Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu PIANKĄ zamiast wełną - OPINIE ZA I PRZECIW

resident.mgr

Recommended Posts

ja jako przyszły użytkownik ocieplenia nakrokwiowego odniosę się do pewnych punktów z Twojej listy, a jeśli chcesz wnieść coś później w tym temacie, to mam nadzieję na MERYTORYCZNĄ wypowiedź

we temacie merytorycznych wypowiedzi, konkretnie na liczbach wymiernych co zyskasz jako użytkownik ??

1. jaki płyt użyjesz ?? tych spienianych zakazanym freonem 0,02 łatwopalnym pentanem 0,027 czy bezpiecznym CO2 0,029

2. przy mocno pracującej więźbie jak za 2-3 lata zamki cię się rozejdą to jak będziesz walczył o szczelność ??

3. ile drożej wyszła ci 4-ro stronnie strugana bejcowana i lakierowana więźba ??

4. jaki masz patent na likwidację mostków termicznych na krokwiach ??

5. ile taniej ci wykonawca policzył za więźbę po odjęciu robocizny na krycie wierzchnie i za paroizolację ??

• Odpowiedzi 516
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

waha się w przedziale 0,015 do 0,037 W/mK w zależności od pory roku. Rozrzut większy niż przypuszczałem.
ja też nie przepuszczałem że w lecie będzie tak super, a tu proszę, ale liczy się górna granica współczynnika przenikania ciepła U nie przekroczyło 0,1

zgodnie licząc z normami to wyszło by na samej wełnie.. 0,33/0,036 =9,16 m2K/W co daje 1/9,16 = 0,109 W/m2K jeśli by liczyć na piechtę...

A program naprawdę ma parametrów multum, krzywe sorpcji itp, przewodności cieplne w zależności od ilości wilgoci w materiale.

Zobaczę jak by to było dla pianki...

@moniss

Nieszczelności w przypadku poddasza powstają głównie na paroizolacji. Po pierwsze nie jest szczelnie połączona z murem i ścianką kolankową. Po drugie nie jest szczelnie sklejona. Po trzecie podziurawiona instalacjami (puszki, kable, kominki itp). Po czwarte dziurawi się ją podczas montażu płyt GK. Po piąte nieprawidłowo połączona z oknami dachowymi.

Uszczelnienie na łączeniu ścian trzeba rozwiązać taśmami, zakładkami itp.

Do paroizolacji stosuje się specjalne taśmy - drogie, te tanie rozklejają się po paru latach.

Rozprowadzenie instalacji to temat na odrębny artykuł ;)

Kwestie dziurawienie paroizolacji wkrętami (przy założeniu, że ukłądamy ją tuż za płytą) można rozwiązać stosując specjalne taśmy, pomiędzy stelażem a paroizolacją. Proclima, Ampack mają takie w swojej ofercie.

Co do okien to też temat rzeka, tutaj zwyczajnie trzeba umieć to zrobić.

Jeszcze inną sprawą jest stosowanie samego materiału do paroizolacji. Tak naprawdę to nasza poczciwa folia PCV została dawno zastąpiona membranami o odpowiednim bardzo wysokim współczynniku sd aż do materiałów typu barrier całkowicie zatrzymujących parę wodną (jak papa). Te produktu mają już w systemach odpowiednie taśmy i systemy mocowań. Niestety strasznie to jest drogie. Ja czasem stosuje podwójną folię PCV, niewiele podraża inwestycję a idealnie pomaga w pomieszczeniach mokrych - łazienki na poddaszu.

Wiedząc co i jak uszczelnić i skleić jeżeli Wykonawca jest kumaty to mniej więcej można zakładać, że zrobi to co trzeba. Na koniec trzeba go sprawdzić. Oczywiście blowerdoorem, przed założeniem GK na nadciśnieniu bo inaczej potrafi pozrywać paroizolację. Do weryfikacji najlepszy jest dym. Robimy jedno badanie zapisujemy ilość wymian przy 40, 50 i 60Pa. Oglądamy którędy ucieka powietrze. Oczywiście podczas badania biegamy z krótkofalówkami i termoanemometrem.

Po poprawkach robimy ponowny pomiar i porównujemy wyniki. Zwykle są lepsze.

Po wykonaniu zabudowy z płyt GK przy temp. na zewnątrz koło 0 dobrze jest zrobić jeszcze jedno badanie na podciśnieniu z kamerą termowizyjną. Tak dla sprawdzenia.

Niestety koszt takiej zabawy zaczyna się od 3000zł w górę (3 badania, opracowania itp.) Fakt, że przy okazji sprawdzamy szczelność osadzenia stolarki okiennej itp. nie mniej mało kto się decyduje na komplet badań.

