plusfoto 20.04.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 ale pytanie zasadnicze czy pianka może iść na pełne deskowanie? czy nie ma przeciwskazań? Dach ma około 270m2 szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskowaniem a pianą raczej powinno się zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.04.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Do tej pory na budowie miałem 5 osob zajmujących się pianką (każdy pracuje na innej piance). Tylko jeden zaproponował pianowanie na membrane. Może gdyby nie było na deskowaniu papy to zachowanie pustki wentylacyjnej nie było by konieczne - chodź nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.04.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Do tej pory na budowie miałem 5 osob zajmujących się pianką (każdy pracuje na innej piance). Tylko jeden zaproponował pianowanie na membrane. Może gdyby nie było na deskowaniu papy to zachowanie pustki wentylacyjnej nie było by konieczne - chodź nie jestem pewien. Tak, mat jeśli się nie mylę kiedyś zasugerował inwestorowi na łamach FM by pozbył się papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.04.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Jeśli nie ma blachy/dachówki to może to jest wyjście - jeśli pokrycie juz jest to nie widzę jakoś tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.04.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Więc pozostaje od środka trysnąć na membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2016 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) "marlowe" Są! Należy każdy materiał izolacyjny zdystansować od desek tworząc szczelinę wentylacyjną najlepiej minim 3 cm. Szczelina musi być drożna na całej długości oraz musi mieć wlot i wylot powietrza. Pianka powinna być komorowozamknięta. Pozdrawiam. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.04.2016 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Andrzeju, zamknięto-komórkowa nie będzie pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlowe 21.04.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Należy każdy materiał izolacyjny zdystansować od desek tworząc szczelinę wentylacyjną najlepiej minim 3 cm. A jak taka szczeline sie robi mając piankę? Z tymi piankowcami z którymi ja rozmawiałem o tworzeniu szczelin wentylancyjnych nie było mowy, folia paropszepuszczalna ma powodować że ta wilgoć zejdzie. Zajmuje się Pan takim piankowaniem? Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez marlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.04.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Przytwierdzasz membranę paro przepuszczalną do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Andrzeju, zamknięto-komórkowa nie będzie pękać? Nie wiem. Ale nie sądzę bo nie znajduję powodów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.04.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 ZK będzie pękać było to już omawiane na FM prę lat temu. Nawet fotki były dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.04.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Nie wiem. Ale nie sądzę bo nie znajduję powodów. Pozdrawiam. Przy grubej warstwie będzie pękać. Max to 5-7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.04.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Piana OK ma strukturę podobną do EPS 80 albo i mniej czyli praca więźby jej szkodzi o wiele mniej niż przy ZK która ma strukturę podobną do EPS 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Pianę nakłada się warstwami. Grubość warstwy to max 5~7 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.04.2016 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Czy pierwsza warstwa nie będzie szczelnie przylegać do drugiej tworząc całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Będzie tworzyła całość ale nie jednorodną. Nie wiem czy to trafne porównanie ale porównałbym z resorem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.04.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Rozumiem, iż membranę, która będzie tworzyła szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskowaniem a pianką należy rozłożyć jedynie pomiędzy krokwiami. MD. czy zdecydowałeś się już na jakąś konkretną? Planuję połóżyć Strotex 1300 V a na piankę Isover'a Stopair (chyba, że ktoś może polecić coś dobrego i tańszego?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 12.05.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) U mnie też będzie pianka. Terminu dokładnego jeszcze z fachowcem nie uzgodniłem, ale myślę że za góra 2 miesiące. Mam pełne deskowanie, papa i dachówka, jest rekuperacja, pianka będzie otwarto-komorowa, żadnych szczelin wentylacyjnych nie będzie. Tylko pytanko jaką warstwę pianki na deski i na krokwie proponujecie. W/g mojej mało fachowej myśli, krokwia sama w sobie jest izolatorem i wystarczyłoby góra 2 cm.Zalezy mi bardzo żeby ocieplenie poddasza było jak najmniejsze względu że mój dach kopertowy i im niższa warstwa tym więcej przestrzeni uzyskam na piętrze Edytowane 12 Maja 2016 przez drogba_37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.05.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ... krokwia sama w sobie jest izolatorem i wystarczyłoby góra 2 cm. Skoro tak uważasz to nic nie dawaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 13.05.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Skoro tak uważasz to nic nie dawaj. Pozdrawiam. Wszyscy sprzedawcy pianek natryskowych, z którymi rozmawiałam lub przysłuchiwałam się na targach, tak właśnie twierdzą jak napisał drogba_37 W/g mojej mało fachowej myśli, krokwia sama w sobie jest izolatorem i wystarczyłoby góra 2 cm Tyle, że drogba_37 pisze o swej niefachowości, w przeciwieństwie do panów piankowców. Datego trzeba by tę myśl rozwinąć - dlaczego krokiew + 2cm pianki, to nie jest najlepsze rozwiązanie i co byłoby lepsze. Czy mógłby się pan tego podjąć, panie Andrzeju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts