytowane przez kerad85