Ponieważ często prowadzę nadzory nad całym procesem budowy to wrzucam to w cenę i wtedy to nie jest jednorazowo bolesne dla Inwestora.

U nas świadomość, że można pewne roboty dopilnować jest bardzo mała a jeżeli dodamy do tego kwestie, że taki nadzór i sprawdzenie kosztuje to już chętnych możemy policzyć na palcach jednej ręki.

Oczywiście są tacy co robią badania szczelności masowo ale to tak samo jak ze świadectwami energetycznymi. Dla domku można kupić za 500zł lub za 50zł na allegro.

dlaczego więc domek w USA w całości opianowany tak kiepsko wypadł w teście szczelności ?? dlaczego domki bez pianki wypadają w testach szczelności o rząd wielkości lepiej ??

dlaczego kolega Kocur34 linkowany wyżej ma problem ze szczelnością swojej pianki ?? dlaczego woda mu płynie po karton gipsach ??

Odpowiem Ci krótko,a skąd mam wiedzieć?

Gdybym badał taki przypadek to bym Ci odpowiedział. Zmiennych jest tyle, że nie da się zdalnie jednoznacznie rozwiązywać cudzych problemów w budownictwie.

to na co czekasz, przejrzyj sobie atesty producentów pianek, porównaj je sobie z ulotkami marketingowymi i bzdurami jakie tam wypisują zanim znowu w ciemno założysz że pianka jest magiczna i magicznie automatem daje super szczelność

PS trochę to dziwne że pracujesz w branży a podstawowych faktów nie znasz

to na co czekasz ?? w ramach korygowania obsesji wklej linka do płyt PIR spienianych CO2 lambda 0,029 w promocyjnej cenie 74zł/m2

kilka osób na pewno się tym zainteresuje i będzie ci wdzięczna za kupę zaoszczędzonej kasiory

płyta PIR PLUS (1,8 x1,2 = 2,16 m2) gruboś180 mm kosztuje brutto 160,- czyli 1 m2 74,- a w tym warstwa krycia wstępnego (papa) i paroizolacja (folia aluminiowa) i jeden montaż!. No i jak to się ma do tej taniej wełny? Należy zrobić rzetelną analizę i nie warto pisać, że to 4,5 raza różnicy

... identycznie izolują co styropian a są tylko sześć razy droższe

Martw się o siebie żebyś nie został na lodzie po wypisywaniu takich bzdur. Pozwól inwestorom aby sami decydowali czym chcą izolować swoje dachy. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Widzę ,że temat się już nieźle rozwinął. Powiem zatem jak zrobiłem .Trafiłem na ciekawą firmę z Kłodzka, zrobiłem natrysk pianki Sealection 500 o grubości 20cm i jeśli chodzi o parametry cieplne,to jestem zachwycony.Ledwie w piecu lekko napalę i mogę chodzić w majtkach. Za 123m2 dachu zapłaciłem 7800zł, jest jednak jedno ale. Zrobiłem poddasze użytkowe , pozbijałem ściany boczne,wybiłem sufit i odsłoniłem krokwie stropowe . Wygląda to super, zwiększyła mi się wysokość pomieszczeń , polakierowane belki nad głową również wyglądaja fantastycznie. Jednak dom stoi blisko ulicy , może nie jest to A4,ale ruch jest. Od czasu zakończenia remontu na górze jest głośno , słychać wszystko dużo głośniej niż bylo do tej pory. Nie wiem czy z wełną nie wyszedłbym lepiej na tym hałasie..

• 1 month później...
a ja w skrytości ducha liczyłem jednak na twój link do zakazanych płyt PIR z zabronionym freonem w super promocji 74zł/m2

a tak forum zostanie na lodzie z płytami spienianymi CO2 które identycznie izolują co styropian a są tylko sześć razy droższe

Witam,

przeczytałem cały wątek... ufff. 9 stron ciekawych argumentów Pana Andrzeja i Greka z ....zresztą każdy kto czyta to widzi gdzie są merytoryczne argumenty i fakty a gdzie, że się wypowiem zgodnie z tematem - bicie piany.

Przesyłam linka do cennik detalicznego pianki PIR Thermano - bez problemu można wygooglować w necie

http://www.thermano.eu/pub/pl/uploaddocs/thermano-cennik.pdf

co więcej - lambda nie 0,022 - a nie 0,029 jak piszesz.

Cena za 12 cm - 85 brutto z 23 % Vatem (czyli przez wykonawcę z montażem i 8% to 75 brutto - a nie jak piszesz 120 zł. Pewnie jeszcze można jakiś rabat wyszarpać.

Produkowana w Polsce na terytorium UE - jak mniemam zgodnie z przepisami - fakt nie wiem czym spieniana ale w zgodnie z przepisami.

