oszczednyGrześ 04.10.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Pewnie ostatecznie skończy się na wełnie 0,035. Analizowałem też piankę OK + ZK pod krokwie. Ale różnica w cenie jest kolosalna. Ekipa od wykończeń weźmie te same pieniądze niezależnie, czy sami będą ocieplać wełną, czy bez wełny, ale z podwójną robotą przy stelażach. Za 20 cm OK + 10 cm ZK zapłacę zapewne więcej niż 100 zł / m2. Jestem ciekaw jakie ceny dają inni . Tylko pamiętaj, żeby ekipa była solidna - wszystkie taśmy, uszczelniacze, przejścia itd. Nie partyzantka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 04.10.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Czyli jeśli na deskowanie dam membranę zamiast papy to mogę potem pianować bezpośrednio na deski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 11.10.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Na 30 cm OK mam oferty od 60 zł do 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.10.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Na 30 cm OK mam oferty od 60 zł do 120 zł Ale rozstrzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.10.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Na 30 cm OK mam oferty od 60 zł do 120 zł Chyba różnych producentów. Co chyba nie powinno dziwić. "Chińszczyzna" kusi ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOCHU-M 14.10.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam!Prześledziłem, cały wątek i w związku z tym mam pytanie.Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dach wielospadowy kryty dachówką ceramiczną. Konstrukcja dachu z wiązarów prefabrykowanych (z częścią strychową wygospodarowaną w wiązarach). Dolna belka wiązarów stanowi konstrukcję stropu. Planuję ocieplenie pianką PUR samej drewnianej konstrukcji stropu (między wiązarami 20cm i trochę poniżej). Połacie dachu byłyby nie ocieplone (może z metr same narożniki, dolna część skosu dachu). Wszyscy ocieplają całą połać dachu po membranie, aż po kalenicę. Po podłodze mam 160m2 do ocieplenia (poddasze nieużytkowe), po powierzchni dachu 325m2 . Czy rozwiązanie ocieplenia tylko stropo-podłogi jest dobrym/akceptowalnym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.10.2016 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOCHU-M 17.10.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 (edytowane) Panie Andrzeju, wiem (doczytałem), że nie jest Pan specjalnie zwolennikiem pianki pur. W moim przypadku rozważam dwa rozwiązania:1. Sama wełna podłogo-strop nad parterem i skosy połaci dachu.2. Sama pianka PUR tylko jako ocieplenie podłogo-stropu (ewentualnie w okresie późniejszym połacie dachu wełną).Za pianką przemawia szybkość realizacji i przede wszystkim konstrukcja wiązarów szczególnie w narożnikach dachu (bardzo gęsta konstrukcja) i w dolnych partiach dachu (kąt nachylenia 25 stopni) utrudniająca wg mnie szczelne rozłożenie wełny.Za wełną cena i w tych kosztach ociepliłbym też połać dachu.Które rozwiązanie jest rozsądniejsze? Edytowane 17 Października 2016 przez PIOCHU-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.10.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Chyba różnych producentów. Co chyba nie powinno dziwić. "Chińszczyzna" kusi ceną Chciałeś powiedzieć "Polszczyzna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2016 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Panie Andrzeju, wiem (doczytałem), że nie jest Pan specjalnie zwolennikiem pianki pur. Jestem zwolennikiem izolacji nakrokwiowej z tego materiału i jak najbardziej izolacji stropu gdy poddasze jest nieużytkowe czyli w tym konkretnym przypadku dlatego napisam "Tak". Natomiast nie jestem zwolennikiem natryskiwania piany na deskowanie lub płytę OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 26.10.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 To może i ja zadam pytanie, Po kilku latach użytkowania domu Przystępuje właśnie do adaptacji poddasza. Obecnie mam dachówkę na łatach, poniżej membranę i między krokwiami położone 15 cm wełny. Teraz zastanawiam się jak to sensownie dokończyć i wymyśliłem, aby zamiast kolejnej warstwy wełny na krokwie, natrysnąć cienka warstwę (np 5 cm) pianki zamknietokomorowej, a następnie płyty G-K. Czy takie rozwiązanie mam sens i się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.10.