Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

Przymierzam się do ocieplenia pianką stropu betonowego nad poddaszem, odrzuciłem pomysły z wełną, która z czasem pewnie zjechałaby ze stromego skosu, jak i ze styropianem ze względu na niepewną szczelność takiej izolacji. Plan to ok. 20 cm natryśniętej na beton warstwy, pod krokwie i między nie. Czy takie rozwiązanie ma szansę się sprawdzić?
Na co Ci "pewna szczelność" czegoś co będzie przykryte dachem? Elewacje robi się ze styropianu i nikt nie narzeka że przeciągi :)

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na co Ci "pewna szczelność" czegoś co będzie przykryte dachem? Elewacje robi się ze styropianu i nikt nie narzeka że przeciągi :)

Masz jakąś wiedzę w tym temacie czy tylko piszesz aby pisać? Idea izolacji cieplnej jest taka aby nie było przewiewów! Jeżeli ktoś montuje styropian na elewacji i nie nakłada kleju na płyty obwiedniowo to popełnia duży błąd żeby nie napisać błąd w sztuce. Pozdrawiam.

Masz jakąś wiedzę w tym temacie czy tylko piszesz aby pisać? Idea izolacji cieplnej jest taka aby nie było przewiewów! Jeżeli ktoś montuje styropian na elewacji i nie nakłada kleju na płyty obwiedniowo to popełnia duży błąd żeby nie napisać błąd w sztuce. Pozdrawiam.
Nie pisałem nic o sposobie montażu tylko odniosłem się do argumentu o pewnej szczelności pianki, której styropian wg wcześniejszego posta nie zapewnia. Otóż zapewnia tylko trzeba umieć się nim posługiwać, oczywiście jak ktoś lubi przepłacać to pianka dla niego będzie w tym miejscu jak najbardziej ok.

No właśnie pisałeś o sposobie montażu pisząc o przeciągach. Tu nie chodzi o przepłacanie. Pianka jest lepszym materiałem a stosowana natryskowo dotrze do wszystkich zakamarków. Styropianem tak dokładnie się tego nie wykona. Pozdrawiam.

Cały czas myślę o piance. Spotkałem się z trzema wykonawcami na budowie i każdy chce pryskać piankę prosto na pełne deskowanie (+papa). Niby paroprzepuszczalność piany jest paro procentowa itd....

Czy są na forum firmy które możecie polecić? Druga sprawa że dwóch wykonawców od "kartongipsów" stwierdziło, że niechce robić po pianie - wolą wełnę.

Nie chcą bo po pierwsze: wypierani są przez piankę z rynku. Po drugie przed natryskiem muszą powiesić wieszaki, ruszt. Ruszt zdemontować i po pianowaniu przyjechać ponownie by jeszcze raz przykręcić ruszt, na koniec gk.

Nie natryskuje się na pełne deskowanie, wielokrotnie była o tym na FM mowa. Parę lat temu mat o tym wspominał. Jak się nie mylę to i Andrzej Wilhelmi równierz.

Tomaszs131 Czemu nie skorzystałeś z piany?

Piane mam natryśniętą- patrz stopka.

Wracając do deskowania z papa i pianki OK, pianka jest paro przepuszczalna ale deskowanie z papa już nie. Bez szczeliny wentylacyjnej ukisisz więźbę.

Oczywiście na to potrzeba czasu ale po co ryzykować?

Tomasz tak prawdę mówiąc to te więcej pracy to polega tylko na dwukrotnej bytności na danej budowie a przy dobrze zorganizowanej pracy nawet i nie to.;)

Masz rację wszystko zależy od ekipy.

U mnie po powieszeniu wieszaków musieli złożyć do kupy ruszt i go ściągnąć. Po pianowaniu pojawili się ponownie by jeszcze raz złożyć ruszt i i dokończyć resztę. Przyznam, że znaleźć fachowca który zgodzi się na taką fuchę nie było łatwo.

Można jeszcze inaczej, w Lublinie inwestor wpierw natrysnął pianę by po wszystkim wydłubać ją pod wieszaki:P

Chciałbym jeszcze zapytać o prace "gipsowo-kartonowe". Do wełny miałem już wybranego wykonawce jednak on niechce pracować na pianie. Nie wiem czemu, "nie bo nie". Czy przy pianie jest to trudniejsze/łatwiejsze?

Piana nie gryzie :) nie wiem w czym problem. Trzeba tylko głową ruszyć i wiedzieć co i jak.

U mnie dach w trakcie stawiania, będzie pełne deskowanie, dach kopertowy 300m2. Zdecydowałem sie na piankę ale z tego co czytam powyżej to przy pełnym deskowaniu pianki nie polecacie, czy to prawda? Rozmawiałem wstepnie z firma która ma mi to robić, na same krokwie zamknietokomórkowa, pozniej otwartkokomórkowa, kalkulowałem koszty i pianka tylko 2000 droższa by była

Chyba najpierw otwarto komórkowa między krokwie a potem na nią i na krokwie zamknięto komórkowa. Dwa tysiące drożej na cały dach? To ile masz tego dachu do pokrycia?

Racja, patrząc od strony poddasza materiał o większym oporze dyfuzyjnym a następnie ten o mniejszym.