Ceny styropianu - http://www.styromap.pl/cennik/17-cennik-styropianu - nie chcę przeliczać.. .ale jak znajdziesz różnice 6-cio krotną - to daj znać.

Najlepszy współczynnik jaki pokazują to 0,34 przy cenie blisko 300 zł za m3 - czyli 30zł za 10 cm - czyli 50 zł za jakieś 18cm odpowiadające współczynnikiem pianie 12 cm. Gdzie x 6

Edytowane przez WLODEK73
poprawa linku

@moniss

Nieszczelności w przypadku poddasza powstają głównie na paroizolacji. Po pierwsze nie jest szczelnie połączona z murem i ścianką kolankową. Po drugie nie jest szczelnie sklejona. Po trzecie podziurawiona instalacjami (puszki, kable, kominki itp). Po czwarte dziurawi się ją podczas montażu płyt GK. Po piąte nieprawidłowo połączona z oknami dachowymi.

Uszczelnienie na łączeniu ścian trzeba rozwiązać taśmami, zakładkami itp.

Do paroizolacji stosuje się specjalne taśmy - drogie, te tanie rozklejają się po paru latach.

Rozprowadzenie instalacji to temat na odrębny artykuł ;)

Kwestie dziurawienie paroizolacji wkrętami (przy założeniu, że ukłądamy ją tuż za płytą) można rozwiązać stosując specjalne taśmy, pomiędzy stelażem a paroizolacją. Proclima, Ampack mają takie w swojej ofercie.

Co do okien to też temat rzeka, tutaj zwyczajnie trzeba umieć to zrobić.

Jeszcze inną sprawą jest stosowanie samego materiału do paroizolacji. Tak naprawdę to nasza poczciwa folia PCV została dawno zastąpiona membranami o odpowiednim bardzo wysokim współczynniku sd aż do materiałów typu barrier całkowicie zatrzymujących parę wodną (jak papa). Te produktu mają już w systemach odpowiednie taśmy i systemy mocowań. Niestety strasznie to jest drogie. Ja czasem stosuje podwójną folię PCV, niewiele podraża inwestycję a idealnie pomaga w pomieszczeniach mokrych - łazienki na poddaszu.

Wiedząc co i jak uszczelnić i skleić jeżeli Wykonawca jest kumaty to mniej więcej można zakładać, że zrobi to co trzeba. Na koniec trzeba go sprawdzić. Oczywiście blowerdoorem, przed założeniem GK na nadciśnieniu bo inaczej potrafi pozrywać paroizolację. Do weryfikacji najlepszy jest dym. Robimy jedno badanie zapisujemy ilość wymian przy 40, 50 i 60Pa. Oglądamy którędy ucieka powietrze. Oczywiście podczas badania biegamy z krótkofalówkami i termoanemometrem.

Po poprawkach robimy ponowny pomiar i porównujemy wyniki. Zwykle są lepsze.

Po wykonaniu zabudowy z płyt GK przy temp. na zewnątrz koło 0 dobrze jest zrobić jeszcze jedno badanie na podciśnieniu z kamerą termowizyjną. Tak dla sprawdzenia.

Niestety koszt takiej zabawy zaczyna się od 3000zł w górę (3 badania, opracowania itp.) Fakt, że przy okazji sprawdzamy szczelność osadzenia stolarki okiennej itp. nie mniej mało kto się decyduje na komplet badań.

Ponieważ często prowadzę nadzory nad całym procesem budowy to wrzucam to w cenę i wtedy to nie jest jednorazowo bolesne dla Inwestora.

U nas świadomość, że można pewne roboty dopilnować jest bardzo mała a jeżeli dodamy do tego kwestie, że taki nadzór i sprawdzenie kosztuje to już chętnych możemy policzyć na palcach jednej ręki.

Oczywiście są tacy co robią badania szczelności masowo ale to tak samo jak ze świadectwami energetycznymi. Dla domku można kupić za 500zł lub za 50zł na allegro.

ile ty masz lat?

to polska jest krajem gdzie paroizolacje juz dawno zamieniono na folie budowlane (bo taniej). i ty dalej ja lansujesz :D

Najlepszy współczynnik jaki pokazują to 0,34 przy cenie blisko 300 zł za m3

jak można tak ordynarnie kłamać w żywe oczy ??

na stronce którą linkujesz jest styropian 0,032 w cenie 186,96 zł brutto / m3

a gdyby się komuś chciało mocniej pogrzebać w necie to bez problemu jeszcze można jakiś rabat wyszarpać.

