Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Andrzeju,

Potrzebuje zrobic tak zeby na poddaszu byla temperatura powyzej 0, jezeli na dworzu bedzie -15/-20.

Jaka izolacje najlepiej wykonac cena/jakos aby osiagnac te warunki a nie zbankrutowac bo jak napisalismy poddasze nie bedzie uzytkowe.(bedzie stal rekuperator) i chcialbym zeby nie wstal w temp ujemnej.;)

Dziekuje za odp

...Potrzebuje zrobic tak zeby na poddaszu byla temperatura powyzej 0, jezeli na dworzu bedzie -15/-20.

Rozwiązania są dwa: jedno to zbudowanie izolowanego pomieszczenia dla rekuperatora i nie izolowanie stropu tego pomieszczenia lub wstawienie tam małego grzejnika, drugie to izolowanie strychu do kalenicy np. grubością wełny 20 cm i izolowanie stropu maksymalnie grubością 10 cm wełny. Pozdrawiam.

No przecież napisałem, że strop musi mieć cieńsza warstwę izolacji cieplnej. strych będzie ogrzewany przez tą warstwę no bo innego źródła ciepła tam nie ma. W przypadku gdy strop będzie miał grubszą izolację od połaci na strychu może wystąpić ujemna temperatura. Pozdrawiam.

Dzień dobry,

Proszę o podpowiedź w kwestii ocieplenia stropu drewnianego w nowo budowanym budynku z porothermu 25.

Dom parterowy z dachem i stropem z wiązarów prefabrykowanych, z możliwością adaptacji poddasz. Na tę chwile nie planuję wykorzystać poddasza na cele użytkowe tylko jako typowy strych (graciarnię). W budynku planowana rekuperacja, ogrzewanie gazowe, dodatkowo piec kaflowy z wkładem kominkowym używany raczej sporadycznie. Chciałbym ocieplić strop pianką i w niej "zatopić" przewody wentylacyjne. Od dołu strop przykryty płytą K-G. Poszycie dachu z dachówki ceramicznej i nie planuję na tę chwilę go ocieplać. Ewentualnie gdy zajdzie potrzeba użytkowania poddasza wtedy je ocieplę. Jednak już na tę chwilę chciałbym wykonać podłogę na stropie. Proszę o przedstawienie koncepcji na wykonanie konstrukcji podłogi wraz z poszczególnymi warstwami aby można było w przyszłości położyć jakieś wykończenie (deska, panele). Belki stropowe 70mm rozstawione co 87 cm (w osiach) wysokość 28 cm. myślałem o wyłożeniu jej płytami OSB 22-25 mm ale na tym kończy się moja wiedza. Pianka od dołu natrysnięta na te płyty? wiem, że najpierw należy wykonać stelaż pod K-G i wszystkie instalacje pociągnąć. Jakiej grubości pianka (20-22cm?) i zakładam że otwarto komórkowa?

Edytowane przez dżymol

• 3 weeks później...

Dzień dobry , mam taki temat do rozgryzienia :

otóż mieszkam już 16 lat w domu , którego dach jest pokryty gontami bitumicznymi położonymi na pełnym, deskowaniu i papie podkładowej na włóknie szklanym . Powyżej stropu na poddaszu nie mam zaizolowanej połaci dachowej , co ma wpływ na rachunki za energię . Jest zaizolowany poziomo wełną jedynie strop strychu i oczywiście skosy w pomieszczeniach . Chciałem w tym roku docieplić te połacie dachowe powyżej stropu na poddaszu . Byłem zdecydowany na piankę PU ponieważ konstrukcja więźby jest trochę skomplikowana i piankowanie znacznie przyspieszyło by izolację . Jednak po lekturze forum poważnie zastanawiam się czy w ogóle brać piankę pod uwagę . Czytając Wasze wypowiedzi widzę że raczej nikt ( poza firmami które kładą pianę ) nie zaleca natrysku wprost na deski i więźbę . Czy mogę prosić o poradę jak zaizolować dach z gontami ? czy pianka jest tu w ogóle dopuszczalna ?

z góry dziękuję , pozdrowienia

Piotr

• 2 weeks później...
Nie wykluczam, że źle wykonany i zastosowany (zwłaszcza na zamknięte papą od góry deski) natrysk pianki OK mógł mieć wpływ na kondycję elementów drewnianych.

No właśnie ja tak mam ;(

Trafiłem tu na to forum bo był u mnie Pan Andrzej Wilhelmi i to samo mi powiedział.

Mam pełne deskowanie na to papa i ceramika. Od wewnątrz pianka bezpośrednio na deski. Dach kopertowy.

Już się boje o stan mojego nowego domku, będe chyba co rok właził na dach i kawałek dachówki odkrywał zeby sprawdzać stan wieźby..... :(

Najgorsze jest to że pochopnie takiego układu nie robiłem, dzwoniłem chyba do 10 firm natryskujących piankę i wszyscy nie zalecali robić szczeliny miedzy deskami a pianką, mówiąc że to zbędna rzecz, bo deski pod pianką oddychają, gdzies tam chyba nawet mam ile jest otwartych porów w piance OK i ZK przez które to dechy miałyby oddychać....

Akurat na to fakturę brałem, mam pod nią gwarancję na 2 lata na wykonane przez nich pracę i 25 lat gwarancji ze piana nie zmieni swoich właściwości.

Brnąłem w temacie dalej i cały czas szukam kogoś kto ma taka piane powiedzmy powyżej 5 lat, bezpośrednio na desce, jak taka deska wyklada? widział ktoś? bo jakkolwiek racjonalne sa przesłanki to namacalny dowód jednak byłby najlepszy.

Każdy dom będzie wyglądał inaczej. W jednym masz pianę na deskach bez folii paroszczelnej i bez WM. Inny będzie te rzeczy miał.

Nie wspomnę o dokładności fachowców pracujących na poddaszach domów.

Patrząc na gwarancję jaką masz to dedukuje, że to kanadyjska piana?

Mam tą samą pianę. Jednak mam sZczeline wentylacyjna. U mnie na budowie było minimum 6 firm od piany, firm z którymi rozmawiałem tylko telefonicznie dużo więcej. Tylko jedna zadała pytanie o stan dachu, czy jest papą i sami zaproponowali szczelinę. Kosztowało mnie to 5zl dodatkowo (już z materiałem)