Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

Fakt współczynnik przenikania jest taki sam jak wełna czy styropian lecz jednego i drugiego materiału nie da się szczelnie założyć żeby nie występowały mostki termiczne a na mostku termicznym tracisz bardzo dużo . A piana aprobatę techniczną posiada o numerze ETA-09/0129 ważna od 04-06-2009 do 03-06-2014 r aprobata jest do wglądu u każdego autoryzowanego wykonawcy grupy PGIN :wiggle:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ta rzeczywiście max 20% przy maksymalnie nieudanym wykonawcy:) Klasa palności F i trik podanie palności piany za płytą g-k ETA-09/0129- jest:) lambda 0,039 to wełna w Castoramie za 10 zł 15 cm ma lepsze właściwości

klasa palności F "F- wyrób bardzo łatwopalny (najniższa klasa), wydzielający bardzo dużo energii, przyczyniający się do tak szybkiego rozwoju pożaru, że określanie poziomu wytwarzania dymu i kropli nie ma już znaczenia; uwaga

- również wyrób niezbadany, niesklasyfikowany, o którym nic pewnego nie możemy powiedzieć." rzeczywiście jest co polecać!!!!

Wg mnie dyskusja - bez większego sensu- jak już się komuś dach zacznie palić to już raczej wszystko jedno jaka tam będzie izolacja podejrzewam, że strażacy zaleją cały dach ( przy większym pożarze ) i konieczna będzie totalna demolka. Jeżeli jakiś zwolennik wełny twierdzi że wełna chroni przed pożarem to gratuluję - nad wełne co sie daje?- folię paroprzepuszczalną- pod wełnę co sie daje? - folię paroizolacyją.....a folia wiadomo jak sie pali...- widziałem kiedys pożar izolacji wywołany nieszczelnością komina - w warstwie izolacji- i od komina w promieniu kilku metrów wełna była stopiona i spalona - właśnie dzięki foliom paroizolacyjnym i paroprzepuszczalnym.... wiec z całym szacunkiem Pokerface ale trzymanie sie palności izolacji to chyba nie o to chodzi - o zdrowy rozsądek bardziej Edytowane przez farmi
pomyłka

Farmi raz to palność a dwa właściwości. I trzy to prawdomówność wykonawcy. JAK by klienta informowali o rzeczywistych parametrach i ktoś by się na to decydował to tylko jego i wyłącznie jego wola. Na innych forach wyczytałem że autoryzowani wykonawcy, 16 cm piany s.......500 mówią że to odpowiednik wełny 40 cm i ludzie w przeświadczeniu, że to prawda wykonują. Tak samo ja się dałem m... innymi jakiś czas temu zrobić. A później koszta ogrzewania rosną i rosną:) i g... z tej oszczędności wychodzi, obiecałem sobie że jak spotkam mojego wykonawcę to mu dam w r... na targach:)

nie szukając daleko post sprzed paru chwil na dowód prawdy w słowach pokerface

gdyby komuś się chciało to dotyczył on

http://www.purinova.com/product_promo,62,Izopianol-0310-NS

Ty podajesz link na piane pułsztywna o nazwie Izopianol to jest całkowicie co innego i ma słabe parametry ja proponuję pianę Selection500 , 15 cm piany mozna poruwnać do taniej wełny 40 cm z Castoramy lub Alegro jak chcesz dobrze ocieplić wełną dom to aktualny koszt co się dowiadywałem wynosi 58 zł za m2

Witajcie -cały wieczór poświęciłam na poczytanie wiadomości o ociepleniu poddasza pianką.Prawdę mówiąc mam niemały zamęt.Sama otrzymałam ofertę na tego rodzaju usługę i myślałam, że tu coś znajdę na potwierdzenie, że ten wybór jest właściwy.Ale co do podjęcia decyzji jest jeszcze daleko.Wszyscy piszecie o dachu odeskowanym.U mnie dach jest nie odeskowany jest więźba folia paroprzepuszczalna,blachodachówka Czy w tym przypadku można zastosować pianę,czy nie naciągnie za bardzo folie.Oferta jaką otrzymałam to system pian zamkniętokomórkowych producent Prodex System - EKOPRODUR S0329 komplet atestów klasa palności B2E R=0,15/0,023=6.52M2 K/W U=1/6.52=0,15 W/M2 K Będę wdzięczna za komentarz.:confused: Edytowane przez AGAWA1961

Witam

Mam pytanie do Jani_63 jesteś doradcą do energooszczędzania to powiedz nam czy wełna mineralna ( obojętnie od jakiego producenta ) przechowywana na składzie budowlanym pod wiatą w porach deszczowych ma parametry te same jak na nadruku który znajduje się na opakowaniu ? . Piana poliuretanowa paro przepuszczalna powstaje na bazie wody i jej warunki wilgotne nie przeszkadzają tylko pomagają .:bye:

Piana poliuretanowa paro przepuszczalna powstaje na bazie wody i jej warunki wilgotne nie przeszkadzają tylko pomagają .:bye:

Masz rację. Woda jest znanym izolatorem. I najlepszym.

Jak mawia mój kolega w takich sytuacjach: "Boże coś Polskę...." :-)

Witam

(...)

Piana poliuretanowa paro przepuszczalna powstaje na bazie wody i jej warunki wilgotne nie przeszkadzają tylko pomagają .:bye:

Woda izolatorem.

Coraz ciekawsze rzeczy piszesz.

Do tej pory myślałem że piany jednoskładnikowe twardnieją pod wpływem wilgoci z powietrza,

a dwuskładnikowym opartym na mieszaninie polioli i izocyjanianów mówiąc kolokwialnie - to zwisa.

Ty próbujesz nas (mnie) przekonać że piana Selection500 do izolacji wykorzystuje wodę.

