Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy projektowaniu domu zastanawiałam się nad pianą natrykową do ocieplenia poddasza, jak od kilku lat ma znajomy. Jednak od kilku miesięcy myśle raczej nad użyciem płyt poliuretanowych i ocieplenia na krokwiach. Ostatnio dostałam wycenę na płyty Thermano 12 cm za 78zł/m2 brutto (U=0,192 W/m2K)

W razie potrzeby, za X lat, będzie można docieplić pomiędzy i pod krokwiami.

Zastanawia mnie tylko co zrobić z krokwiami okapów, bo aby nie było mostków termicznych trzeba by je obłożyć poliuretanem także od spodu i z boku.

Andrzej Wilhelmi, jak Ty to rozwiązujesz?

Nie przesadzałbym z tymi mostkami na krokwiach bo praktycznie ich nie ma. Szyby w twoich oknach mają gorszy współczynnik. Izolacja ściany zewnętrznej otula krokwie. Natomiast niezmiernie istotną kwestią jest zachowanie ciągłości izolacji czyli izolacja ściany zewnętrznej musi spotkać się z izolacją nakrokwiową! Nie radzę stosować łącznie izolacji nakrokwiowej z izolacją pomiędzy krokwiami. Warto trochę dołożyć i dać 16 cm płyty (U=0,14 W/m2K) na krokwie. Pozdrawiam.

Nie przesadzałbym z tymi mostkami na krokwiach bo praktycznie ich nie ma. Szyby w twoich oknach mają gorszy współczynnik. Izolacja ściany zewnętrznej otula krokwie. Natomiast niezmiernie istotną kwestią jest zachowanie ciągłości izolacji czyli izolacja ściany zewnętrznej musi spotkać się z izolacją nakrokwiową! Nie radzę stosować łącznie izolacji nakrokwiowej z izolacją pomiędzy krokwiami. Warto trochę dołożyć i dać 16 cm płyty (U=0,14 W/m2K) na krokwie. Pozdrawiam.

Masz rację, wsp. U nie będzie tak tragiczny jak mi się wcześniej wydawało :)

Płyta 12cm z tego powodu, że przez X lat poddasze nie będzie zamieszkane. Ale zastanawiałam/zastanawiam się też nad grubszą płytą, ze względu na możliwość ukrycia w jej wysokości rynny (aby rynny spustowe były ukryte w ociepleniu przy ścianie, a nie zakręcały w kierunku muru od krańca okapu).

No to dom bez okapu bo z tej części dachu, która znajdzie się za rynną będzie kapać. Pozdrawiam.

Tak, będzie kapać. Ale okapy kończą się dość daleko od ściany, więc niech sobie kapie... Z okapów nie możemy zrezygnować - takie urzędowe wytyczne. Ale to jeden z pomysłów. Na razie pewne na 100% jest tylko ocieplenie nakrokwiowe.

Szkoda, że całego domu nie można ocieplić poliuretanem....:rolleyes: - podobno nie wymyślono jeszcze systemu tynków do tego materiału.

Oczywiście ze wymyślono :) znajomy kładł w tamtym roku.

A mi ostatnio powiedziano (sprzedawca płyt poliuretanowych), że tego tynki się nie trzymają, co wydało mi się nieco dziwne, ale uwierzyłam....

Czy jakoś specjalnie się to tynkuje, czy normalnie siatka, klej i tynk?

• 3 months później...

Kupiłem właśnie stary dom i zamierzam go przed zimą trochę ocieplić .Skłaniam się właśnie przy piance. Problem w tym ,że dach jest goły, tzn sama dachówka. Czy bezpośrednią na nią można rzucić ta piankę, czy lepiej dorzucić mebrankę. Czy w ogóle bez odeskowania pianka się sprawdzi. Słyszałem ,że może powstać efekt wypychania dachówki, czy to prawda? Wykonawca zaproponował mi cenę 48zł /m2 przy 15cm

lub 54zł przy 20 cm pianka Polchem System...

A ja przymierzam sie do isoboostera. Co do pianki wszystko super, ale gdy będzie potrzeba naprawy jakiejść części konstrukcyjnej dachu czy może części deskowania to rozumiem że wyrywamy pół dachu? Bo przecież pianka trzyma się konstrukcji i jest sztywna:mad:

Poza tym wole ocieplenie, które jestem w stanie położyć sam i uniknąć fachowców. Płytki i panele też zamierzam położyć sam, bo już widziałem jak robią to pseudofachowcy. Każdemu się śpieszy i tylko usprawnia sobie robotę, dlatego wolę zrobić powoli sam pewne rzeczy. Dobra robota wymaga czasu a tego nie mają robotnicy, bo już następna fucha czeka.