Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

marcel232 co ci a gwarancji jak będzie miała obwarowania, skorzystasz nie z tej foli paroizolacyjnej co trzeba i gwarancja nie ważna źle wykończysz gniazda(prąd włącznik światła) też przepada gwarancja, nie polepisz foli na taśmę też po gwarancji, nie ta firma wykonawcza bez szkolenia też nie ma gwarancji

Znalazłem kiedyś coś takiego:

Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej dla materiału budowlanego podaje jego paroprzepuszczalność w odniesieniu do warunków określonych normowo dla powietrza. Wartość współczynnika dla danego materiału określa ile razy jest on mniej przepuszczalny dla pary wodnej niż tej samej grubości warstwa powietrza.

Przegrody zewnętrzne wielomateriałowe powinny być tak kształtowane, aby opór dyfuzyjny kolejnych warstw malał od wewnątrz do zewnątrz.

Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej dla poszczególnych materiałów budowlanych

wełna mineralna μ = 1

silikat, beton komórkowy, ceramika, keramzytobeton μ = 5 - 10

korek μ = 5 - 10

piana zamknięto-komórkowa 03/35 μ = 28 +/-10

styropian μ = 30 - 250

klinkier μ = 50 - 100

beton μ = 70 - 150

drewno sosnowe μ =163 - 300

paroizolacje μ = 10000 - 90000

Tylko nie mogę znaleźć nigdzie info jaka ma papa mocowana mechanicznie.

Mi się wydaje że w twoim przypadku powinno być dobrze

Również znalazłem"im większa jest jej paro-przepuszczalność, tym mniej szczelna może być paroizolacja." patrząc odwrotnie jeżeli zrobisz szczelną paroizolacje to tez nie powinno być problemu ale to moje wnioski ze studiowania postów z internetu i artykułów.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i zdecydowalismy sie na pianke...

zamknieto-komorkowa, natrysk na deskowanie 20cm.

na to stelaz, dla swietego spokoju paroizolacja i plyta g-k.

Decyzje podjelismy sami bez sluchania 'bajek' firm zajmujacych sie natryskiem.

Zalety:

- dokladnosc wykonania

- szybkosc wykonania

- brak (albo zasadniczo ograniczona) mostkow termicznych.

Mamy na 'oku' oferty 2 firm zajmujacych sie natryskiem - czas sie teraz potargowac :)

izolacje bedziemy wykonywac lipiec/sierpien aby wiezba i deski byly jak najbardziej wysuszone przed 'zamknieciem' ich pianka

Edytowane przez marcel232

Cena rewelacje, u mnie za sama pianę zamknięto-komórkową około 35 kg/m3 na ściany w przechowalni na 8,4 kg 20 cm zapłaciłem 95 zł brutto + robocizna 3 zł kg. Mam drugą komorę również do zrobienia. Jak możesz to zapodaj mi namiary na firmę na pw to w maju może i mi zrobią za taką kasą i sztywną pianę to naprawdę warto.

Jozek to oferta z tej firmy co napisał Marcel

Marcel o tej ostatniej firmie to się naczytałem na necie przed moją realizacją i jej nie polecam.

Drożęj=Lepiej niekoniecznie.

Marcel jeżeli masz w ofercie jaki to producent piany jaka gęstość i klasa palności, bo może być zamknięto-komórkowa i mieć kl pal F ta jest dużo tańsza ale palna jak ....... Również ważne jest to żeby było napisane że przetryskują mur łatę/belkę, zabezpieczają wszystko i posprzątają po sobie, przetryskują krokwie na jaką grubość "później po robocie można to podrzeć" i między krokwiami jaka grubość będzie minimum i czy zabierają śmieci po sobie. I to wszystko za te twoje 97 zł Brutto to nie widzę problemu.

Witam,

Pianka (ta za 97zl) to EKOPRODUR S0329, Produkowana przez 'Prodex-system' Sp. z o.o. Warszawa.

Pianka zamknieta o gestosci 35kg/m3, samogasnaca (wg PN-88/C-89297 - cokolwiek to znaczy...)

co zawiera umowa jeszcze nie wiem bo na razie poszukuje wykonawcy.

krokwie u mnie maja 18cm, natrysk 20cm na deskowanie wiec nie powinno byc 'technicznych' przeszkod w mierzeniu grubosci

Przedluzyli aprobate do 2015 roku,

mam kopie w majlu z oferta..

A cena jak to z cena.

najgorzej wypadl sappur z cena ponad 120zl za m2 przy piance lekkiej o lambda 0,032 - czyli tyle co dobra welna

Lambda 0,032 przy zamknięto komorowej pianie to grubości to grubość piany około 7 cm , przy grubości 20 cm to lambda będzie około 0,010 czy ta izolacja na nasze warunki atmosferyczne jest potrzebne , taką grubości stosuje sie do domów pasywnych . Musicie wziąć pod uwagę ze przy pianie zamknięto komorowej musicie mieć wymuszona cyrkulację powietrza bo inaczej na pianie będzie się skraplać woda .:)

Macie rację ze lambda jest stała ja podawałem współczynnik U . Lecz i tak stosować 20 cm piany jest zbędne .

wracam do marcel232 piana EKOPRODUR S0329 kosztuje kl. 2,8 EUR.netto

POLIURETAN SPRAY - 2,5 EUR netto

FONO SPRAY - 3,2 EUR netto

Ceny są z lutego 2011

To zastanawiam się w jaki sposób mu cena wychodzi 97 zł brutto to nie pokrywa materiału :rolleyes:

jak kogos stac na ogrzewanie to izolowanie domu wogole jest zbedne - wystarczy kupic mocniejszy piec.

kazdy robi po swojemu.

Przeliczeniowe U mojej sciany to 0,12, okna 7 komorowe z 3 szybami (przestrzen miedzy szybami wypelniona gazem szlachetnym - cieplejszych nie ma),

w domu bedzie pompa ciepla, wszedzie podlogowka, reku, klima, kominek z plaszczem.

i teraz mialbym oszczedzac na paru cm izolacji pianka?

co do ceny to skad masz te ceny ktore tutaj podajesz??

Tak jak tu nikt nic nie wiedział o piance tam teraz sami znawcy:) I nawet ceny surowców mają:)

Jozek131 zarobią z 5100 zł , 2,25 z kg jak sami mówili współczynnik U=0,115 W m2K ja najbardziej trafny na nasze warunki klimatyczne tym bardziej przy pompach ciepła, 270 m2 chłopaki tez się namachają tym pistoletem, czy czymś-tam