Masz rację. Woda jest znanym izolatorem. I najlepszym.

Jak mawia mój kolega w takich sytuacjach: "Boże coś Polskę...." :smile:

Ja bym raczej powiedział:

-"Boże Ty to widzisz nie grzmisz"

Co do parametrów wełny przechowywanej pod wiatą odpowiedzi udzielił Ci FlachBack, praktyk mający o niej znacznie większą wiedzę niż moja.

LUUDZIE- błagam was- skończcie z tym gniciem więźby- już nawet nie da się tego czytać.....

oświećcie mnie skąd w więźbie dachowej miałoby się pojawić tyle wilgoci żeby zgniła więźba- chyba że wasze sufity /poddasza naprawdę oddychają- to zaraz proponuję opatentować wasze rozwiązania.... i starać się o Nobla

rozumiem wilgoć z dosychania więźby-ale izolacje układa się kiedy dach już jest suchy i przy założeniu ze pokrycie dachowe jest szczelne- a jeżeli macie mokre krokwie to nawet najlepsza wełna od nich nawilżeje..- ale i tak przy dobrej membranie wszystko sobie z czasem powinno wyschnąć i tak powinno już pozostac na zawsze.

DO ODPROWADZANIA WILGOCI Z PODDASZA SŁUŻY WENTYLACJA...

A słyszałeś o wykraplaniu się pary wodnej wynikłej z różnicy temperatur?

To jeżeli wilgoć jest dostarczana ciągle to co sie dzieje z wełną gdy mamy zapapowane deski..................

Ja nadal zrozumiem wilgoć z dosychania więźby ale potem już nie zaakceptuje ani grama wody - wtedy przecież pogarsza sie izolacyjność każdej izolacji...

Gdy mamy zapapowane deski to wełna moknie - wykraplanie z różnicy temperatur - należy taki dach wentylowac.

I ja właśnie po przeczytaniu tego forum i kilku telefonach do wykonawców mam zamiar zrobić tak:

dach wiazar obity płyta osb na to izolacja przeciwodna membrana epdm - czyli super szczelnie od góry

od dołu pianka otwartokomórkowa ale pomiedzy górnym pasem wiazara a pianka szczelina 4-5cm dylatacyjno-wentylacyjna (otwory wentylacyjne w attyce) i mam nadzieje ze mi to wystarczy spokojnie spać żebydrewno nie gniło.

Witam,

. Podobno eliminuje sie mostki termiczne, a własności pianki sa duzo lepsze (12 cm pianki odpowiada 25 cm wełny),,

Kit jak bycze jaja,

Żeby 12 cm pianki zastąpiło 25 cm wełny to pianka musiałaby mieć lambdę dwa razy lepszą. Pomijając mostki termiczne które w ociepleniu pianką są też bardzo duże, największym mostkiem termicznym sa krokwie, na które kładziemy druga warstwę wełny żeby je zniwelować. To tylko jeden wzór w obliczeniach więc sami policzcie a nie łykać bablaninę marketingową

Kit jak bycze jaja,

Żeby 12 cm pianki zastąpiło 25 cm wełny to pianka musiałaby mieć lambdę dwa razy lepszą. Pomijając mostki termiczne które w ociepleniu pianką są też bardzo duże, największym mostkiem termicznym sa krokwie, na które kładziemy druga warstwę wełny żeby je zniwelować. To tylko jeden wzór w obliczeniach więc sami policzcie a nie łykać bablaninę marketingową

no właśnie, skoro lambda podobra do wełny 0,35 (a nawet wełnę mozna znalezc lepsza 0,32) to jak moze wyjsc z obliczen taki sam współczynnik przenikania ciepła przy mniejszej grubości - dla takiego samego lambda bedzie identyczy. JAk mówie to w firmach to oni na to, że nie powinno sie dla pianki liczyc tym samym wzorem, ale takiego "specjalnego" wzoru jeszcze nie opracowano !!! ja jednak po analizie sobie pianke daruje

:lol2:Dobre z tym specjalnym wzorem :)

Ty to wiesz, ale "pianowcy" posługują się takimi tabelami

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85&p=4603109&viewfull=1#post4603109

do tego często mamiąc klientów parametrami uzyskanymi przez pianę zamknięto-komórkową, a tryskają otwarto-komórkową.

Witam,

Widze w temacie pianki niewiele sie zmienilo.

Rowniez u mnie...

ZADEN z wykonawcow izolacji z pianki nie chce mi dac gwarancji (pisemnej) na to, ze kostrukcja (wiezba i deskowanie) szczelnie zapapowane nie zgnije gdy sie je zapiankuje. Oczywiscie przez telefon twierdza, ze jak najbardziej nie ma z tym problemu ale pisemnej gwarancji nie chca dac.

Zapala mi sie wtedy czerwone swiatlo jesli chodzi o ten sposob izolacji.

Dodatkowo byl u mnie przedstawiciel duzej firmy pomorskiej stawiajacej dachy i sprzedajacy pokrycia (od nich bralismy dachowke) i mowil, ze juz widzial w swojej karierze b. duzo dachow ktore po 10-15 latach uzytkowania po prostu zbutwialy bo deski i wiezba byly pozbawione wentylacji.

Drewno bylo suche ale rozsypywalo sie przy dotyku - on nie zajmuje sie ociepleniem z welny - zeby nie bylo ze tak mowil bo chcial mnie na cos od siebie naciagnac :)

takze nie wiem co mam o tym myslec............

w sumie chcialbym pianke bo izolacja dokladnie wykonana, cieplejsza niz welna ale co z tego jak NIKT nie wie co sie stanie z wiezba i deskowaniem za 10-15 lat??