Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tej pory na budowie miałem 5 osob zajmujących się pianką (każdy pracuje na innej piance). Tylko jeden zaproponował pianowanie na membrane.

Może gdyby nie było na deskowaniu papy to zachowanie pustki wentylacyjnej nie było by konieczne - chodź nie jestem pewien.

Tak, mat jeśli się nie mylę kiedyś zasugerował inwestorowi na łamach FM by pozbył się papy.

"marlowe" Są! Należy każdy materiał izolacyjny zdystansować od desek tworząc szczelinę wentylacyjną najlepiej minim 3 cm. Szczelina musi być drożna na całej długości oraz musi mieć wlot i wylot powietrza. Pianka powinna być komorowozamknięta. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Należy każdy materiał izolacyjny zdystansować od desek tworząc szczelinę wentylacyjną najlepiej minim 3 cm.

A jak taka szczeline sie robi mając piankę? Z tymi piankowcami z którymi ja rozmawiałem o tworzeniu szczelin wentylancyjnych nie było mowy, folia paropszepuszczalna ma powodować że ta wilgoć zejdzie. Zajmuje się Pan takim piankowaniem?

Edytowane przez marlowe

Rozumiem, iż membranę, która będzie tworzyła szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskowaniem a pianką należy rozłożyć jedynie pomiędzy krokwiami.

MD. czy zdecydowałeś się już na jakąś konkretną? Planuję połóżyć Strotex 1300 V a na piankę Isover'a Stopair (chyba, że ktoś może polecić coś dobrego i tańszego?)

• 3 weeks później...

U mnie też będzie pianka. Terminu dokładnego jeszcze z fachowcem nie uzgodniłem, ale myślę że za góra 2 miesiące. Mam pełne deskowanie, papa i dachówka, jest rekuperacja, pianka będzie otwarto-komorowa, żadnych szczelin wentylacyjnych nie będzie. Tylko pytanko jaką warstwę pianki na deski i na krokwie proponujecie. W/g mojej mało fachowej myśli, krokwia sama w sobie jest izolatorem i wystarczyłoby góra 2 cm.

Zalezy mi bardzo żeby ocieplenie poddasza było jak najmniejsze względu że mój dach kopertowy i im niższa warstwa tym więcej przestrzeni uzyskam na piętrze

Edytowane przez drogba_37

Skoro tak uważasz to nic nie dawaj. Pozdrawiam.

Wszyscy sprzedawcy pianek natryskowych, z którymi rozmawiałam lub przysłuchiwałam się na targach, tak właśnie twierdzą jak napisał drogba_37

W/g mojej mało fachowej myśli, krokwia sama w sobie jest izolatorem i wystarczyłoby góra 2 cm

Tyle, że drogba_37 pisze o swej niefachowości, w przeciwieństwie do panów piankowców.

Datego trzeba by tę myśl rozwinąć - dlaczego krokiew + 2cm pianki, to nie jest najlepsze rozwiązanie i co byłoby lepsze. Czy mógłby się pan tego podjąć, panie Andrzeju?