Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

Pewnie ostatecznie skończy się na wełnie 0,035. Analizowałem też piankę OK + ZK pod krokwie. Ale różnica w cenie jest kolosalna. Ekipa od wykończeń weźmie te same pieniądze niezależnie, czy sami będą ocieplać wełną, czy bez wełny, ale z podwójną robotą przy stelażach.

Za 20 cm OK + 10 cm ZK zapłacę zapewne więcej niż 100 zł / m2.

Jestem ciekaw jakie ceny dają inni :). Tylko pamiętaj, żeby ekipa była solidna - wszystkie taśmy, uszczelniacze, przejścia itd. Nie partyzantka!

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Prześledziłem, cały wątek i w związku z tym mam pytanie.

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dach wielospadowy kryty dachówką ceramiczną. Konstrukcja dachu z wiązarów prefabrykowanych (z częścią strychową wygospodarowaną w wiązarach). Dolna belka wiązarów stanowi konstrukcję stropu. Planuję ocieplenie pianką PUR samej drewnianej konstrukcji stropu (między wiązarami 20cm i trochę poniżej). Połacie dachu byłyby nie ocieplone (może z metr same narożniki, dolna część skosu dachu). Wszyscy ocieplają całą połać dachu po membranie, aż po kalenicę. Po podłodze mam 160m2 do ocieplenia (poddasze nieużytkowe), po powierzchni dachu 325m2 . Czy rozwiązanie ocieplenia tylko stropo-podłogi jest dobrym/akceptowalnym rozwiązaniem?

Panie Andrzeju, wiem (doczytałem), że nie jest Pan specjalnie zwolennikiem pianki pur.

W moim przypadku rozważam dwa rozwiązania:

1. Sama wełna podłogo-strop nad parterem i skosy połaci dachu.

2. Sama pianka PUR tylko jako ocieplenie podłogo-stropu (ewentualnie w okresie późniejszym połacie dachu wełną).

Za pianką przemawia szybkość realizacji i przede wszystkim konstrukcja wiązarów szczególnie w narożnikach dachu (bardzo gęsta konstrukcja) i w dolnych partiach dachu (kąt nachylenia 25 stopni) utrudniająca wg mnie szczelne rozłożenie wełny.

Za wełną cena i w tych kosztach ociepliłbym też połać dachu.

Które rozwiązanie jest rozsądniejsze?

Edytowane przez PIOCHU-M

Panie Andrzeju, wiem (doczytałem), że nie jest Pan specjalnie zwolennikiem pianki pur.

Jestem zwolennikiem izolacji nakrokwiowej z tego materiału i jak najbardziej izolacji stropu gdy poddasze jest nieużytkowe czyli w tym konkretnym przypadku dlatego napisam "Tak". Natomiast nie jestem zwolennikiem natryskiwania piany na deskowanie lub płytę OSB. Pozdrawiam.

To może i ja zadam pytanie,

Po kilku latach użytkowania domu Przystępuje właśnie do adaptacji poddasza. Obecnie mam dachówkę na łatach, poniżej membranę i między krokwiami położone 15 cm wełny.

Teraz zastanawiam się jak to sensownie dokończyć i wymyśliłem, aby zamiast kolejnej warstwy wełny na krokwie, natrysnąć cienka warstwę (np 5 cm) pianki zamknietokomorowej, a następnie płyty G-K.

Czy takie rozwiązanie mam sens i się sprawdzi?

To może i ja zadam pytanie,

Po kilku latach użytkowania domu Przystępuje właśnie do adaptacji poddasza. Obecnie mam dachówkę na łatach, poniżej membranę i między krokwiami położone 15 cm wełny.

Teraz zastanawiam się jak to sensownie dokończyć i wymyśliłem, aby zamiast kolejnej warstwy wełny na krokwie, natrysnąć cienka warstwę (np 5 cm) pianki zamknietokomorowej, a następnie płyty G-K.

Czy takie rozwiązanie mam sens i się sprawdzi?

5 cm pianki zamkniętokomórkowej nie powinno być problemem. Grubasza warstwa lubi strzelać szczególnie gdy dach pracuje i się "układa". Ale 5 cm to nie 10 czy 15 cm. Robi się z resztą tak że natryskuje się powiedzmy 20 cm pianki otwartej i na nią idzie cieniutko zamknięta.

• 3 weeks później...

Witam,

Panowie przeczytałem cały watek od początku i jednoznacznie nie potrafię określić jakie rozwiązanie będzie lepsze w moim przypadku. A mianowicie kupiłem dom w którym, jest skos wykonany w następujący sposób (od środka):

-płyta gk

-folia paroizolacyjna

-wełna ok. 5cm

-deskowanie

-krokwie 15

-w krokwiach wełna

-folia Jutafol, praktycznie leży na wełnie

-łata

-blachodachówka

Strop (wykonanie od środka):

-płyta gk

-folia paroizolacyjna

-wełna ok. 5cm

-deskowanie

-jętki 15

-w jętkach wełna 15 cm

-na wierzchu wełna 10 cm

Na wiosnę planuję wymieniać blachę i przy okazji chcę poprawić ocieplenie na skosach. Czy poniższy plan jest dobrym pomysłem?

-płyta gk

-folia paroizolacyjna

-wełna ok. 5cm

-deskowanie (do tego miejsca nic nie mogę zmienić)

-krokwie 15

-w krokwiach pianka natryskowa ok. 12 cm + 3cm szczeliny na wentylację (ale jaka pianka będzie odpowiednia w tym miejscu?)

-folia paroprzepuszczalna

-kontrłata

-łata

-pokrycie z blachy

Proszę o sensowne komentarze, jestem laikiem w tej dziedzinie a przed rozmowami z fachowcami od pianki chciałbym coś wiedzieć, jaki rodzaj pianki, czy taka grubość wystarczy? A może inne propozycje poprawy izolacji?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Wioletta i Marcin chcieli zbudować dom nowoczesny z bali. Przemyślane rozwiązania wskazują na to, że zamiar zostanie zrealizowany. Płyta fundamentowa, 20 cm pianki poliuretanowej, ogrzewanie powietrzną pompą ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Zapotrzebowanie na ciepło zaledwie około 20 kWh na m2 na rok. Zobaczcie nasz film:

Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

• 3 weeks później...
Witam.

Mam dach 3 letni. Pełne deskowanie i papa. Chce go ocieplić i zastanawiam się czy da się zastosować szczelinę wentylacyjną pod deskami, a dopiero piankę.??

Między krokwie przypnij np. zszywkami folie wiatroszczelną. Najlepiej jak zszywki przed zerwaniem zabezpieczone są okrągłymi krążkami.

To stary budynek , więc na poddaszu widziałem tylko dachówki. Wykonawca natrysków zasugerowa wyłożenie pod dachówką membrany, na to zrobił natrysk. Może dodam jeszcz e, ż ezbiłem sobie strop z samego poddasza i do samej góry pociągnąłem regipsy- efekt trójkąta na poddaszu. Płyt już nie będe rozbierać ,bo szkoda mi pracy, ale myślę o wdmuchiwaniu ekofibru albo celulozy.Poniżej kilka fotek na picasawebz przebiegu remontu

https://picasaweb.google.com/108949815029580861681/5Stycznia2016

Dzień dobry mam zamiar wymienic dach i zadoptowac poddasze prosze o kontakt do firmy od pianki i ile wyszło za m2 nałozenia pianki z góry dziękuje