PP skoro nie wiesz czym pianka spieniana to skąd wiesz jakie ma lambda ?? z łaski swojej pokaż kartę produktu twojej hiper piany za 75 brutto, czemu to takie tajne dane ?? czemu nie chcesz tego ujawnić ??

poniżej cytat ze strony producenta

http://www.thermano.eu/produkty/na-dach-skosny.html

THERMANO jest twardą poliizocyjanurową (PIR) płytą termoizolacyjną w 100% wolną od freonów (nie zawiera CFC i HCFC),
Edytowane przez mxxxx

jak można tak ordynarnie kłamać w żywe oczy ??

na stronce którą linkujesz jest styropian 0,032 w cenie 186,96 zł brutto / m3

a gdyby się komuś chciało mocniej pogrzebać w necie to bez problemu jeszcze można jakiś rabat wyszarpać.

Styropian miękki - fasada i owszem - ale wątpie aby miękki styropian o wsp. na ściskanie np. 40 kPa nadawał się na dach

Ja podałem cene styropianu twardszego (ciągle o niższym współczynniku na ściskanie niż poliuretan)

Styropian EPS 200-034 Parking/Podłoga - 257,07 zł brutto / m3 ( Lambda 0,034)

PP skoro nie wiesz czym pianka spieniana to skąd wiesz jakie ma lambda ?? z łaski swojej pokaż kartę produktu twojej hiper piany za 75 brutto, czemu to takie tajne dane ?? czemu nie chcesz tego ujawnić ??

poniżej cytat ze strony producenta

http://www.thermano.eu/produkty/na-dach-skosny.html

Proszę wejdź na tą strone i masz tam deklaracje co do lambdy

http://www.thermano.eu/thermano/informacje-ogolne.html#comparise

jak masz problem z przeczytaniem tekstu to mogę specjalnie zrobić zdjęcie i przesłać Tobie np. na maila.

Nie wiem dlaczego tak uparcie i niedobrze reagujesz na fakty i negujesz wszystkie informacje które z trudem dla Ciebie wynajdujemy.

Jakie masz podstawy aby twierdzić że w piance musi być freon aby miała lambde 0,22 ?

Proszę bardzo - kolejny producent i lambda o,24 - bez freonu

http://www.recticelinsulation.be/pl/product/powerroof/technical-data-sheet

i kolejny lambda 0,23

http://www.kingspaninsulation.pl/Produkty/Kingspan-Therma/TP10-płyta-dachow-skosnych.aspx

Ale oczywiście jak wszyscy na forum już wiedzą - "ONI" kłamią a Ty masz racje - "ONI" mają badania, certyfikaty, to bardzo często duże firmy będące pod nadzorem różnych instytucji - ale Ty wiesz lepiej....

Żałość....

ad1. naucz się poprawnie cytować skoro zamierzasz ze mną dyskutować, bo wklejanie swoich tekstów do mojego cytaty to już wyjątkowe oszustwo

ad2. co do kształtek styropianowych na dachu

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/Budowa-domow-styropianowych-stropy-z-ksztaltek-styropianowych,17_11376.html

ad3. chcesz być rzetelny to znajdź kartę produktu z pieczątką ITB i wklej na forum, bo jak na razie to wklejasz tylko ulotki marketingowe

poniżej przykład rzetelnego raportu z badań natryskowej pianki OK 7kg/m3

http://www.termavit-izolacje.pl/files/File/Aprobata%200810.pdf

sam sobie odpowiedz na pytanie dlaczego w ulotce marketingowej chwalili się 0,036 a według ITB jest 0,043

ad4. cudów nie ma, za izolacyjność pianki odpowiada środek spieniający, z łaski swojej przysiądź do książek i sprawdź sobie jak bardzo się zmienia przenikanie ciepła wraz z zawartością pianki

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1217,oszczedzanie-energii-a-zastosowanie-pianek-poliuretanowych

http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/1217/__b_tab.wartosciwspol..JPG

ad5. każda pliszka swój ogonek chwali, ja tam się nie dziwię że "ONI" koloryzują swoje ulotki marketingowe, na tym przecież polega marketing, w mętnej wodzie najłatwiej jelenia ustrzelić

http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/1305/__b_pianki-pir-tab4.jpg

0,027 zgadnij czyja to pianka (dla ułatwienia to zdjęcie pochodzi z IZOLACJE 6/2012 dr inż. Leszek Żabski, mgr inż. Józef Papiński 10.02.2014 Pianki PIR – izolacja ze sztywnej pianki poliuretanowej)

PS domki energooszczędne zaczynają się od 30cm izolacji w dachu, płyta PIR 12cm gruba to tylko spełnia normę, i nic ponadto, tak więc wklej tutaj audyt OZC domku z płyt PIR, ja naprawdę chciałbym zobaczyć czarno na białym czy są realnie bliżej 7 litrów czy tak jak obiecują bliżej 3 litrów

Edytowane przez mxxxx