Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widzę że coś nie halo to w takim razie zacytujmy cały opis ze strony producenta:

Cena netto: 152,32PLN 129,47PLN

Cena brutto: 187,35PLN 159,25PLN

Opis Produktu

Cena za m2

Płyta poliuretanowa obustronnie laminowana aluminium, dodatkowo górna warstwa papa polimerobitumiczna .

Zastosowanie:

Płyta termoizolacyjna, obustronnie laminowana aluminium. Z wierzchniej strony polimerobitumiczna papa z 10 cm samoprzylepnym zakładem poziomym i pionowym.Łączenie na pióro i wpust.

Dane techniczne:

- wymiar płyt: 1800x1200 mm,

- warstwy kryjące: obustronne aluminium dodatkowo górna warstwa papa polimerobitumiczna,

- współczynnik przewodzenia ciepła: WLS 025 W/(m•k),

- produkt posiada niezbędne dokumenty uprawniające do stosowania.

i teraz podkreśl który fragment nie jest od producenta

Edytowane przez mxxxx

Tak dokładnie to żaden bo to oferta sprzedawcy choć opis z karty producenta. Oczywiście masz rację jeżeli przyjmiemy, że "m2" to to samo co "1 m2".:rolleyes:

Czasami widzi się to co się chce widzieć i ja tego nie zobaczyłem.:( Z całą pewnością koszt 1 m2 będzie oscylował w granicach 120 ~130,- z VAT 8% gdy załatwi to wykonawca. Pozdrawiam świątecznie.:bye:

m2 czego ??

Ty cytujesz sprzedawcę "Cena za m2" no to ja się pytam czy to to samo co "Cena za 1 m2"? Dla mnie to nie to samo. Ja się niczym nie chwalę tylko po prostu informuję. Skoro mogę mieć grubość 160 mm w cenie 140 mm to stosuję 160 mm. Decyzja zawsze należy do inwestora ja co najwyżej mogę tylko doradzić. Pozdrawiam.

Trzeba, przy wacie, doliczyć koszt ołtarzyka, żeby regularnie i intensywnie, wnosić modły o "suchość powietrzną wiekuistą" bo minimalne zawilgocenie odmienia ją cudownie wręcz, podwajając U waty. Można w tym celu użyć ołtarzyka polowego, niezbędnego w czasie montażu waty, kiedy to należy intensywnie, wnosić o szczelność i dokładność bo już 1% nieszczelności daje 10% strat. Do litanii należy obowiązkowo dołączyć prośby o nieosiadanie i nieobsuwanie izolacji z "korzystnej" cenowo waty. Nie pomińcie też prośby o to by tych co ich nie ma (wg popława) dalej nie było. A jeżeli już są...(choć ich nie ma) to zaprawdę powiadam Wam, że macie przesr... !

Oddalcie zarazem pokusę klimatyzowania poddasza bo tym prędzej możecie porzucić nadzieję na "suchość powietrzną wiekuistą", waty Waszej.

Tak w Świątecznym nastroju...:)

Edytowane przez mat3006

i dyskusja po raz 10 zatacza koło, i po raz dziesiąty trzeba zapytać dlaczego na tym forum tysiące osób chwalą się domkami z wełną, mieszkają i mają w praktyce niskie rachunki za CO i jakoś takoś nikt nie zauważył żadnej z tych plag egipskich ??

i od razu po raz dziesiąty warto dopowiedzieć że mat3006 jest natryskiwaczem pianek który wyjątkowo boi się wykupić płatny profil, oraz udzielać porad publicznych, jego specjalność to matactwa, kalumnie, bajki wyssane z palca, generalnie każdy bajer dobry żeby złapać inwestora, poniżej co forum o nim sądzi

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=5811018&viewfull=1#post5811018

Dyskusja czy wymiana poglądów jest po to aby czytający ten wątek na bazie przytaczanych argumentów podjęli odpowiednią rozsądną decyzję. Jak kogoś nie stać na montaż izolacji nakrokwiowej zastosuje wełnę w konstrukcji. Pozdrawiam.

w ramach wymiany poglądów warto zapytać:

skoro nie widać różnicy w rachunkach za CO to po co przepłacać 4 razy za piankę ??

Co by już ten stary rok zakończyć to w ramach wymiany poglądów warto zapytać. Po co kupować BMW skoro Dacia to też samochód. Nie dość że z 10 razy tańszy to jeszcze przecież mniej pali?

LOL i to pisze ktoś kto już 3 lata temu zauważył że pianka rożni się tylko ceną, wszystko inne podobne, czyli to BMW to tak naprawdę taka sama dacia do której sprytny sprzedawca naciągasz kierownicę od BMW założył i frajera do ogolenia szuka

idźmy dalej w tej terminologii, po co ci domek samodzielnie postawiony za 1000-2000zł/m2, jest tyle ofert deweloperów, do wyboru i koloru, po 5000zł/m2 po 10000zł/m2 za taką kasę mogą się nazywać jak tylko ci się podoba, płacisz i wymagasz to ci nakleją dowolną nalepkę BMW, Merc, Rolls-Royce etc. jak sobie zażyczysz to ci nawet wszystkie trzy jednocześnie nalepią

Urok życia polega na dokonywaniu wyborów. Takich retorycznych pytań można zadawać wiele. Jak na razie widać, że jesteś zauroczony jednym materiałem izolacyjnym i to tyle. Natomiast są produkty dla trochę bogatszych lub tych, którzy chcą mieć nowsze technologie. Należy zwrócić uwagę na fakt, że montaż izolacji to jednorazowy wydatek. Życzę wszystkim czytelnikom tego wątku trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam noworocznie.

Wniosek z dyskusji jest jeden.

Pianka jest materiałem lepszym dla wykonawców. Nie pyli. Ten kto choć raz popracował przy wełnie wie co to za przyjemność. Po ocieplaniu poddasza wełną we własnym domu miałem dosyć. Już wolałbym zasuwać łopatą.

Różnica w cenie też niebagatelna. Jeśli materiał sprzedaje wykonawca, to np. 30% marży z pianki 160zł/m2 nijak się ma do 30% marży z wełny 40zł/m2.

Staranność wykonania izolacji jest tak samo ważna i decydująca w obu przypadkach. Jednak przy piance, nawet perfekcyjnie wykonanej, dochodzi ryzyko popękania przy pracującej więźbie. Przed tym nie obroni nawet najlepszy natryskiwacz.