brunoted 06.01.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 .....Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. ..... https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016 Link do zdjęć nie działa ale zastanawia mnie czy membranę nakładałeś po zdjęciu dachówek od zewnątrz czy od wewnątrz. Jeżeli od wewnątrz to czy nałożyłeś prosty pas między krokwiami czy otuliłeś krokwie i wykorzystałeś przestrzeń między krokwiami na docieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 06.01.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Nie wiem czemu nie działa, skopiowałem teraz link i odpala mi zdjęcia bez problemu. Nie zdejmowałem dachówek, membrana miała służyć tylko temu by pianka nie uciekała między dachówkami .Membranę przybijałem między krokwiami, wykorzystując przestrzeń między nimi do ocieplenia. Przyczepiałem ją na sztywno , zostawiając ok 2-3 cm luzu od dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Tak naprawdę nie masz krycia wstępnego, to duże ryzyko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 06.01.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Możesz rozszerzyć swoją wypowiedź? Czemu duże ryzyko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Topniejący śnieg wdmuchany pod dachówkę lub awaria jakiejś dachówki to woda odprowadzona na murłatę a do tego krokwie nie chronione. Do tej pory miałeś pokrycie dachu pod kontrolą a po natryśnięciu pianki tą kontrolę utraciłeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 07.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Jest trochę racji w tym co piszesz, ale ejstem też optymistą.... Dom ma ok 80-100 lat. Byłem pewien, że dach jest w fatalnym stanie, ale po dostaniu się do niego w pełnej okazałości okazało się, że drewno jest jak nowe. Założyłem więc , że przez najlbiższe kilka lat się nic nie zmieni. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez uri222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Wszystko było OK bo strych był nieużytkowy i była doskonała wentylacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 08.01.2016 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kurcze , zmartwiłeś mnie teraz. Wykonawca o niczym takim nie wspominał. Będę musiał częsciej okna otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Jaka pianka została zastosowana? Jak komorowootwarta to musi być bardzo dokładnie wykonana paroizolacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 08.01.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Tu mnie zaskoczyłeś. Piankę mam otwarto-komórkową i nie stosowałem żadnej paroizolacji. Kilku wykonawców mi tłumaczyło, że w przypadku warstwy 15cm (a ja mam 20cm ) jest to niepotrzebne, gdyz pianką nie zatrzymuje wody i bardzo szybko ją oddaje. Podsyłali mi nawet jakieś linki, np ten http://pu-online.pl/artykuly-testy-recenzje/180-pianka-poliuretanowa-na-poddasze-czy-stosowac-folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Skoro para wodna przechodzi przez piankę to jak dojdzie do kondesacji to gdzie ta woda spłynie? Czas pokarze kto miał rację. Życzę Ci aby wszytko było OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 11.01.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 .....Kilku wykonawców mi tłumaczyło...... Wykonawca, który robi to co robi zawsze wytłumaczy tak, żeby sprzedać swój produkt. Tutaj chodzi o warstwy przegrody. Dachówki nie są szczelnym pokryciem i zawsze trochę deszczu z wiatrem, śniegu itp. się tam może dostać. Dodatkowo może wystąpić na powierzchni krokwi (szczególnie na styku z membraną) lub wewnątrz pianki (od strony zewnętrznej) zjawisko kondensacji pary wodnej w wyniku jej dyfuzji przez przegrodę. Zasadą budowania przegród w naszym klimacie jest to aby od wewnątrz maksymalnie ograniczyć ilość pary wnikającej w lekką przegrodę (a taką jest pianka). To zapobiega dużej kondensacji od strony zewnętrznej. Innymi słowy warto przed wykonaniem takich prac dokonać odpowiednich obliczeń cieplno wilgotnościowych przegrody a nie tylko cieplnych. Obliczenia wilgotnościowe (o ile mamy prawdziwe parametry materiałów) pozwolą na uniknięcie problemów z kondensacją w przegrodzie. Ciągłe i szczelne warstwy membran lub odpowiednio wentylowana przegroda zapewnią brak innych problemów na styku materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.01.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Jaka jest różnica między ocieplonym a nieocieplonym budynkiem? Niektórzy twierdzą że ściany mają jak oddychać gdy nie robi się ocieplenia Pytasz serio? Czytajac takie pytania nie dziwie sie wynikom wyborow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jaka jest różnica między ocieplonym a nieocieplonym budynkiem? Niektórzy twierdzą że ściany mają jak oddychać gdy nie robi się ocieplenia Gdyby to był Facebook to natychmiast uzyskał byś z mojej strony lika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 22.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Więc chyba niestety cena.Dach mam dwuspadowy do ocieplenia 185m2 krokwie 18cm folia membrana turbo 3000+ dachówka ceramiczna Roben Bergamo. Projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_lubiany-wariant-iv,2886,0,0.htmz adaptacją poddasza.I bije się z myślami czy 20cm otwartokomórkowej (58-60zł/m2)czy MEGAROCK PLUS 15cm i ROCKMIN PLUS 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Na jaki współczynnik U liczysz wybierając 20cm pianki? Wybierając MEGAROCK PLUS 15cm i ROCKMIN PLUS 10cm daje około U=0,165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 22.01.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Na jaki współczynnik U liczysz wybierając 20cm pianki? Wybierając MEGAROCK PLUS 15cm i ROCKMIN PLUS 10cm daje około U=0,165 w zależności od jakości pianki współczynnik będzie gorszy przy 20cm od tej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.01.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dlatego może warto porównywać porównywalne. Nie mam pojecia na jaką lambdę można liczyć, jedni piszą o 0,020 ale niby po paru latach już jest gorzej i może dobić do 0,040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.02.2016 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 ... jedni piszą o 0,020 ale niby po paru latach już jest gorzej i może dobić do 0,040 Po ilu latach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
głodek 24.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam, Mam pytanie o izolację nakrokwiową pianką z natrysku.Czy robił ktoś i czy w ogóle takie coś jest możliwe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts