Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

Tu mnie zaskoczyłeś. Piankę mam otwarto-komórkową i nie stosowałem żadnej paroizolacji. Kilku wykonawców mi tłumaczyło, że w przypadku warstwy 15cm (a ja mam 20cm ) jest to niepotrzebne, gdyz pianką nie zatrzymuje wody i bardzo szybko ją oddaje. Podsyłali mi nawet jakieś linki, np ten

http://pu-online.pl/artykuly-testy-recenzje/180-pianka-poliuretanowa-na-poddasze-czy-stosowac-folie

Już poruszaliśmy to w innym wątku. Paroizolacja być musi!

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Także zacząłem zastanawiać się nad pianką. Cena lokalnego wykonawcy to 56-58zł za m2 (20cm lambda 0,037). Mam pełne deskowanie + papę.

Myślałem by pomiędzy krokwie położyć listwy dystansowe 3cm i do nich dobić 2 bądź 3 centymetrową płytę styropianu (pomiędzy krokwie) - będzie szczelina wentylacyjna, i na to dopiero 20cm pianki.

Będzie dobrze?

Naczytałem się, że ta membrana po aplikacji lubi pękać - dlatego pomyślałem o styropianie.

Wykonawca proponuje mi piankę 0,037 -więc chyba nie do końca luksus. Wełnę bedę miał 0,033. Tylko ewentualnie chodzi o dokładność położenia

Po aplikacji to niech sobie pęka, ważne aby zrobić przerwę wentylacyjną między deskowaniem a pianą.

Naczytałem się, że ta membrana po aplikacji lubi pękać - dlatego pomyślałem o styropianie.

Wykonawca proponuje mi piankę 0,037 -więc chyba nie do końca luksus. Wełnę bedę miał 0,033. Tylko ewentualnie chodzi o dokładność położenia

Piana tak - ale nakrokwiowo ! Lambda 0,022 !

Dlaczego ?

1. Struktura zamknięta (komory) - nasiąkliwość < 2%

2. Pewne parametry - skąd wiesz,że piana którą Ci "natrysną" będzie miała założoną gęstość która przekłada się na izolacyjność ?

3. 50% lepsza lambda w/g do tej co podałeś 0,022 vs 0,037

4. Brak mostków cieplnych

Jest ze 3 importerów i jeden producent w PL.

Przykładowe parametry techniczne: http://www.thermano.eu/pub/pl/uploaddocs/karta-techniczna-produktu-thermano-20140505.pdf

S.

Dachówka już ułożona więc za późno :(

To jednak bym szedł w wełnę.

Zarzucisz pianą - raz, że nie będziesz znał parametrów.

Dwa - że trudno będzie zadbać o wentylację - łatwo to "ukisić".

Trzy - jakiekolwiek "poprawki" są ciężkie i nie wiesz co tam pod tą pianą się dzieje.

S.

Piana tak - ale nakrokwiowo ! Lambda 0,022 !

Dlaczego ?

1. Struktura zamknięta (komory) - nasiąkliwość < 2%

2. Pewne parametry - skąd wiesz,że piana którą Ci "natrysną" będzie miała założoną gęstość która przekłada się na izolacyjność ?

3. 50% lepsza lambda w/g do tej co podałeś 0,022 vs 0,037

4. Brak mostków cieplnych

Jest ze 3 importerów i jeden producent w PL.

Przykładowe parametry techniczne: http://www.thermano.eu/pub/pl/uploaddocs/karta-techniczna-produktu-thermano-20140505.pdf

S.

Co z wentylacja dachu w takim przypadku izolacji dachu, bo słyszałem ze kiepsko?

Co z wentylacja dachu w takim przypadku izolacji dachu, bo słyszałem ze kiepsko?

W "takim przypadku" problem z wentylacją dachu nie występuje - a to z tej przyczyny, że płyty ze sztywnej pianki poliuretanowej montowane są nakrokwiowo.

Czyli nie tak jak jest to w standardowej sytuacji podkrokwiowo lub międzykrokwiowo.

Na gotową konstrukcję dachową kładziemy ocieplenie de facto "na zewnątrz" budynku a na to dachówkę, blachodachówkę czy też inne pokrycie.

Zaletą jest brak mostków cieplnych i właśnie brak problemów związanych z wentylacją.

Ma YouTube masz parę filmów instruktażowych: https://www.youtube.com/watch?v=Hz_CBf1xQT4

Generalnie wyobraź sobie, że ocieplenie leży na deskach i papie (wiem wiem, abstrakcja dla nas przyzwyczajonych do ocieplania domu "od wewnątrz")

- choć w przypadku tych płyt nie ma potrzeby stosowania deskowania.

S.

Docieplenie nakrokwiowe.jpg

Edytowane przez Stexxil