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 To może i ja zadam pytanie, Po kilku latach użytkowania domu Przystępuje właśnie do adaptacji poddasza. Obecnie mam dachówkę na łatach, poniżej membranę i między krokwiami położone 15 cm wełny. Teraz zastanawiam się jak to sensownie dokończyć i wymyśliłem, aby zamiast kolejnej warstwy wełny na krokwie, natrysnąć cienka warstwę (np 5 cm) pianki zamknietokomorowej, a następnie płyty G-K. Czy takie rozwiązanie mam sens i się sprawdzi? 5 cm pianki zamkniętokomórkowej nie powinno być problemem. Grubasza warstwa lubi strzelać szczególnie gdy dach pracuje i się "układa". Ale 5 cm to nie 10 czy 15 cm. Robi się z resztą tak że natryskuje się powiedzmy 20 cm pianki otwartej i na nią idzie cieniutko zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlon 13.11.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam,Panowie przeczytałem cały watek od początku i jednoznacznie nie potrafię określić jakie rozwiązanie będzie lepsze w moim przypadku. A mianowicie kupiłem dom w którym, jest skos wykonany w następujący sposób (od środka):-płyta gk-folia paroizolacyjna-wełna ok. 5cm-deskowanie-krokwie 15-w krokwiach wełna-folia Jutafol, praktycznie leży na wełnie-łata-blachodachówkaStrop (wykonanie od środka):-płyta gk-folia paroizolacyjna-wełna ok. 5cm-deskowanie-jętki 15-w jętkach wełna 15 cm-na wierzchu wełna 10 cmNa wiosnę planuję wymieniać blachę i przy okazji chcę poprawić ocieplenie na skosach. Czy poniższy plan jest dobrym pomysłem?-płyta gk-folia paroizolacyjna-wełna ok. 5cm-deskowanie (do tego miejsca nic nie mogę zmienić)-krokwie 15-w krokwiach pianka natryskowa ok. 12 cm + 3cm szczeliny na wentylację (ale jaka pianka będzie odpowiednia w tym miejscu?)-folia paroprzepuszczalna-kontrłata-łata-pokrycie z blachyProszę o sensowne komentarze, jestem laikiem w tej dziedzinie a przed rozmowami z fachowcami od pianki chciałbym coś wiedzieć, jaki rodzaj pianki, czy taka grubość wystarczy? A może inne propozycje poprawy izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.12.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Ja z kolei szukam teraz najlepszej pianki i będę wybierał między nią a wełną 0,032. Z tego co widzę, to chyba wszystkie mają lambdę 0,037. Gdzieś z kolei przeczytałem o piankach 0,035. Czy ktoś taką może zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.01.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Wioletta i Marcin chcieli zbudować dom nowoczesny z bali. Przemyślane rozwiązania wskazują na to, że zamiar zostanie zrealizowany. Płyta fundamentowa, 20 cm pianki poliuretanowej, ogrzewanie powietrzną pompą ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Zapotrzebowanie na ciepło zaledwie około 20 kWh na m2 na rok. Zobaczcie nasz film: Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 22.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam. Mam dach 3 letni. Pełne deskowanie i papa. Chce go ocieplić i zastanawiam się czy da się zastosować szczelinę wentylacyjną pod deskami, a dopiero piankę.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.01.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam. Mam dach 3 letni. Pełne deskowanie i papa. Chce go ocieplić i zastanawiam się czy da się zastosować szczelinę wentylacyjną pod deskami, a dopiero piankę.?? Między krokwie przypnij np. zszywkami folie wiatroszczelną. Najlepiej jak zszywki przed zerwaniem zabezpieczone są okrągłymi krążkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Da się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek.cieply 25.01.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To stary budynek , więc na poddaszu widziałem tylko dachówki. Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. Może dodam jeszcz e, ż ezbiłem sobie strop z samego poddasza i do samej góry pociągnąłem regipsy- efekt trójkąta na poddaszu. Płyt już nie będe rozbierać ,bo szkoda mi pracy, ale myślę o wdmuchiwaniu ekofibru albo celulozy.Poniżej kilka fotek na picasawebz przebiegu remontu https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016 Dzień dobry mam zamiar wymienic dach i zadoptowac poddasze prosze o kontakt do firmy od pianki i ile wyszło za m2 nałozenia pianki z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek.cieply 25.01.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 prosz o namiar na firme dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts