Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

.....Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. .....

https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016

Link do zdjęć nie działa ale zastanawia mnie czy membranę nakładałeś po zdjęciu dachówek od zewnątrz czy od wewnątrz. Jeżeli od wewnątrz to czy nałożyłeś prosty pas między krokwiami czy otuliłeś krokwie i wykorzystałeś przestrzeń między krokwiami na docieplenie?

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czemu nie działa, skopiowałem teraz link i odpala mi zdjęcia bez problemu. Nie zdejmowałem dachówek, membrana miała służyć tylko temu by pianka nie uciekała między dachówkami .Membranę przybijałem między krokwiami, wykorzystując przestrzeń między nimi do ocieplenia. Przyczepiałem ją na sztywno , zostawiając ok 2-3 cm luzu od dachówki.

Topniejący śnieg wdmuchany pod dachówkę lub awaria jakiejś dachówki to woda odprowadzona na murłatę a do tego krokwie nie chronione. Do tej pory miałeś pokrycie dachu pod kontrolą a po natryśnięciu pianki tą kontrolę utraciłeś. Pozdrawiam.

Jest trochę racji w tym co piszesz, ale ejstem też optymistą.... Dom ma ok 80-100 lat. Byłem pewien, że dach jest w fatalnym stanie, ale po dostaniu się do niego w pełnej okazałości okazało się, że drewno jest jak nowe. Założyłem więc , że przez najlbiższe kilka lat się nic nie zmieni. Edytowane przez uri222

Tu mnie zaskoczyłeś. Piankę mam otwarto-komórkową i nie stosowałem żadnej paroizolacji. Kilku wykonawców mi tłumaczyło, że w przypadku warstwy 15cm (a ja mam 20cm ) jest to niepotrzebne, gdyz pianką nie zatrzymuje wody i bardzo szybko ją oddaje. Podsyłali mi nawet jakieś linki, np ten

http://pu-online.pl/artykuly-testy-recenzje/180-pianka-poliuretanowa-na-poddasze-czy-stosowac-folie

.....Kilku wykonawców mi tłumaczyło......

Wykonawca, który robi to co robi zawsze wytłumaczy tak, żeby sprzedać swój produkt.

Tutaj chodzi o warstwy przegrody. Dachówki nie są szczelnym pokryciem i zawsze trochę deszczu z wiatrem, śniegu itp. się tam może dostać. Dodatkowo może wystąpić na powierzchni krokwi (szczególnie na styku z membraną) lub wewnątrz pianki (od strony zewnętrznej) zjawisko kondensacji pary wodnej w wyniku jej dyfuzji przez przegrodę. Zasadą budowania przegród w naszym klimacie jest to aby od wewnątrz maksymalnie ograniczyć ilość pary wnikającej w lekką przegrodę (a taką jest pianka). To zapobiega dużej kondensacji od strony zewnętrznej.

Innymi słowy warto przed wykonaniem takich prac dokonać odpowiednich obliczeń cieplno wilgotnościowych przegrody a nie tylko cieplnych. Obliczenia wilgotnościowe (o ile mamy prawdziwe parametry materiałów) pozwolą na uniknięcie problemów z kondensacją w przegrodzie. Ciągłe i szczelne warstwy membran lub odpowiednio wentylowana przegroda zapewnią brak innych problemów na styku materiałów.

Więc chyba niestety cena.

Dach mam dwuspadowy do ocieplenia 185m2 krokwie 18cm

folia membrana turbo 3000+ dachówka ceramiczna Roben Bergamo.

Projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_lubiany-wariant-iv,2886,0,0.htm

z adaptacją poddasza.

I bije się z myślami czy 20cm otwartokomórkowej (58-60zł/m2)

czy MEGAROCK PLUS 15cm i ROCKMIN PLUS 10cm

• 1 month później...