oszczednyGrześ 24.02.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Tu mnie zaskoczyłeś. Piankę mam otwarto-komórkową i nie stosowałem żadnej paroizolacji. Kilku wykonawców mi tłumaczyło, że w przypadku warstwy 15cm (a ja mam 20cm ) jest to niepotrzebne, gdyz pianką nie zatrzymuje wody i bardzo szybko ją oddaje. Podsyłali mi nawet jakieś linki, np ten http://pu-online.pl/artykuly-testy-recenzje/180-pianka-poliuretanowa-na-poddasze-czy-stosowac-folie Już poruszaliśmy to w innym wątku. Paroizolacja być musi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Także zacząłem zastanawiać się nad pianką. Cena lokalnego wykonawcy to 56-58zł za m2 (20cm lambda 0,037). Mam pełne deskowanie + papę. Myślałem by pomiędzy krokwie położyć listwy dystansowe 3cm i do nich dobić 2 bądź 3 centymetrową płytę styropianu (pomiędzy krokwie) - będzie szczelina wentylacyjna, i na to dopiero 20cm pianki.Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Będzie dobrze pod warunkiem zastosowania pianki komorowozamkniętej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) ehh to mi popsuło koncepcje myslałem o otwarto-komórkowej... 15cm 0,033 Isovera można mieć w około 23zł za metr2. wiec chyba pozostanę przy wełnie. Edytowane 23 Marca 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 23.03.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Zamiast styropianu przybij membranę. I wtedy możesz rzucić otwartokomorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Naczytałem się, że ta membrana po aplikacji lubi pękać - dlatego pomyślałem o styropianie. Wykonawca proponuje mi piankę 0,037 -więc chyba nie do końca luksus. Wełnę bedę miał 0,033. Tylko ewentualnie chodzi o dokładność położenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.03.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Naczytałem się, że ta membrana po aplikacji lubi pękać - dlatego pomyślałem o styropianie. Wykonawca proponuje mi piankę 0,037 -więc chyba nie do końca luksus. Wełnę bedę miał 0,033. Tylko ewentualnie chodzi o dokładność położenia Po aplikacji to niech sobie pęka, ważne aby zrobić przerwę wentylacyjną między deskowaniem a pianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 23.03.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ja jeszcze nie słyszałem, żeby membrana pękała a przecież sporo dachów opianowanych ma tylko membranę. Ale tak jak napisał plusfoto ważna jest dylatacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2016 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Jestem po rozmowie z lokalnym wykonawcą. Upiera się by otwarto-komórkową tryskać bezpośrednio na deskowanie. Bez żadnej membrany pomiędzy deskowaniem a pianką a także bez żadnej pomiędzy pianką a kartongipsem. Jest tu jakaś polecana na forum firma od natrysku pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.03.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Weź Ty tak na zdrowy rozum pomyśl gdzie ta wilgoć ma mieć ujście jak już się dostanie do piany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.03.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Jestem po rozmowie z lokalnym wykonawc Głupoty wciska, tak to można bezpośrednio na membranę trysnąć. Jemu zależy na kasie i czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Możecie rzucić jakimś linkiem np. do allegro jakiego typu membrane mam zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.03.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Mo Ja mam membranę wiatro -szczelna Brass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.03.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Ja się zastanawiam nad Dorken - Delta Vent S lub Delta Vent N. Ewentualnie zastanawiam się czy pójść w coś w ogóle taniego typu Strotex 1300 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 24.03.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 mam jakieś dziwne antypatyczne nastawienie do uszczelaniania pianą.... kolejna rzecz ktora przyszła do nas z hameryki.... tak jak hamburgery. i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stexxil 24.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Naczytałem się, że ta membrana po aplikacji lubi pękać - dlatego pomyślałem o styropianie. Wykonawca proponuje mi piankę 0,037 -więc chyba nie do końca luksus. Wełnę bedę miał 0,033. Tylko ewentualnie chodzi o dokładność położenia Piana tak - ale nakrokwiowo ! Lambda 0,022 ! Dlaczego ? 1. Struktura zamknięta (komory) - nasiąkliwość < 2% 2. Pewne parametry - skąd wiesz,że piana którą Ci "natrysną" będzie miała założoną gęstość która przekłada się na izolacyjność ? 3. 50% lepsza lambda w/g do tej co podałeś 0,022 vs 0,037 4. Brak mostków cieplnych Jest ze 3 importerów i jeden producent w PL. Przykładowe parametry techniczne: http://www.thermano.eu/pub/pl/uploaddocs/karta-techniczna-produktu-thermano-20140505.pdf S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dachówka już ułożona więc za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stexxil 24.03.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dachówka już ułożona więc za późno To jednak bym szedł w wełnę. Zarzucisz pianą - raz, że nie będziesz znał parametrów. Dwa - że trudno będzie zadbać o wentylację - łatwo to "ukisić". Trzy - jakiekolwiek "poprawki" są ciężkie i nie wiesz co tam pod tą pianą się dzieje. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.03.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Piana tak - ale nakrokwiowo ! Lambda 0,022 ! Dlaczego ? 1. Struktura zamknięta (komory) - nasiąkliwość < 2% 2. Pewne parametry - skąd wiesz,że piana którą Ci "natrysną" będzie miała założoną gęstość która przekłada się na izolacyjność ? 3. 50% lepsza lambda w/g do tej co podałeś 0,022 vs 0,037 4. Brak mostków cieplnych Jest ze 3 importerów i jeden producent w PL. Przykładowe parametry techniczne: http://www.thermano.eu/pub/pl/uploaddocs/karta-techniczna-produktu-thermano-20140505.pdf S. Co z wentylacja dachu w takim przypadku izolacji dachu, bo słyszałem ze kiepsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stexxil 24.03.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Co z wentylacja dachu w takim przypadku izolacji dachu, bo słyszałem ze kiepsko? W "takim przypadku" problem z wentylacją dachu nie występuje - a to z tej przyczyny, że płyty ze sztywnej pianki poliuretanowej montowane są nakrokwiowo. Czyli nie tak jak jest to w standardowej sytuacji podkrokwiowo lub międzykrokwiowo. Na gotową konstrukcję dachową kładziemy ocieplenie de facto "na zewnątrz" budynku a na to dachówkę, blachodachówkę czy też inne pokrycie. Zaletą jest brak mostków cieplnych i właśnie brak problemów związanych z wentylacją. Ma YouTube masz parę filmów instruktażowych: https://www.youtube.com/watch?v=Hz_CBf1xQT4 Generalnie wyobraź sobie, że ocieplenie leży na deskach i papie (wiem wiem, abstrakcja dla nas przyzwyczajonych do ocieplania domu "od wewnątrz") - choć w przypadku tych płyt nie ma potrzeby stosowania deskowania. S. Edytowane 24 Marca 2016 przez Stexxil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts