wg39070 13.07.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 wg39070 jeśli już tak chcesz to ja bym zrobił odwrotnie. Ale w czym może tkwić problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Raz to plastyczność jednego i drugiego materiału. Przy pracy więźby mniejsze ryzyko popękania izolacji a dwa to szczelność dla pary. Materiał o większej szczelności wolałbym mieć wewnątrz dając wełnie większe szanse na pozbycie się ewentualnej wilgoci dzięki szczelinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.07.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Zawsze powinno się wykonywać szczelinę. Przepływ powietrza w szczelinie chroni konstrukcję. Pozdrawiam. Widzę, że różnica zdań w tej kwestii na charakter fundamentalny. Już pisałem, że probleme waty jest to, że bez szczeliny wentylacyjnej samoistnie, wskutek zjawisk konwekcji powietrza w warstwie waty, powstanie zawilgocenie. To zawilgocenie musi być osuszane ruchem powietrza w szczelinie wentylacyjnej. W piance OK NIE ZAISTNIEJE ten problem ze względu na olbrzymi opór powietrzny. Układ (od dołu) piankaOK/więźba+deskowanie/membrana paroprzepuszczalna jest układem o wysokiej dyfuzyjności przy olbrzymim oporze i szczelności powietrznej. Edytowane 13 Lipca 2016 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2016 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Ci co natryskują piankę nie maja pojęcia o funkcji dachu. Spytaj na jaki okres udzielają gwarancji? Co do propozycji łączenia materiałów izolacyjnych podziela pogląd "plusfoto". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.07.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Ci co natryskują piankę nie maja pojęcia o funkcji dachu. A to ciekawy pogląd... Z pewnością (?) przemyślany i precyzyjnie wyrażony. Czy można, zatem, prosić o rozwinięcie i uzasadnienie? Edytowane 16 Lipca 2016 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.07.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Raz to plastyczność jednego i drugiego materiału. Przy pracy więźby mniejsze ryzyko popękania izolacji a dwa to szczelność dla pary. Materiał o większej szczelności wolałbym mieć wewnątrz dając wełnie większe szanse na pozbycie się ewentualnej wilgoci dzięki szczelinie. Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.07.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 A to ciekawy pogląd... Z pewnością (?) przemyślany i precyzyjnie wyrażony. Czy można, zatem, prosić o rozwinięcie i uzasadnienie? Niektórzy nie mają... nie wszyscy. Nie można każdego do jednego wora wrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 16.07.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Niektórzy nie mają... nie wszyscy. Nie można każdego do jednego wora wrzucać. Oczywiście , że tak ale Wielki Autorytet autorytarnie stwierdził co stwierdził... Ila ja dachów spapranych przez "elitarnych" dekarzy widziałem to szkoda gadać. Już podejmowałem próbę przemówienia, że pianka otwarto-komórkowa jest materiałem o zupełnie innej fizyce i innym zachowaniu niż wszelakie waty. Ale inercja, tym większa im Większy Autorytet, jest ogromna. To co wbite głęboko nt. stosowania waty musi być prawdą i dla innych materiałów... Otóż NIEKONIECZNIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rączy Emeryt 16.07.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Witam Siedze wlasnie i szperam czy wymieniac izolacje stropu/dachu na welne czy pianke az tu znalazleminformacje, ze popularna w kraju pianka firmy Demilec Sealection 500 ma spore problemy w USA: https://www.google.pl/search?q=Demilec+Class+Action&oq=Demilec+Class+Action&aqs=chrome..69i57j69i60&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Nie wiem czy ta informacja pojawila sie w watku (nie dam rady przeczytac wszystkiego) i co wazniejszeczy zostalo to wyjasnione w ktorakolwiek strone - czy mozna stosowac bez obawy o bezpieczenstwoczy tez nalezy omijac z daleka? Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.07.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) ... W piance OK NIE ZAISTNIEJE ten problem ze względu na olbrzymi opór powietrzny. Układ (od dołu) piankaOK/więźba+deskowanie/membrana paroprzepuszczalna jest układem o wysokiej dyfuzyjności przy olbrzymim oporze i szczelności powietrznej. Wysoka dyfuzyjność i olbrzymi opór to również ciekawy pogląd. Czy można zatem prosić o rozwinięcie i uzasadnienie? A tak na marginesie nie jestem żadnym wielkim autorytetem. Przedstawiam własny pogląd w tej kwestii do czego mam niezbędne prawo. Pozdrawiam. Edytowane 16 Lipca 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan_e 15.08.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Przymierzam się do ocieplenia pianką stropu betonowego nad poddaszem, odrzuciłem pomysły z wełną, która z czasem pewnie zjechałaby ze stromego skosu, jak i ze styropianem ze względu na niepewną szczelność takiej izolacji. Plan to ok. 20 cm natryśniętej na beton warstwy, pod krokwie i między nie. Czy takie rozwiązanie ma szansę się sprawdzić? No i finalizując podrzucam dwa zdjęcia z realizacji pianowania betonowego skosu. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez johan_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.08.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Nie zauważyłem wcześniej tego pytania. proszę o doprecyzowanie informacji. Bardzo często, mam wrażenie że z premedytacją, jest mylona pianka ZK i OK. Czy przypadkiem nie o to tutaj głównie chodzi? Nie wykluczam, że źle wykonany i zastosowany (zwłaszcza na zamknięte papą od góry deski) natrysk pianki OK mógł mieć wpływ na kondycję elementów drewnianych ale pianka OK, sama w sobie ma bardzo mały opór dyfuzyjny (mi=3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 30.08.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Chcę zostać przy pełnym deskowaniu i tu pojawia się problem z wentylacją. Ostatecznie wyklarował mi się taki układ: dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 30.08.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Chcę zostać przy pełnym deskowaniu i tu pojawia się problem z wentylacją. Ostatecznie wyklarował mi się taki układ: dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji. A nie lepiej, po prostu zrezygnować z papy i zastąpić ją dobrej klasy i trwałości membraną? Wprawdzie wata dalej będzie potrzebowała przewietrzania pod deskami (szczelina z wlotem i wylotem i dodatkową membraną) ale pianka Ok oraz np. celuloza już nie i można je aplikować bezpośrednio na/pod deski. Co Wy z tą papą? To dobre pokrycie ale na inne materiały lub układy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 30.08.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Szczelinę mam już zakrytą i zaizolowaną wokół murłaty i z izolacją raczej chcę wyjść jak najwyżej z uwagi na ściankę kolankową. Do tego jak wspomniałeś, potrzebna jest wentylacja, a przez deski to z tym ciężko. Czy układ zaproponowany przeze mnie będzie dobry? Domyślam się, że na pewno droższy i bardziej skomplikowany, ale w ocieplenie mogę wrzucić co zechcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 A nie lepiej, po prostu zrezygnować z papy i zastąpić ją dobrej klasy i trwałości membraną? ... Nie lepiej bo nie ma membran o dobrej trwałości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.09.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 A co myślicie o układzie:- 20 cm wełny (najpewniej 0,034-0,035)- 10 cm płyty Thermano Będzie on poprawny? Pomijam tutaj cenę, z powodu której ostatnio skłaniam się ku wełnie w dwóch warstwach. Ekipa bez ocieplania wełną bierze tylko 15 zł / m2 mniej. Gdyby miała być pianka to pewnie i tak doliczyliby z 10 zł / m2 za rozebranie i ponowne złożenie stelaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 To bardzo złe rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.09.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A co myślicie o układzie: - 20 cm wełny (najpewniej 0,034-0,035) - 10 cm płyty Thermano Będzie on poprawny? Pomijam tutaj cenę, z powodu której ostatnio skłaniam się ku wełnie w dwóch warstwach. Ekipa bez ocieplania wełną bierze tylko 15 zł / m2 mniej. Gdyby miała być pianka to pewnie i tak doliczyliby z 10 zł / m2 za rozebranie i ponowne złożenie stelaży. Ile m2 do docieplenia i jaka cena za całość? Ile wełny łącznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 04.10.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Pewnie ostatecznie skończy się na wełnie 0,035. Analizowałem też piankę OK + ZK pod krokwie. Ale różnica w cenie jest kolosalna. Ekipa od wykończeń weźmie te same pieniądze niezależnie, czy sami będą ocieplać wełną, czy bez wełny, ale z podwójną robotą przy stelażach. Za 20 cm OK + 10 cm ZK zapłacę zapewne więcej niż 100 zł / m2. edit. Mam ok. 178 m2. edit 2. Mam oferty od 60 zł do 120 zł / m2 Edytowane 17 Października 2016 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts